Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовичок.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

Розділ 3. Організаційно-технологічні аспекти розробки екскурсії

В даному розділі буде запропонована розробка з обґрунтуванням екскурсійного туру з використанням монументальних об’єктів. По суті даний розділ є головним в даній роботі. Як ми вже переконалися Харків має вагомий потенціал монументальних об’єктів. І важливо відмітити те, що є можливість запропонувати декілька тематичних екскурсій з використанням пам’ятників. Наприклад, це може бути маршрут, який за допомогою пам’ятників розкриває історію Харкова, чи наприклад маршрут, що охоплює незвичайні пам’ятники міста. Але враховуючи те, що більшість туристів зупиняється в Харкові на один-два дні, я вважаю за потрібне поєднати цікаве з корисним, а саме включити до екскурсії різноманітні пам’ятники, що зможуть не тільки розповісти історію Харкова, а й розвеселити приїжджих.

3.1. Проектування екскурсійного маршруту

В даному підрозділі буде представлено проект маршруту фотоекскурсії під назвою «Харків – монументальний». Дана екскурсія розрахована на людей різного віку, особливо підходить для туристів, які приїхали до Харкова на короткий термін. Тривалість екскурсії – 3-4 год. Екскурсія не передбачає використання пасажирського транспорту, так як маршрут проходить центральними вулицями міста, де часто бувають пробки на дорогах. При чому екскурсійні об’єкти знаходяться недалеко один від одного, що робить використання транспорту недоцільним. Найдовша ділянка маршруту проходить по вулиці Пушкінській, тому при бажанні екскурсантів можливе використання метро, для переїзду від станції Архітектора Бекетова до станції Пушкінська.

Місцем зустрічі екскурсовода з екскурсантами було обрано площу Свободи, а саме біля будинку Держпромисловості. Так як даний будинок є найбільш відомим об’єктом Харкова за кордоном. Екскурсія починається о 10 годині ранку і закінчується близько другої години дня. За бажанням екскурсантів можливо перенести час проведення екскурсії.

Під час екскурсії будуть задіяні такі монументальні пам’ятники та скульптурні композиції:

  1. Засновникам Харкова

  2. Каразіну В. Н.

  3. Леніну В. І.

  4. Студбатівцям

  5. Шербініну Є. О.

  6. Футбольному м’ячу

  7. Бекетову О. М.

  8. Шевченку Т. Г.

  9. Репресованим кобзарям.

  10. "Аксакал"

  11. Алея зірок

  12. Архангелу Михайлу

  13. 50-ій паралелі.

  14. Музика Лисенка

  15. «Дзеркальний Струмінь»

  16. Алея Георїв-комсомольців

  17. Алчевському О. А.

  18. Загиблим міліціонерам

  19. Сім Чудес Харкова

  20. Закоханим

  21. Ярославу Мудрому

  22. Остапу Бендеру

  23. Кісі Вороб’янінову

  24. Елочці-Людоїдочці

  25. Сімейство при справі

  26. Віолончельний концерт

  27. Глобус Харкова

Екскурсія починається біля пам’ятнику Козаку Харко \ Засновникам Харкова. Туристи знайомляться з екскурсоводом, отримують короткий інструктаж щодо правил поведінки під час екскурсії. Екскурсія починається безпосередньо з історії заснування міста. Далі туристи проходять навколо Будинку Держпромисловості, підходячи до пам’ятнику Студбатівцям. Далі екскурсанти знайомляться з історією ХНУ ім.. Каразіна та його монументом. Після чого маршрут пролягає до одного з найвідоміших пам’ятників Харкова – пам’ятника В. І. Леніну.

Тут доцільно запропонувати туристам відвідати палаткове містечко і купити сувеніри. Варто виділити 20 хвилин вільного часу. Далі туристична група проходе по площі Свободи до будинку Облдержадміністрації, де оглядає пам’ятник Є. О. Щербініну. Потім маршрут екскурсії простягається вздовж Саду ім.. Т. Г. Шевченка, де оглядають пам’ятник Футбольному М’ячу та Алею Футболістів навпроти якої розташовано пам’ятник видатному Харківському архітектору О. М. Бекетову.

Наступною зупинкою групи є пам’ятник Т. Г. Шевченку, що вважається найкращим у світі серед пам’ятників присвячених Т. Г. Шевченку. Далі маршрут охоплює такі пам’ятники як: 50-та паралель, репресованим кобзарям, бандуристам, лірникам; фігура Архангела Михаїла - дарунок Києва на 350-річчя заснування Харкова, скульптура "Аксакал" та алея зірок кінофестивалю «Харьковская сирень».

Вздовж Саду ім.. Т.Г. Шевченка розташовано декілька біотуалетів, тому при бажанні можливо зробити санітарні зупинки. Далі маршрут пролягає вздовж Харківського академічного театру опери та балету ім.. Н. Лисенко, де туристи знайомляться з багатоплановою декоративною композицією "Музика Н. Лисенка" (скульптор С. Ястребов). Навпроти, знаходиться інше визначне місце Харкова – «Дзеркальний Струмінь», що являє собою альтанку-фонтан, яка раніше називалася Пам'ятник Перемоги. За нею знаходиться сквер Перемоги в якому туристи знайомляться з пам’ятниками М. Островськму, Зої Космодем'янській, О. Матросову, О. Кошовому, Лялі Убийвовк, В. Минайленку, О. Зубарєву, Г. Нікітіній та О. Алчевському.

Далі туристичний маршрут проходить по вулиці Совнаркомівській до Площі Архітекторів. Біля Будинку культури міліції екскурсанти оглядають пам’ятник Міліціонерам, загиблим у боротьбі зі злочинністю. На площі Архітекторів екскурсанти оглядають монументи Семи Чудес Харкова та знайомляться із найскандальнішою скульптурною композицією Харкова – пам’ятнику Закоханим \ «Поцілунок».

Наступним об’єктом показу є пам’ятник Ярославу Мудрому, що знаходиться біля Харківської юридичної академії. Тому за бажанням екскурсантів, є можливість спуститися до підземки та проїхати до станції Пушкінська.

Далі на екскурсантів чекає обід у кафе «Ріо», яке, насамперед, відоме завдяки трьом скульптурам - персонажам роману Ільфа та Петрова «Дванадцять стільців» - Остапу Бендеру, Кісі Вороб’янову та Еллочці-Людоїдочці. В кафе на групу екскурсантів буде замовлено бізнес-ланч вартістю 38 грн, проте при замовленні екскурсії можливо відмовитися від обіду.

Далі маршрут проходить вулицею Петровського та Сумською. Останнім пунктом зупинки є внутрішній дворик виставкової галереї «АВЕК», де екскурсанти оглянуть екзотичні скульптури, такі як «Віолончельний концерт» та «Сімейство при справі». На цьому екскурсія завершиться. Детальна картосхема маршруту екскурсії представлена нижче на Рис. 3.1. Маршрут Екскурсії.

При оглядання скульптур та монументальних композицій на розповідь екскурсовода виділяється від 4 до 20 хвилин, потім екскурсантам виділяється близько 5 хвилин для фотографування. На сувенірний шопінг виділяється 20-25 хвилин, а на обід – 40-50 хв. Загалом екскурсія триває близько 3-4 годин.

Після завершення екскурсії екскурсантам пропонується відпочити у Саду ім.. Т. Г. Шевченка або відвідати кафе «ШарікоFF», в якому знаходяться скульптури головних героїв з романів Л. Н. Толстого.

Рис.1.3. Маршрут екскурсії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]