Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

звіт з практики 1

.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
117.76 Кб
Скачать

Щоденник виробничої практики

№ п/п

Термін виконання

Найменування теми завдання.

Зміст виконаної роботи, висновки та пропозиції

1

2

3

1

12.05.2014-13.05.2014

Тема 1. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві.

Ознайомлення з підприємством, його технологічним процесом. Ознайомлення з порядком та організацією бухгалтерського обліку на підприємстві. Ознайомлення з наказом про облікову політику на підприємстві, формами для ведення бухгалтерського та податкового обліку на підприємстві. Висновок: підприємство веде свою діяльність відповідно до вимог законодавства України, веде свою діяльність для створення робочих місць для інвалідів.

Підприємство «Регіон ОПТ» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» засноване на власності об’єднання громадян Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» створене на підставі рішення Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» від 15 січня 2007 року та у відповідності до чинного законодавства України, зокрема Законами України «Про власність», «Про об єднання громадян», «Про соціальний захист інвалідів України» і іншими законами України, постановами Уряду України та іншими нормативними документами.

Всеукраїнська організація інвалідів «Союз організацій інвалідів України» є засновником та власником підприємства. Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в установах банків в національній та іноземній валюті, право одержувати позики та кредити, круглу печатку, кутовий штамп з власним найменуванням та ідентифікаційним кодом, фірмові бланки, власний знак для товарів та послуг і іншу атрибутику. Підприємство має право проводити ярмарки, торги, аукціони, конференції, семінари конкурси, тендери а також брати в них участь.

Підприємство має право продавати, дарувати, передавати в тимчасове безкоштовне користування іншим підприємствам, організаціям, громадянам, обмінювати здавати в оренду, давати в платне користування будівлі, споруди, приміщення, обладнання, транспортні засоби, матеріальні цінності та грошові кошти, також списувати їх з балансу підприємства згідно чинного законодавства якщо вони зношені або морально застаріли.

Головною метою діяльності підприємства «Регіон ОПТ» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» є створення нових робочих місць для інвалідів, для здійснення ними трудової діяльності, соціальної, правової, медичної та інших видів реабілітації, а також отримання прибутку шляхом здійснення виробництва, торгівельної та посередницької діяльності, виконання робіт, надання послуг, здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Основні види діяльності: оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними і молюсками; оптова торгівля м’ясом і м’ясними продуктами; оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами; оптова торгівля напоями; оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами; оптова торгівля фармацевтичними товарами та інші види діяльності, які не заборонені чинним законодавством України.

Підприємство заходиться на загальній системі оподаткування та є платником податку на додану вартість.

Бухгалтерський облік на підприємстві «Регіон ОПТ» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» ведеться відповідно до вимог Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» і інших нормативно-правових актів, та наказом по підприємству про організацію бухгалтерського обліку та облікову політику підприємства.

В зв’язку з тим що штатна чисельність працюючих на підприємстві «Регіон ОПТ» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» не велика в штаті підприємства бухгалтера немає посадові обов’язки бухгалтера підприємства виконує керівник який несе відповідальність за правильність та достовірність бухгалтерського обліку на підприємстві.

Висновок: підприємство веде свою діяльність відповідно до вимог законодавства України, веде свою діяльність для створення робочих місць для інвалідів.

2

14.05.2014-16.05.2014

Тема 2. Облік товарно-матеріальних цінностей на підприємстві.

Ознайомлення з порядком перевірки, опрацюванням документів на оприбуткування та вибуття виробничих запасів, малоцінних швидкозношуваних предметів запис в облікові реєстри та кореспонденцію рахунків. Ознайомлення з формами матеріальної відповідальності. Ознайомлення з тим як здійснюється формування цін на товари та ліцензування окремих видів діяльності на підприємстві, як здійснюється видача доручень. Практичні заповнення первинних документів з надходження та вибуття товарів. Ознайомлення з обліком товарів в місцях зберігання та в бухгалтерії підприємства. Прийняття практичної участі в інвентаризації товарів. Відображення в обліку надходження вибуття товарів та результатів проведеної інвентаризації. Ознайомлення з порядком заповнення податкової накладної, ведення реєстрів податкових накладних., формування декларації з Податку на додану вартість.

На рівні підприємства запаси належать до об’єктів, які потребують великих капіталовкладень, і тому являють собою один із чинників, що визначають політику підприємства та впливають на рівень ефективності його функціонування. Проте більшість підприємств не приділяють належної уваги питанням управління виробничими запасами і постійно недооцінюють свої майбутні потреби в наявних запасах, унаслідок чого змушені нести додаткові витрати.

