Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
655.76 Кб
Скачать

Від сплати податку на землю звільнено

  • заповідники;

  • вітчизняні дослідні господарства науково-дослідних уста­нов і навчальних закладів сільськогосподарського профілю та ПТУ;

  • органи державної влади, місцевого самоврядування, про­куратури, установи та організації, які повністю отриму­ються за рахунок бюджету;

  • вітчизняні заклади культури; науки, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, фізичної культури та спорту;

  • зареєстровані релігійні та благодійні організації, які не займаються підприємницькою діяльністю;

  • покупець об'єкта незавершеного будівництва за земельну ділянку, відведену під такий об'єкт, з моменту придбан­ня об'єкта на термін будівництва;

  • підприємства, установи й організації, у складі яких є структурні підрозділи, що надають санаторно-курортні й оздоровчі послуги дітям.

В межах граничних норм, встановлених Земельним кодексом України від сплати податку звільняються:

  • інваліди І та II груп;

  • громадяни, які виховують трьох і більше дітей;

  • громадяни, члени сімей яких проходять строкову війсь­кову службу;

  • пенсіонери;

  • особи, які користуються пільгами відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

  • громадяни, яким у встановленому порядку видано по­свідчення про те, що вони постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

  • платники фіксова­ного сільськогосподарського податку, фізичні і юридичні особи, суб'єкти малого підприємництва, які зареєстро­вані як платники єдиного податку за ті землі, які вико­ристовуються ними для здійснення підприємницької діяльності.

3. Відрахування до державних цільових фондів

До складу державних цільових фондів входять:

  1. Пенсійний фонд.

  2. Фонд соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності;

  3. Фонд соціального страхування на випадок безробіття;

  4. Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 р. №400/97-ВР із наступними змінами і доповненнями та Закону України «Про обов'язкове державне соціальне пенсійне страхування» № 1058-4 від 09.07.2003 р. визначається порядок стягування і використання збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є:

  • суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші уста­нови й організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, що використовують працю найманих праців­ників;

  • філії, відділення та інші відособлені підрозділи платників податків, що не мають статусу юридичної особи і розташо­вані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Для цієї категорії платників об'єктом оподаткування є фактичні витрати на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, що визначаються Законом України «Про оплату праці».

Для цього виду платників встановлено ставку в розмірі 32% від об’єкта оподаткування.

Для підприємств, установ і організацій, де кількість інвалідів становить не менше як 50 % загальної чисельності працюючих, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування визначається за ставкою 4% від об'єкта оподаткування для всіх працівників цих підприємств.

Платниками збору є:

- фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які не використовують праці найманих працівників, а також адво­кати, їхні помічники, приватні нотаріуси, інші особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності і займаються діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу.

Для них об'єктом оподаткування є сума оподатковуваного доходу (прибутку), що визначається в порядку, визначеному законодавством України. Ставка становить 32% від об'єкта оподаткування.

Платниками збору є: фізичні особи, що працюють на умовах трудового контракту, і фізичні особи, що виконують роботи відповідно до цивільно-правових договорів, у тому числі творчі спілки, творчі працівники, що не є членами творчих спілок.

Для цієї категорії об'єктом оподаткування є сукупний оподатковуваний дохід, обчислений відповідно до законодавства України. Ставка збору становить:

- 1 % від об'єкта оподаткування, якщо сукупний оподаткову­ваний доход не перевищує 150 гривень;

- 2 % від об'єкта оподаткування, якщо сукупний оподатко­вуваний доход становить від 150 до 250 гривень;

- 3 % від сукупного оподатковуваного доходу, якщо його сума становить від 250 до 350 гривень;

- 4 % від об'єкта оподаткування, якщо сукупний оподатко­вуваний доход становить від 350 до 500 гривень.

- 5 % від об'єкта оподаткування, якщо сукупний оподатковуваний доход перевищує 500 гривень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]