Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ (2).docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Характеристика маркетингового середовища туристичного оператора «Гамалія»

Елементи

Характеристика

Джерела інформації та приклади

1.1.Відвідувачі та туристи (фізичні особи) та їх основні групи

У сфері туризму набули поширення наступні методи сегментації ринку:

1. географічний.

2. демографічний. Описує деякі особисті характеристики туристів (вік, стать, сімейний стан). По демографічній ознаці можна виділити такі групи туристів:діти (до 14 р.);молодь (15-24 р.);економічно активні молоді люди (25-44 р.);економічно активні люди середнього віку (45-60 р.);туристи третього віку (понад 60 р.).

3. соціально-економічний метод.

4. психографічний.

Клієнтами ТК «Гамалія» є найчастіше є економічно активні молоді люди та люди середнього віку

.

Продовження таблиці 6.1

1.2. Корпоративні клієнти

Корпоративними клієнтами, як правило являються підприємства та організації різних форм власності , що масово користуються послугами певного підприємства. В туристичній галузі корпоративні клієнти користуються послугами в ТК з організації ділових поїздок:

  • Організації виставок та конгресів

  • Інсентив тури

  • Бізнес-тури

Корпоративні клієнти ТК «Гамалія» найчастіше користуються короткотривалими екскурсійними турами по Україні.

Корпоративний клієнт - Актабанк

1.3. Постійні клієнти

Постійний клієнт – це клієнт, який користується послугами певного підприємства неодноразово, систематично.Те, що клієнт постійний надає переваги і підприємству і клієнту. Постійному клієнту надаються знижки та акції, а підприємство в свою чергу має стабільний заробіток.

Постійним клієнтам надаються знижки, які залежать від частоти користування послугами ТО «Гамалія».

Діють постійні програми лояльності.

2.1. Прямі конкуренти

Прямі (відкриті) конкуренти – являють собою конкурентів, що пропонують аналогічні товари одним і тим же групам споживачів.

Наталі Турс, Корал Тревал, , Пан Юкрейн, САМ

2.2. Конкуренти по продуктам-замінникам

Функціональна конкуренція виникає тому, що будь-яку потребу можна задовольнити різними способами. Саме тому всі товари чи послуги, що задовольняють цю потребу і є функціональними конкурентами. Функціональну конкуренцію потрібно враховувати навіть якщо підприємство є виробником унікального продукту.

Приватні підприємства та домовласники що нелегально здають приміщення для відпочинку самодіяльних туристів.

3.1. Туристичні агенції

Це підприємства, які займаються роздрібною реалізацією турпродуктів, створених туроператорами, та окремих туристських послуг (транспортних, екскурсійних та інших).

"Авіасвіт-Львів", Укрвінінтур", "Вінтур плюс", "Сієста", "Панорама-Тур"і т.д.

3.2. Готельні підприємства

Це туристичне підприємство, що спеціалізується на наданні основних послуг (розміщення і харчування).

Готелі Братислава, Козацький, Мир,Борисфен 3*

3.4.Підприємства харчування

Це заклади ресторанного господарства, виробничо-торгова одиниця якої це їдальня, ресторан, кафе, закусочна, бар та ін. Основна функція підприємства це виробництво кулінарної продукції, її реалізація й організація споживання.

Хар-я туристів здійснюється на території готелю, тому туроператору немає потреби заключати договори з підприємствами хар-я.

Продовження таблиці 6.1

3.5 Страхові компанії

Страхові компанії — це фінансові посередники, які здійснюють виплати своїм клієнтам при настанні певних подій, обумовлених у договорі страхування (страховому полісі).

Туроператор «Гамалія» для страхування своїх туристів на сьогоднішній день користується послугами страхової компанії «Просто страхування».

3.6. Екскурсійні підприємства

Це підприємства, які організовують і проводять екскурсії. Бюро реалізації туристсько-екскурсійних послуг здійснює реалізацію туристських та екскурсійних путівок. Бюро подорожей та екскурсій організовує тури, транстури і екскурсії.

Для організації екскурсійних турів по Україні, туроператор має у своєму арсеналі екскурсоводів. Для організації турів поза кордонами країни підприємство уклало угоду з туроператорами «Аккорд-тур» та «ТАТУР» і реалізує його тури.

3.7. Банківські установи

Банківська установа - банки України, їх філії (відділення), філії іноземних банків, через які підприємства здійснюють платежі та у яких відкрито їхній рахунок.

На сьогоднішній день туристичне підприємство «Гамалія» користується послугами "ОТП банк".

3.8 Туроператори

Туроператор — це фірма (організація) або індивідуальний підприємець, які розробляють туристичні маршрути, забезпечують їх функціонування, організовують рекламу, встановлюють ціни на тури турагентам для випуску путівок та їх реалізацію. Для отримання більшого прибутку туроператори підписують договір про співпрацю між собою.

На сьогоднішній день туроператор «Гамалія» співпрацює з такими туроператорами «TUI»«Аккорд-тур», «ТАТУР»

Структура комплексу маркетингових комунікацій підприємства. Політиці комунікацій «Гамалія» приділяє особливу увагу. Розроблений комплекс заходів просування туристичного продукту оператора та популяризації самої туристичної компанії за допомогою реклами, персонального продажу, засобів стимулювання збуту, зв’язків з громадськістю.

Засоби комунікації, що використовує туристичний оператор «Гамалія» та їх переваги та недоліки представлені у таблиці 6.2.

Таблиця 6.2