Виробничі запаси на підприємстві становлять більшість сукупного запасу товарно-матеріальних цінностей.

Управління запасами має два основні аспекти. Один стосується забезпечення підприємства виробничими запасами для виготовлення необхідного продукту в достатній кількості, у визначені терміни та в потрібному місці.

Другий аспект пов’язаний з витратами на підтримання певного рівня запасів. Виходячи з цих положень на підприємстві регулюють рівень матеріальних запасів виробництва.

Запаси є однією з найбільших складових собівартості продукції, робіт, послуг. Від правильності ведення обліку запасів залежить достовірність даних про отриманий підприємством прибуток та збереження самих запасів.

Для організації бухгалтерського обліку запасів необхідно визначити номенклатуру синтетичних та аналітичних рахунків виробництва і об’єктів калькуляції.

Суть аналітичного бухгалтерського обліку запасів полягає в тому, що на кожний вид матеріальних цінностей відкривається аналітичний рахунок, в якому об’єкти обліку відображаються за їх кількістю (за прийнятими одиницями виміру) і сумою вартості (за прийнятою системою оцінки).

Аналітичні рахунки групуються за групами матеріалів, місцями зберігання, матеріально відповідальними особами, за синтетичними рахунками бухгалтерського обліку і субрахунками. Відповідно до прийнятих на підприємстві групувань матеріальних цінностей дані за аналітичними рахунками узагальнюються в оборотних відомостях. Використовують аналітичний бухгалтерський облік на рахунках для контролю зберігання і руху матеріальних цінностей, їх оцінки, звірки з даними складського обліку, а також для підбиття підсумків інвентаризації.

Для забезпечення ефективності виробництва відповідними матеріальними ресурсами підприємства «Регіон ОПТ» створено спеціальні склади для зберігання основних і допоміжних матеріалів, товарів, тари, та інших запасів.

Складський облік організовують за видами об’єктів, що зберігаються, за місцями зберігання, за кількістю матеріальних цінностей.

Облік матеріалів здійснює один з менеджерів, який є матеріально відповідальною особою. З ним укладається типовий договір у встановленій формі про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Бухгалтерія у певні строки здійснює приймання і обробку первинної документації на товари, матеріали. Всі документи перевіряються накладні звіряються з рахунками. тощо.

Аналітичний облік виробничих запасів ведеться на складах за допомогою карток складського обліку, які розміщуються в картотеці за технічними групами виробничих запасів відповідно до номенклатури – цінника. Аналітичні рахунки групуються за групами матеріалів, місцями зберігання, матеріально відповідальними особами, за синтетичними рахунками бухгалтерського обліку і субрахунками. Дані за аналітичними рахунками узагальнюються в оборотних відомостях.

Для полегшення процесу обліку виробничих запасів на складі використовують персональні комп’ютери , використання яких спрощує ведення аналітичного обліку.

Синтетичний облік руху виробничих запасів ведеться на рахунку 20 «Виробничі запаси» за субрахунками.

28 «Товари»

По дебету 20 рахунка відображають всі надходження запасів та збільшення їх вартості у результаті дооцінки. По кредиту - витрати на виробництво, відпуск в переробку, на сторону, а також зменшення вартості внаслідок уцінки.

При вибутті виробничих запасів на господарські, виробничі потреби, для переробки чи реалізації підприємство «Регіон ОПТ» використовує такі шляхи:

  • Продаж матеріальних цінностей

  • Внесення до статутного капіталу інших підприємств

  • Вибуття в результаті псування чи крадіжки

При відпуску запасів зі складу матеріально-відповідальна особа дотримується наступних вимог:

  1. облік запасів проводиться за вагою, обсягом з дотриманням нормативних вимог;

  2. запаси відпускаються тільки в межах встановлених лімітів;

Основними первинними документами, що застосовуються при відпуску матеріалів є накладна в яких вказується , контрагент після чого роблять запис про фактичний відпуск товарів, який підтверджує своїм підписом.

Наприкінці місяця накладні подаються до бухгалтерії для обліку витрат запасів.

Відпуск товарів на сторону здійснюється на підставі договорів, нарядів .

Інформація що міститься в первинних документах, методом подвійного запису систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку.

Податкова накладна по ПДВ є первинним звітним податковим документом одночасно розрахунковим документом, що підтверджує виникнення податкового зобов'язання у платника податку в зв'язку з продажем товарів (робіт, послуг) та прав на податковий кредит у покупця в зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг). Податкова накладна складається у момент виникнення податкових зобов'язання, продавця у двох примірниках. Оригінал податкової накладної надається покупцеві копія залишається у продавця товарів (робіт, послуг).

