Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роботи.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
786.43 Кб
Скачать

Маркетингові стратегії диверсифікації

Товари, що виробляються

Нові товари

Наявні ринки

1.Стабілізація позицій

3. Диверсифікація за товарами

Нові ринки

2. Диверсифікація за ринками

4. Повна диверсифікація

Матриця свідчить, що підприємство може мати чотири стратегії: зробити спробу здобути максимально можливі переваги, використавши товари, що вже виробляються, та ринки, що вже контролюються; розширити географію ринків для майбутніх дій; збагатити асортимент виробництва товарів; здійснити повну диверсифікацію – запровадити нові товари на нові ринки.

Розділ 2. Маркетинговий аналіз товарної політики свк «Біотех лтд»

2.1. Аналіз маркетингової діяльності підприємства свк «Біотех лтд»

СВК «Біотех ЛТД» створене у грудні 1994 року з метою забезпечення населення Києва та інших регіонів України високоякісним насінням картоплі та овочевою продукцією. П’ятнадцятирічний досвід роботи в галузі дозволив нам зайняти провідне місце серед виробників насіннєвої картоплі.

У 2000 році підприємство розпочало співпрацю із визнаним світовим лідером виробництва картопляних чіпсів – компанією Крафт Фудз. Десятирічна співпраця із стратегічним партнером підняла нас на значно вищий якісний рівень щодо культури виробництва насіннєвої картоплі. Також господарство розпочало вирошування таких культур як пшениця, кукурудза, соняшник, овочі.

Виробництво основних видів продукції товариство проводить на землях Бориспільщини (1050 га) та Чернігівщини (900 га), де починаючи із 2003 року створений структурний підрозділ по вирощуванню елітних репродукцій насіннєвої картоплі та інших овочів.

Загальне керівництво товариством здійснює доктор сільськогосподарських наук, професор Бикін Анатолій Вікторович. Завдяки впровадженню сучасних передових технологій в галузі насінництва нам вдається в сучасний нелегкий час триматись на плаву, виконувати зобов’язання перед партнерами.

Новим етапом розвитку товариства у 2009 році стала співпраця із одним із європейських лідерів виробництва насіння картоплі – німецькою фірмою Солана Агропродукт. Ми впевнені, що європейський досвід та стандарти дозволять нам приймати найширшу участь у програмі розвитку насінництва в Україні.

Окрім насінництва картоплі, товариство вирощує основну групу овочевих культур (капуста, морква, буряк, цибуля, огірок), зернову (пшениця, кукурудза, соняшник) та технічну (ріпак).

Забезпечення стабільного росту та розвитку підприємства неможливе без впровадження новітніх наукових розробок при вирощуванні сільськогосподарських культур. За результатами досліджень, проведених на полях господарства, захищено десять дисертаційних робіт, в тому числі: одна - на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук, дев'ять - на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук.

Також господарство протягом трьох років співпрацює з іноземними компаніями: Агропланта ГмбХ Ко КГ - в галузі досліджень по випробуванню препаратів Спартан та Нутрі-Файт, K+S KALI Gmbh - в галузі досліджень по вивченню впливу різних видів калійних і магнієвих добрив за різних схем удобрювання на врожайність та показники якості картоплі промислової, цибулі ріпчастої, капусти білоголової.

На полях господарства кожного року розміщують демонстраційні зразки нових сортів (гібридів) овочевих культур такі виробники насіння, як Байєр, Ріійк Цваан, Бейо.

Організаційна структура управління представляє собою сукупність певним чином пов'язаних між собою управлінських ланок. Вона характеризується кількістю органів управління, порядком їх взаємодії та функціями, які вони виконують.

Головне призначення організаційної структури - забезпечити ефективну діяльність управлінського персоналу. До його складу на підприємстві входять: керівник підприємства, керівники підрозділів, фахівці, обслуговуючий персонал (технічний). В рамках структури управління протікає управлінський процес (рух інформації і прийняття управлінських рішень), між учасниками якого розподілені задачі і функції управління, а отже - права і відповідальність за їх виконання. З цих позицій структуру управління можна розглядати як форму розподілу і кооперації управлінської діяльності, в рамках якої відбувається процес управління, направлений на досягнення наміченої цілі.

Структура, яка відображає синтез взаємозв'язків різних елементів, що функціонують для досягнення встановленої мети, називається організаційною. Отже, організаційна структура будь-якої системи пов'язана з досягненням її глобальної мети. Організаційну структуру управління визначають також як категорію менеджменту, яка відображає організаційний бік відносин управління і становить єдність рівнів і ланок управління у їх взаємозв'язку.

На підприємстві створений і функціонуєвиробничий підрозділ - тракторно-рільнича бригада на чолі з бригадиром.

Крім того підсобні та обслуговуючі підрозділи:

- токове господарство на чолі з комірником (він же в період жнив по сумісництву і зав током). Цей підрозділ забезпечує приймання, розгрузку, погрузку , видачу мінеральних добрив , засобів захисту рослин, посівного матеріалу. Приймання, доочистку зерна в період жнив, зберігання та відгрузку його в період реалізації. Забезпечує обслуговування агрегатів в полі (сівачі, загрузка сівалок, та інші кінно-ручні роботи).

- служба ремонту та технічного обслуговування : зварник , слюсарі, трактористи на ремонтних роботах та ін. - керує ними бригадир тракторної бригади,

  • автопарк:водії на перевезенні людей та водії грузових машин в основному залучаються з інших підрозділів в період напружених робіт, з числа сторожів, слюсарів і т.п. – керує цим підрозділом гол інженер.

  • столова: забезпечує двох разове , а в напружені періоди трьох разове харчування в бригаді та на полі. За роботу цього підрозділу відповідає зав. господарством.

- служба пожежно сторожової охорони : здійснює круглодобову охорону майна філії в напружені періоди в денний час залучаються на інші роботи – водіями, сівачами і т. п.

Керує службою інженер з охорони праці він же по сумісництву і начальник ПСО:

-заправку тракторів здійснює завідуючий нафтогосподарством , він же видає і веде облік використання запасних частин,

-облік виконаних польових робіт, нарахування з/плати веде обліковець тракторної бригади він же вагарь по сумісництву в період збирання врожаю.

Загальне керівництво філії здійснює директор через керівників і спеціалістів філії. Агроном безпосередньо або через бригадира і керівників обслуговуючих підрозділів здійснює керівництво виробничими процесами в рослинництві. Бухгалтер здійснює контроль достовірним веденням бухгалтерського та первинного обліку та проведенням фінансових операцій. Головний економіст складає бюджет філії, аналізує та контролює хід його виконання протягом року, розробляє штатний розпис та оплату праці на сільськогосподарських роботах та контролює дотримання затверджених розцінок.

Земля – основа аграрного виробництва. Аграрні формування повинні берегти закріплені за ними землі, раціонально їх використовувати і збільшувати родючість. Для аналізу структури, стану та використання земельних ресурсів визначають такі показники: структуру земельних угідь (процентне відношення видів угідь у загальній земельній площі); коефіцієнт освоєння землі під сільськогосподарське виробництво (відношення площі сільськогосподарських угідь до загальної площі землі, закріпленої за господарством); коефіцієнт розораності сільськогосподарських угідь (відношення ріллі до сільськогосподарських угідь); коефіцієнт використання ріллі (відношення площі, зайнятої під сільськогосподарські культури до загальної площі ріллі).

Таблиця 2.1