Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ (2).docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Інформаційна інфраструктура Інформація Комунікації Інформаційні ресурси

Рис. 4.1. Складові інформаційної інфраструктури

Основна мета побудови інформаційної інфрастурктури логістичних систем - вбудуватися в структуру управління та стати її невід’ємною частиною.

Як свідчить досвід, процес формування та реалізації туристичного продукту (як однієї із логістичних активностей підприємства – посередника) викликає достатньо складні інформаційні потоки та вимагає обробки великого обсягу документів. Взаємодії по інформаційним потокам здійснюються між декількома (а інколи і одним-двома десятками) логістичних посередників – виробників товарів та послуг, при чому використовуються як оригінальні документи так і бланки які вимагають заповнення тисячі різних реквізитів.

Вказані обставини приводять до необхідності зменшення паперового документообороту за рахунок електронної обробки даних, спрощення технологічних схем процесу комплектації, впровадження міжнародних стандартів та обробки інформаційних логістичних потоків.

Логістичні інформаційно-комп’ютерні технології відносяться до класу нових інформаційних технологій які визначаються як сукупність впроваджуваних (“вбудованих”) в систему організаційного управління принципово нових засобів та методів обробки даних, що представляють собою цілісні технологічні системи та забезпечують цілеспрямоване утворення, передачу, зберігання та відображення інформаційного продукту (даних, ідей, знань) з найменшими витратами часу та коштів.

Питома вага використання нових інформаційних технологій в документообороті туристичного підприємства –посередника невисока, що знижує їх конкурентні переваги перед іноземними фірмами, представниками, посередниками на міжнародному ринку туризму. Це засвідчує і проведений аналіз джерел отримання інформації підприємством (табл.4.1).

Таблиця 4.1

Джерела отримання тк «Гамалія» інформації про туристичний ринок

Засоби передачі та розповсюдження інформації

Середній показник, %

1

Засоби масової інформації (ЗМІ)

20

2

Виставково-ярмаркові заходи

42

3

Ком’ютерні системи резервування

20

4

Електронні мережі (INTERNET)

10

5

Внутрішньоофісні системи ( + туристичні інформаційні системи)

8

Під інформацією про туристичний ринок слід розуміти:

  1. інформація про умови та якість обслуговування постачальників;

  2. інформація про конкурентів та їх продукти;

  3. інформація про споживачів (потенційних туристів);

  4. інформація про ринкову кон’юнктуру.

Джерела надходження інформації за ранжуванням їх значущості як видно з таблиці розподіляються наступним чином:

  1. На першому місці серед джерел отримання інформації знаходяться виставково-ярмаркові заходи, питома вага яких дорівнює 42% в загальній структурі. До заходів виставкової індустрії відносяться : виставки, ярмарки, салони, біржі, конгреси, асамблеї, конференції, семінари, симпозіуми, презентації, турмагазини, турмаркети, телемаркети. Всі ці заходи мають за мету представлення туристичної пропозиції підприємств галузі туризму та пошук споживачів даної продукції, але мають різні шляхи досягнення цієї мети. 

  2. На другому місці серед джерел отримання інформації знаходяться нові інформаційні технології, питома вага яких в загальній структурі складає 38%, з них: 20% - це комп’ютерні системи резервування, 10% - електронні мережі (INTERNET) та 8% - туристичні інформаційні системи та довідники.

На сучасному етапі сформувались наступні напрямки розвитку інформаційних технологій в туризмі:

- локальна автоматизація туристичного офісу;

- впровадження прикладних програм автоматизації формування, просування та реалізації туристичного продукту;

- використання систем управління базами даних; 

- використання локальних комп’ютерних мереж;

- впровадження телекомунікаційних систем резервування місць в закладах розміщення та бронювання квитків на транспорт;

- використання глобальної мережі Інтернет.