Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
28.08 Кб
Скачать

Державні цільові фонди

Державні цільові фонди-це кошти,що знаходяться в розпорядженні центральних та місцевих органів влади,їх управлінь і мають цільове призначення.

Матеріальною основою створення державних цільових фондів-є національних дохід у процеси розподілу якого здійснюється формування фондів.

Фінансові ресурси державних цільових фондів-це сукупність державних і місцевих органів влади і управлінь.

Державні соціальні фонди-це форма перерозподілу ВВП у грошовому виражені з метою формування централізованих фондів грошових коштів.

Державний кредит і державний борг

Державний кредит-це сукупність економічних відносин,що виникають між державою і фізичними та юридичними особами,іншими державами та міжнародними фінансово-кредитними установами,щодо залучення та використання додаткових фінансових ресурсів.

Форми державного кредиту:

Внутрішній державний кредит-це залучення державою тимчасово вільних коштів,юридичних та фізичних осіб у розпорядження відповідних органів державної влади з метою їх використання для фінансування державних витрат на внутрішньому фінансовому ринку.

Зовнішній державний кредит-це залучення додатковий фінансових ресурсів юридичний та фізичний осіб,не резидентів,а також коштів інших країн та міжнародних фінансових установ,що здійснюються на зовнішньому фінансовому ринку.

Державні гарантії-це відносини що складаються на основі гарантій,що надаються державою.

Державні позики-це фінансові відносини,щодо залучення державою тимчасово вільних грошових коштів,юридичний та фізичний осіб,інших держав,для фінансування загальних державних потреб,шляхом випуску і розміщення цінних паперів.

Види внутрішнього державного боргу:

Номінальний борг-передбачає погашення основної суми боргу і відсотків у визначені терміни.

Реальний борг-це сукупність державних запозичень на кредитних і фондових ринках.

Державний борг-це загальна сума заборгованості держави,яка складається з усіх випущених і нелегальних боргових зобов’язань держави.

Місцеві фінанси

Місцеві фінанси-це система формування,розподілу і використання грошових та інших ресурсів для забезпечення місцевими органами влади покладених на них завдань та функцій.

Функції місцевих фінансів:

Розподільча-розподіл вартості ВВП,грошових коштів між виробничою та невиробничою сферою.

Контрольна-використовується при контролі за дотриманням вартісних і натуральних пропорцій,як у розвитку регіону в цілому так і окремих його адміністративно-територіальних одиниць.

Стимулююча-створення таких умов за яких органи місцевого самоврядування будуть зацікавлені у збільшені обсягів доходів бюджету,у пошуку альтернативних джерел доходів,в ефективному використані фінансових ресурсів.

Фінансова політика на регіональному рівні-це система заходів,що здійснюються центральною владою з метою управління процесом утворення,розподілу та використання фінансових ресурсів у регіонах та інших адміністративно-територіальних одиницях.

Бюджетна політика-це визначені місцевим органом самоврядування цілі і напрями розвитку бюджетних відносин та методи їх реалізації.

Фінансовий механізм на регіональному рівні-це сукупність методів і форм впливу на економічний і соціальний розвиток регіону у процесі розподільчих і перерозподільчих фінансових відносин.

Місцеві фінансові ресурси-сукупність фондів грошових коштів,створених у процесі розподілу і перерозподілу ВВП спрямованих на економічний та соціальний розвиток адміністративно-територіальних одиниць.

Натуральний кредит-це сукупність економічних відносин між органами місцевого самоврядування з одного боку та фізичними та юридичними особами з іншого,при яких органи місцевого самоврядування виступають як кредитори так і позичальники.

Фінансове вирівнювання-приведення у відповідність виплат місцевих бюджетів до гарантованого державного мінімального рівня соціальних послуг на 1 мешканця.

Бюджетне регулювання-це діяльність щодо збалансування бюджету відповідного рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]