Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
832.47 Кб
Скачать

2.1 Значення страви «Млинчики з грибами»

Історія млинців обчислюється століттями. Вважається, що це блюдо було відомо ще з Античності, а можливо, й раніше.

Млинці були принесені в російську кухню завойовниками-варягами (вікінгами)  в IX столітті. З тих пір це один з найпопулярніших виробів російської та української народної кулінарії. Налічується до сотні їх різновидів: здобні, пісні, червоні, селянські, царські, боярські. 

Ритуальне блюдо ще в язичницькі часи (млинець — символ сонця) і сьогодні є неодмінним пригощанням на свята. Масниця на Русі традиційно асоціюється з млинцями — «Без млинця не Маслена». Млинцями слов'яни зустрічали весну і проводжали літо. На перший Спас трапеза починалася млинцями з маковим молочком, медом; на яблучний Спас подавали млинці з яблуками.

Млинці можуть бути тонкими, товстими, дріжджовими і бездріжджові, на воді, молоці, кефірі, пиві, з начинкою і без, з гарніром і порожні, млинцеві пироги, сендвічі або оладки, млинчики до чаю або до чогось міцнішого ... Все залежить від вашого настрою, наявності необхідних інгредієнтів і часу.

Існує безліч способів урізноманітнити млинцеве меню. Подавати млинці можна як з класичними гарнірами (мед, варення, джем, згущене молоко), так і з морозивом, гарячим шоколадом, фруктами, горіховим маслом, збитими вершками ... Та з чим завгодно, лише б вам це дійсно подобалося! Те ж саме і з начинкою: у млинець можна загорнути все, що їстівне. Можна використовувати м'ясо, печінку, гриби, овочі (броколі, стручкову квасолю, капусту, помідори), сир, ягоди, горіхи, або сир. А якщо робити пиріг із млинців, то кожен шар можна викладати новою начинкою, поєднуючи різні смаки.

Грайте з формою! Складіть млинчики трикутником, конвертиком або трубочкою. Зробіть оригінальні «сумки жебрака»: поклавши будь-яку нерідких начинку в середину млинця, з'єднайте краї гілочкою м'яти, зеленої цибулі, шкіркою апельсина, зубочисткою або смужкою іншого млинця.

Харчові цінності та хімічний склад млинчиків

Млинчики є стравою яка готується з борошна, а страви та вироби з борошна мають високу калорійність, приємний зовнішній вигляд, добрі смакові якості, тому користуються великим попитом у населення. Харчова цінність їх залежить від виду борошна, його сорту і додаткових продуктів, яєць, молока, цукру, жиру та ін.

У борошні зберігаються всі речовини, які є в зерні (білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, ферменти), але кількість і співвідношення їх дещо інші. Це залежить від сорту борошна. Чим вищий сорт, тим більше в ньому крохмалю, але менше цукрів, білків, вітамінів, ферментів, жирів, мінеральних речовин, оскільки вони містяться в оболонках зерна і в зародку, які при одержанні борошна вищих сортів видаляються. Борошно вищих сортів має більшу енергетичну цінність, краще засвоюється.

Страви з борошна - це важливе джерело білків, жирів, мінеральних речовин, вуглеводів, які становлять основну частину пшеничного борошна (близько 70%). До них належать крохмаль, цукри і клітковина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]