Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
655.76 Кб
Скачать

2. Суть, зміст, порядок обчислення та нарахування загальнодержавних податків пдв

За економічною суттю ПДВ є акцизом - непрямим податком на товари і послуги, що включаються до їх ціни чи тарифів.

Додана вартість (вартість, додана обробкою) визначається шляхом виключення з обсягу продукції (в грошовому виразі) вартості використаних на її виробництво сировини, матеріалів, напівфабрикатів, отриманих зі сторони.

В результаті додана (новостворена) вартість включає:

1. Заробітну плату.

2. Відрахування на соцстрах.

3. Амортизаційні відрахування.

4. Прибуток та деякі інші затрати.

ПДВ входить в ціну товару на всіх стадіях виробництва від сировини до предметів користування. На кожній стадії базою обчислення податку є не вся вартість, а тільки приріст вартості на даній стадії. База оподаткування для нарахування ПДВ залежить від сфери та виду діяльності суб’єкта господарювання. База оподаткування з продажу товарів (робіт, послуг) визначається, виходячи з договірної (контрактної) вартості цих товарів (робіт, послуг), розрахованої за вільними або регульованими цінами. У базу для розрахунку ПДВ включають акцизний збір та інші загальнодержавні податки і збори. Місцеві податки і збори, а також податковий кредит в базу оподаткування ПДВ не включається.

ПДВ носить універсальний характер, забезпечуючи значну частку надходжень в державний бюджет.

Обчислення та сплати цього податку регламентуються Законом України "Про ПДВ" від 3.04.1997 року та Законом України “Про внесення змін у Законі України “Про податок на додану вартість” № 1955 від 14.09.2000 р.

Платниками податку є суб'єкти підприємницької діяльності, що знаходяться на території України. Міжнародні об'єднання та іноземні юридичні особи, громадяни, які здійснюють від свого імені виробничу чи іншу підприємницьку діяльність на території України, а також іноземні громадяни та особи без громадянства, які ввозять, пересилають предмети на митну територію України.

Об'єктами оподаткування ПДВ є операції платників податку з:

  • продажу товарів (робіт, послуг), у т.ч. операції з оплати послуг за договорами оперативної оренди (лізингу) та операції застави позичальнику для погашення кредиторської заборгованості заставодавця;

  • ввезення (пересилання) товарів на митну територію України;

  • вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України

Сума ПДВ нараховується за такими формулами:

  1. На товари, що обкладаються митом та акцизним збором:

ПДВ = (МВ + СМ + САЗ) 20% : 100

  1. На товари, що обкладаються тільки митом:

ПДВ = (МВ + СМ) 20% : 100

  1. На товари, що обкладаються тільки акцизним збором:

ПДВ = (МВ + САЗ) 20% : 100

  1. На інші товари, що не підлягають обкладанню митом та акцизним збором: ПДВ = МВ 20% : 100

де МВ – митна вартість;

СМ – сума ввізного мита;

САЗ – сума акцизного збору.

Реалізація товарів підприємствами проводиться за цінами, збільшеними на суму ПДВ. У розрахункових документах на реалізацію товарів сума податку вказується окремим рядком. А при звільненні їх від податку робиться помітка "Без ПДВ".

Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету визначається як різниця між сумою податкових зобов'язань підприємства і сумами податкового кредиту.

Податкове зобов'язання - сума податку, одержаного від покупців за реалізовані товари (за Законом - це сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету в звітному періоді).

Податковий кредит - ПДВ, що сплачений або підлягає сплаті постачальникам за виконані роботи, придбані матеріальні ресурси, вартість яких відноситься на витрати виробництва (за Законом - це сума, на яку платник має право зменшити суму податкового зобов’язання до бюджету).

Ставки податку. ПДВ обчислюється за ставкою: 20% та нульовою ставкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]