Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ (2).docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Характеристика забезпечення компанії «Гамалія» працівниками

Показник(працівників)

Напрямок діяльності ( спеціалізація) працівників, осіб

Разом

1*

2*

3*

4*

Потреба у працівниках

10

23

35

16

84

Фактична кількість працівників

10

23

37

16

86

Надлишок чи нестача працівників

0

0

+2

0

+2

1*- Бухгалтерський відділ;

2*- Департамент в’їздного туризму та конференц-сервісу;

3*- Департамент виїзного туризму;

4*- Департамент бронювання та продажу авіаквитків

Дані свідчать, що надлишок працівників у департаменті виїзного туризму (на 2 особи) – це негативне явище, оскільки будь-який надлишок робочої сили призводить до неповного завантаження робітників, що може зумовити простої в роботі, зниження виробітку. Для усунення таких недоліків надлишкову робочу силу необхідно використовувати на інших ділянках виробництва, але зважаючи на розміри підприємства (штат 150 осіб), цей надлишок майже несуттєвий (я б навіть сказала невідчутний , так як при відпустці одного зменеджерів – його робота розподіляється між іншими менеджерами відділу)і не приводить до таких негативних явищ як було зазначено вище.

У рамках діючої організаційної структури всі нитки управління зосереджені в руках директора, який здійснює управління і контроль за всіма напрямками діяльності фірми. Керівники відділів безпосередньо підзвітні йому, і в їх повноваження входить вирішення завдань, пов'язаних з роботою відділів, досягненням кожним відділом планових показників, забезпеченням якісного обслуговування клієнтів, підтриманням партнерських відносин . Зворотній зв'язок директора з лінійними керівниками здійснюється в рамках щотижневих нарад, на яких розглядаються виникаючі проблеми, приймаються управлінські рішення, відбувається коригування планів.

Для того щоб проаналізувати склад і структуру персоналу турфірми «Гамалія» з особистих справ співробітників була зібрана первинна інформація. У табл. 7.2 наведені показники, що характеризують структуру персоналу туристичного оператора за різними ознаками: за статтю, за віковим складом,за рівнем освіти та за стажем роботи на підприємстві.

Таблиця 7.2

Основні показники, що характеризують структура персоналу турфірми «Гамалія» за 2013 рік

Показник

Значення показника, чол

1

Чисельність

150

2

Структура персоналу за статтю

Чоловіки

38

Жінки

112

3

Віковий склад персоналу

18-25

39

26-36

76

36-50

29

Старше 50

6

4

Рівень освіти персоналу

Загальна середня

18

Вища незакінчена

9

Вища

123

5

Розподілення персоналу за стажем роботи на підприємстві

До 1 року

11

1-5

38

6-10

96

Більше 10 років

5

Аналізуючи таблицю 7.2 , я можу сказати, що найбільший стаж роботи мають працівники керівного складу та спеціалісти. Це говорить про високу компетентність управлінської ланки підприємства. Також бачимо що левова частка персоналу підприємства мають вищу освіту.

Також однією з важливих умов успішної роботи підприємства є постійний склад робітників. З метою проведення аналізу я використала такі облікові дані (табл. 7.3). Плинність кадрів є окремим об'єктом дослідження, оскільки це – основний резерв підвищення продуктивності праці. Для того, щоб передбачити заходи, спрямовані на скорочення плинності й закріплення кадрів, необхідно виявити причини звільнення персоналу. Ці дані можна отримати, провівши соціологічні дослідження.

Таблиця 7.3