Всі видані та отримані податкові накладні вносяться до реєстру виданих та отриманих податкових накладних і є основою для складання податкової декларації з ПДВ.

3

16.05.2014

Тема 3. Методи калькуляції за галузями виробництва.

Характеристика організації виробництва на підприємстві.

Облік витрат на виробництво організовується з метою розподілу витрат на кожну окрему операцію або кожен окремий продукт, що необхідно для оцінки запасів і визначення фінансового результату.

Завдання обліку витрат на виробництво полягає в накопиченні витрат, яке досягається шляхом зведення даних для обчислення собівартості одиниці продукції. Метою зведення даних в системі накопичення витрат є

встановлення величини витрат по двох головних об'єктах - продукції (для

оцінки вартості запасу) і центрах відповідальності (з метою контролю за

рівнем витрат). Таким чином, система обліку виробничих витрат - це

сумування витрат за центрами відповідальності і розподіл цих витрат на

калькуляційну одиницю тобто продукцію.

Підприємство «Регіон ОПТ» Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» на даний час не веде виробничої діяльності.

4

19.05.2014-20.05.2014

Тема 4. Облік грошових коштів.

Ознайомлення з веденням касових операцій на підприємстві відповідно до вимог чинного законодавства Документальне оформлення надходження та вибуття готівкових коштів в касі підприємства. Перевірка, обробка касових документів та запис в облікові регістри. Як практично проводиться інвентаризація каси та встановлюється ліміт каси підприємства. Обробка виписок банку та запис до облікових регістрів безготівкових операцій.

Порядок приймання, зберігання, використання та обліку грошових коштів у касі підприємства регламентується Порядком ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим постановою Правління Національного банку України.

Ліміт залишку готівки в касі для кожного підприємства встановлюється комерційними банками за місцем відкриття рахунка з урахуванням режиму і специфіки діяльності підприємства, його віддаленості від установи банку, розміру касового обороту і порядку здавання виручки (надходжень).

Надходження грошей в касу і видача їх із каси, незалежно від використання касових апаратів, оформляються прибутковими і видатковими касовими ордерами (ф. № КО-І і ф. КО-2), які виписуються і реєструються бухгалтером. Нумерація прибуткових і видаткових касових ордерів ведеться по порядку, починаючи з 1 січня і до кінця року. До передачі в касу прибуткові і видаткові касові ордери реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів. Видаткові касові ордери, виписані на підставі платіжних відомостей на оплату праці та інших подібних до неї платежів, реєструються після видачі грошових коштів із каси.

Облік касових операцій ведеться в Касовій книзі (ф. № КО-4). Листки Касової книги мають бути завчасно пронумеровані, прошнуровані й опечатані сургучною або мастичною печаткою. Кількість листків у Касовій книзі засвідчується підписами керівника підприємства і головного бухгалтера і скріпляється печаткою. Записи в Касовій книзі ведуться в двох примірниках через копіювальний папір. Другий (відривний) листок книги служить звітом касира, який наприкінці дня разом з доданими документами надається бухгалтеру (під розписку в касовій книзі) для перевірки правильності записів і виведених залишків грошових коштів на кінець дня.

В процесі фінансово-господарської діяльності у підприємства виникають розрахункові відносини з постачальниками матеріальних цінностей і послуг, із замовниками послуг і покупцями продукції, з фінансовими органами, банками, з працівниками підприємства та іншими підприємствами і особами. Розрахунки між підприємствами здійснюються переважно в безготівковій формі. Безготівкові розрахунки здійснюються шляхом перерахування грошових коштів з поточного рахунку платника на рахунок одержувача.

Приймання та видачу грошей і безготівкові перерахування банк здійснює на підставі розрахунково-грошових документів встановленої форми, одним з яких є платіжне доручення.

Банківська виписка є документом банку, в якому по дебету відображено списання грошових коштів з поточного рахунку підприємства, а по кредиту – надходження грошових коштів на рахунок.

Журнал 1 використовується для відображення оборотів за кредитом рахунків 30 "Каса", 31 "Рахунки в банках", 33 "Інші кошти". У відомостях до Журналу 1 відображаються обороти за дебетом рахунків 30 (відомість 1.1), 31 (відомість 1.2), 33 (відомість 1.3).

Залишки на відповідних рахунках у відомостях на кінець місяця встановлюються як різниця між сумою сальдо на початок місяця і дебетових оборотів по рахунку за поточний місяць і сумою кредитових оборотів за місяць. Сальдо рахунків перевіряється з відповідними документами (звітами касира, виписками банку тощо).

