Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИК_.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Характеристика складу фінансової служби залежно від розміру підприємства

Розмір підприємства

Характеристика складу фінан­сової служби

Основні характеристики працівників фінансової служби

Мале

Директор чи бухгалтер під­приємства

Здійснюють всі необ­хід­ні напрями фінансової роботи

Середнє

Фінансовий чи фінансово-еко­но­мічний відділ

Працівники, які здійс­ню­ють всі напрями фі­нан­сової роботи

Велике

Фінансовий департамент

Менеджери широкої спе­ціа­лі­зації (як пра­ви­ло, для загаль­но­го ке­рів­ниц­тва фінансовою ді­яль­ніс­тю) та функці­ональ­ні фінан­со­ві менед­же­ри (для ви­ко­нан­ня кон­к­ретних завдань)

ТЕМА 3

АКТИВИ ПІДПРИЄМСТВА

ЛЕКЦІЯ 1

ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ АКТИВІВ ТА ЇХ НЕОБОРОТНОЇ СКЛАДОВОЇ

План лекції

3.1. Сутність та класифікація активів.

3.2. Сутність та класифікація необоротних активів.

3.3. Економічні основи функціонування основних засобів.

3.4. Амортизація та знос основних засобів.

3.5. Нематеріальні активи підприємства.

3.6. Сутність та склад довгострокових фінансових інвестицій підприємства;

3.7. Показники оцінки стану та ефективності використання необоротних активів.

3.1. Сутність та класифікація активів

З точки зору бухгалтерського обліку активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, спричинить економічні вигоди у майбутньому.

З економічної точки зору активи підприємства – це кон­т­роль­овані ним економічні ресурси, які сформовані за рахунок інвестованого в них капіталу і ха­ракте­ризуються детермінованою вартістю, продуктивністю, спроможністю генерувати дохід, постійний оборот яких пов’язаний з факторами часу, ризику та ліквідності.

3.2. Сутність та класифікація необоротних активів

Необоротні активи це сукупність майнових цінностей підприємства, що багаторазово беруть участь у процесі операційного циклу та переносять частинами свою вартість на вартість виготовленої продукції (реалізованих товарів, робіт, послуг).

3.3. Економічні основи функціонування основних засобів

Основні засоби – матеріальні активи, які утримуються підприємством для використання у виробництві або постачанні товарів, для здачі в оренду іншим особам або для адміністративних цілей і використовуються протягом періоду більше одного року.

Кругообіг основних засобів являє собою процес поступового відновлення їхньої вартості через механізм амортизаційних відрахувань.

3.4. Амортизація та знос основних засобів

Знос основних засобів – це часткова або повна втрата їхніх споживчих властивостей та вартості в процесі використання й утримання.

На основі дослідження закономірностей фізичного та мо­раль­ного зносу визначається період економічного зно­шу­ван­ня окремих видів основних засобів та встановлюється строк їх корисного використання (експлуатації).

Строк корисного використання (експлуатації) – очі­куваний період часу, впродовж якого основні засоби бу­дуть використовуватись підприємством, або з їх вико­ристанням буде досягнуто очікуваного обсягу вироб­ництва продукції.

Амортизація – це систематичний розподіл вартості необо­рот­них активів, що амортизується, протягом строку їх корис­ного використання (П(С)БО 7).