Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
832.47 Кб
Скачать

Історична довідка

Історія поширення однієї з найвідомішої в світі прянощі - чорний перець Тисячоліття чорний перець відомий на своїй батьківщині, в Індії. Тут його використовують як спецію і як ліки, принаймні, більше 4 тис. років.     Узбережжя Малабар завжди було найважливішим джерелом спеції. Цей горошок служив предметом торгівлі (його часто називали «чорним золотом» ) і використовувався в якості товарних грошей.

При розкопках в Єгипті горошини чорного перцю були виявлені в гробниці Рамзеса II ( 1213 до н.е.). Вони використовувалися при муміфікації фараона.    Торгові шляхи того часу проходили або по суші, або по морю: в Аравію - через перську затоку, до Єгипту - через Червоне море. Каравани з Індії, що везуть перець, платили високі мита туркам за провезення товару.

Першими з народів Стародавнього Сходу, які довідалися про чорний перець , були перси. В Європу спеція потрапляє через Грецію в часи Олександра Македонського, який дійшов до Індії в III ст. до н.е. Від греків про чорний перець дізнаються римляни, які налагоджують торговельні зв'язки з Індією через жителів Південної Аравії.

Чорний перець (Piper nigrum) - напівздеревяніла вічнозелена ліана завдовжки до 15 м. Листя великі, подовгасті, мясисті, зверху темно-зелені, знизу зеленувато-сизі. Квіти дрібні, сірувато-жовтого забарвлення, зібрані в дрібні сережки. Плід — костянка, яка при дозріванні, в залежності від сорту, спочатку набуває зеленого, затім червоного, жовтого чи темно-коричневого кольору. Ліана цвіте два рази в рік.

Загальновідома пряність — товарний чорний перець — це висушені недозрілі плоди біля 3-5 мм в діаметрі, зі зморшкуватою поверхнею, червоно-бурого чи чорного забарвлення.

Хімічний склад:

Властивий смак перцю обумовлений присутністю в ньому ефірної олії, а гострота смаку — алкалоїдів піперину та метилпірліну. Окрім того, в чорному перці знайдені азотисті речовини, крохмаль, жир, клітковина, смоли та вітамін С.

Використання:

З давніх пір люди використовували перець для зміцнення нервів та пам'яті. В народній медицині його застосовують від простуди, при бронхіальній астмі. Вважається, що подрібнений перець, змішаний з медом, добре очищає легені та бронхи. Іноді його використовують для підвищення апетиту, покращення травлення їжі. Чорний перець є універсальною пряністю.

Сіль

Харчова́ кухо́нна сіль — це речовина у вигляді кристаликів, яка містить 93-99 % хлористого натрію і домішки солей кальцію, магнію, калію, які надають їй гігроскопічності, жорсткості і гіркуватого присмаку. Чим менше в солі цих домішок, тим вища її якість.

Сіль являє собою кристалічний сипкий продукт без запаху (окрім випадку йодованої солі) з солоним смаком без присмаку, в якому не допускається присутність сторонніх домішок, що не пов'язані з методом добуванні солі. Колір екстра та вищого гатунків — білий, однак для першого та другого допускаються сірий, жовтуватий, рожевий та голубуватий відтінки в залежності від походження солі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]