5

21.05.2014

Тема 5. Облік поточних зобов’язань.

Ознайомлення з формами кредитування підприємства установами банків та відображення цих операцій в обліку. Облік операцій з розрахунків з авансів, за страхуванням та розрахунків з бюджетом.

При недостатності власних коштів на виробничий і соціальний розвиток підприємства можуть залучати позики. Залежно від терміну погашення розрізняють довгострокові і короткострокові позики. Вони можуть бути отримані від банків, небанківських установ на території країни і за кордоном в іноземній і національних валютах. Позики видаються на підставі укладеного кредитного договору. 

У журналі-ордері передбачені розділи для аналітичного рахунку за видами позик в розрізі синтетичних рахунків. Сума позикові оборотів і сальдо на кінець місяця в розрізі синтетичних рахунків переносяться в головну книгу.

На даний час кредиторської заборгованості за позиками підприємство не має.

Для обліку розрахунків з страхування на підприємстві «Регіон ОПТ» відкрито рахунок 65 «Розрахунки за страхуванням» на якому ведеться облік розрахунків з нарахування та сплати єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування. По кредиту рахунку показують нарахування єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування відповідно до звіту про суми заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів а по дебету їх фактичну сплату. Результати вносять до оборотно-сальдової відомості.

Для обліку розрахунків з бюджетом на підприємстві «Регіон ОПТ» відкрито рахунок 64 « Розрахунки за податками і платежами». Цей рахунок розподілено на субрахунки:

6411 «Прибутковий податок»

6414 «Місцеві податки»

6415 «Податок на додану вартість»

6416 «Податок на прибуток»

По дебету рахунку 64 вказується сплата податкових зобов’язань а по кредиту нарахування відповідних податків та зборів. Результати вносяться до оборотно-сальдової відомості. За підсумками І кварталу прострочених заборгованостей за податками та зборами підприємство не має.

6

22.05.2014-

23.05.2014

Тема 6. Облік розрахункових операцій та інших активів.

Облік поточної заборгованості за товари, роботи, послуги на підприємстві. Облік дебіторської заборгованості, розрахунків з підзвітними особами. Облік розрахунків з іншими дебіторами. Відображення в облікових регістрах операцій з рахунків 36,37.

До постачальників і підрядникам відносять підприємства та організації, які постачають товарно-матеріальні запаси (ТМЗ) або надають послуги і виконують різні роботи. Розрахунки з постачальниками і підрядниками, як правило, здійснюються в безготівковому порядку. Форма розрахунків визначається договором або угодою. Основними формами розрахунків є: акцептна, акредитивна, платіжними дорученнями, чеками, платіжними дорученнями в порядку планових платежів.

На підприємстві ведеться аналітичний облік в розрізі контрагентів та договорів а синтетичний на рахунку 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками.

Аналогічним чином ведеться розрахунки по синтетичному рахунку 36 « Розрахунки з покупцями і замовниками», а аналітичний облік ведеться в розрізі контрагентів та договорів . По закінченню облікового періоду складається оборотно-сальдова відомість по рахунку 36 « Розрахунки з покупцями і замовниками». Результати переносяться до головної книги.

По розрахункових рахунках показують розгорнуте сальдо.

У бухгалтерському обліку на суму виданого авансу підзвітній особі на службові відрядження (або господарські потреби) роблять запис по дебету рахунка 372 "Розрахунки з підзвітними особами" в кореспонденції з кредитом рахунка ЗО "Каса". Протягом трьох днів після повернення з відрядження працівник зобов'язаний подати в бухгалтерію звіт про використання коштів наданих на відрядження або під звіт про витрачені у зв'язку з відрядженням кошти. Разом з авансовим звітом подаються посвідчення про відрядження, оформлене у відповідному порядку, документи про наймання житла, проїзні та інші документи в оригіналі.

Якщо аванси підзвітним особам були видані на господарські потреби, то до авансових звітів таких осіб додаються копії товарних чеків, матеріальні прибуткові ордери з розпискою осіб, які прийняли від підзвітної особи придбані предмети) - та інші виправдовуючі документи.

На підприємстві «Регіон ОПТ» кошти під звіт видаються рідко практично всі закупки підприємство здійснює в безготівковій формі.

7

26.05.2014

Тема 7. Склад і облік необоротних активів.

