Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya_ZGRG_-_op_konspekt_-_2015.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
11.05 Mб
Скачать

Апарати для варіння борошняних виробів і сосисковарки

Апарати для варіння борошняних виробів (макароноварки, пастакукери) встановлюють в закладах, де в асортименті представлено велику кількість виробів із тіста (макаронні вироби, спагеті, вареники, пельмені). Їх застосовують також для варіння круп. Макароноварки випускаються в настільному і підлоговому варіантах (рис 27).

В залежності від моделі варильна ванна об’ємом від 15 до 40 л складається з однієї чи двох секцій, в кожну з яких, наповнену водою, розміщується одна або декілька сітчастих корзин. Після закінчення варіння в деяких моделях корзина автоматично піднімається з ванни для відціжування рідини. В найбільш досконалих моделях є датчики автоматичного доливання води і електронний пристрій контролю максимального і мінімального рівнів, пристрій для очищення води.

Рис. 27. Апарат для варіння борошняних виробів.

Сосисковарки призначені для варіння сосисок і сардельок і підтримання їх у гарячому стані в процесі реалізації (рис. 28). Сосисковарки випускаються двох видів: для відварювання в воді та на пару. Об’єм варильної посудини складає в середньому 12 л. Передбачається можливість зберігання продукту в підігрітому стані.

Рис. 28. Сосисковарка:

1 – корпус; 2 – варильна камера; 3 – корзина; 4 – блок нагрівальних елементів; 5 – кришка

Рисоварки, шоколадоварки і яйцеварки

Рисоваркице варильні електричні апарати з робочою ємністю, в яку вставляється інша - з’ємна (з антипригарним покриттям). Випускаються моделі круглої форми з об’ємом робочої ванни в межах 2,7…19 л (рис. 29). Після завершення варіння апарат автоматично відключається і переходить в режим підтримання продукту в розігрітому стані, що дозволяє зберегти рис гарячим і готовим до вживання декілька годин.

Рис 29. Рисоварка

Рис. 30. Шоколадоварка

Рис. 31. Яйцеварка

Шоколадоварки«шоколатьєре» призначені для приготування та відпускання гарячого шоколаду (рис 30). Конструктивно апарати виготовляють з прямим нагріванням та на водяній бані, ємностями з нержавіючої сталі або прозорим стаканом. Об'єм робочої камери може сягати 10 літрів, температура нагрівання 90 °С. Оптимальна температура для нагрівання шоколаду в таких апаратах – 80 °С. Для отримання однорідної консистенції шоколаду в апаратах вмонтовано лопатки – змішувачі, які ретельно перемішують шоколад.

За допомогою шоколадоварки можна приготувати також інші напої – чай, каву, молоко, глінтвейн.

Різновидністю шоколадоварок єшоколадні фонтани.

Апарати для приготування яєцьзабезпечують варіння продукту в воді чи в середовищі вологої насиченої пари (рис. 31). В залежності від моделі одночасне завантаження апарату може складати від 10 до 48 яєць. Тривалість варіння складає 5…10 хвилин і контролюється таймером.

2.4. Жарильно-пекарське устаткування

Жарильно-пекарське устаткуваннязабезпечує проведення процесів смаження, випікання, тушкування за рахунок дії на продукти проміжних технологічних середовищ (повітря, пароповітряна суміш, жир, соуси), нагрітих на робочих поверхнях чи в робочих об’ємах апаратів до температури 150…300° С.