Ознайомлення з порядком документального оформлення операцій з надходження, вибуття, ліквідації основних засобів, нематеріальних активів на підприємстві. Відображення цих операцій в обліку на підприємстві. Ознайомлення з методом нарахування амортизації основних засобів та нематеріальних активів на підприємстві та відображення в обліку розрахунків амортизації. Документальне оформлення малоцінних необоротних матеріальних активів на підприємстві їх облік та порядок їх списання.

Одиницею обліку основних засобів є інвентарний об'єкт --закінчений пристрій з усіма пристосуваннями, або конструктивно --відокремлений предмет, здатний самостійно виконувати необхідніфункції згідно з його призначенням. Якщо пристрій складається зкількох частин з різними термінами корисного використання, то кожназ них розглядається в обліку як самостійний інвентарний об'єкт.

Залишкова вартість розглядається як реальна вартість (без урахуваннясучасних умов їх відтворення) на певну дату. Вонаобчислюється шляхом вирахування з первісної вартості об'єкта суми йогозносу за період експлуатації.

Ліквідаційна вартість - вартість корисних відходів (металолом,запасні частини, дрова і т. п.), отриманих після ліквідації або реалізаціїоб'єкта та прийнятих до обліку в умовній оцінці.

На кожен об'єкт основних засобів повинна вестися картка обліку з докладною характеристикою. В організаціях, що мають невелику кількість об'єктів основних засобів, дозволяється вести облік в інвентарній книзі із зазначенням необхідних відомостей про об'єкт. За кожним об'єктом закріплюється відповідальна особа.

Амортизація основних засобів представляє собою спосіб відшкодування витрат пов'язаних з придбанням або спорудженням основних засобів, шляхом перенесення вартості основних засобів на собівартість продукції (робіт, послуг), а по об'єктах невиробничого призначення - на власні джерела.

На підприємстві «Регіон ОПТ» відповідно по П(с)БО обрано лінійний спосіб амортизації, тобто амортизацій нарахування розподіляються на весь період експлуатації. На даний час на балансі підприємства основні засоби не обліковуються.

8

27.05.2014-28.05.2014

Тема 8. Облік праці та заробітної плати .

Ознайомлення з порядком оплати праці на підприємстві. Ознайомлення та перевірка оформлення табелів обліку робочого часу, листків непрацездатності. Відображення в бухгалтерському обліку операцій з нарахування заробітної плати та утримання з заробітної плати.

Заробітна плата на підприємстві «Регіон ОПТ» встановлена погодинна форма оплати праці. Заробітна плата нараховується відповідно до штатного розпису підприємства. В кінці місяця оформляється табель обліку робочого часу та проводиться нарахування відповідно до посадового окладу та фактично відпрацьованого часу. Аналітичний облік по розрахунках з нарахування та виплати заробітної плати ведеться в розрізі працівників в книзі обліку заробітної плати. В книгу переносяться дані з розрахунково-платіжних відомостей в яких проводиться нарахування заробітної плати та проводяться утримання з заробітної плати.

Синтетичний облік ведеться на рахунку 66 « Розрахунки з оплати праці» по кредиту рахунку вказуються сума нарахованого фонду заробітної плати а по дебету утримання із заробітної плати та фактична виплата.

Дані переносяться до оборотно-сальдової відомості головної книги.

9

29.05.2014-30.05.2014

Тема 9. Облік витрат за елементами та видами діяльності, доходів та фінансових результатів. Фінансова звітність.

Ознайомлення з порядком формування та обліком доходів, витрат та фінансових результатів підприємства. Складання балансу підприємства та звіту про фінансові результати. Оформлення результатів виробничої практики.

Для обліку доходів на підприємстві відкрито синтетичний рахунок 70 « Доходи від реалізації». В кредит рахунку записуються всі доходи від продажу товарів , робіт, послуг а з дебету закривається на фінансові результати.

Для обліку витрат: 90 «Собівартість реалізованої продукції», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут». В дебет рахунків заносяться відповідні витрати а з кредиту рахунки закриваються на фінансові результати.

Для обліку фінансових результатів на підприємстві відкрито синтетичний рахунок 79 «Фінансові результати». По дебету рахунку вказується підсумок всіх витрат а по кредиту підсумок всіх доходів. Кредитове сальдо вказує на те що підприємство прибуткове а дебетове – збиткове. На початок кварталу підприємство мало збитки минулих років які перекрито фінансовим результатом І кварталу. На даний час підприємство прибуткове.

По закінченню звітного кварталу складається Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва. Звіт складається з двох форм. Форма 1-м Баланс вказує на фактичні залишки на рахунках підприємства. Форма 2-м Звіт про фінансові результати вказує на суми всіх доходів і витрат підприємства та фінансовий результат.