Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet_dek.docx
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
650.76 Кб
Скачать

Білет № 3

1. 1. Проаналізуйте діяльність педагога. Чому він не дає готового розв'язання завдання?Тому що педагог спонукає дітей розумових операцій,для цього і не дає готового шаблону дій,а так діти можуть,подумати і усвідомити яке рішення буде правильним, також вміння домовлятись один з одним(тому що думки можуть виникати різні).

2. Які види роботи слід організувати, щоб допомогти дітям у вирішенні практичного завдання, що постало перед ними?Можна розповісти розповідь про забруднення води,як вона впливає на людей і тварин, по розповіді провести бесіду.

3. Наведіть приклади дослідів з водою для дітей старшого дошкільного віку.

1)Монета з води.  Покладіть монету на дно тарілки і залийте її водою. Як її вийняти, не замочивши рук? Тарілку не можна нахиляти. Складіть в грудку невеликий клаптик газети, підпаліть його, киньте в півлітрову банку і відразу ж поставте її вниз отвором у воду поряд з монетою. Вогонь згасне. Нагріте повітря вийде з банки, і завдяки різниці атмосферного тиску вода втягнеться всередину банки. Тепер можна взяти монету, не замочивши рук.  2)Квіти лотоса.  Хочете побачити, як розкривається квітка? У природі він робить це протягом досить довгого часу, і рух пелюсток помітити неможливо, хіба що тільки в сповільненій зйомці. А наш квітка розкриється у вас на очах. Виріжте з кольорового паперу квіти з довгими пелюстками. За допомогою олівця закрутіть пелюстки до центру.  А тепер опустіть різнокольорові лотоси на воду, налиту в таз. Буквально на ваших очах пелюстки квітів почнуть розпускатися. Це відбувається тому, що папір намокає, стає поступово важче і пелюстки розкриваються. Якщо ви хочете пройти цей досвід ще раз, вийміть квіти з води, і дайте їм висохнути, після чого вони будуть знову готові до того, щоб розпуститися на воді. 

2,Виконайте аналітико-проектувальне завдання.

Які правила запису порушено у запропонованій загальнорозвивальній вправі для дітей ІІ молодшої групи? Обгрунтуйте відповідь.

1– присісти.

2– В.П.

Дозування – 3-4 рази.

Складіть комплекс загальнорозвивальних вправ для ІІ молодшої групи.

Комплекс загально розвиваючих вправ «Веселі курчата»

- «Дзьобиками до сонечка»

В.п. основна стійка.

1.- підіймаємо голову вгору, дзьобиками до сонечка.

2.- в.п. Повторити 4 рази

- «Шукаємо комашок»

В.п. ноги нарізно (ніби річечка тече).

1.- руки на поясі, поворот тулуба вправо, сплеснути руками перед грудьми;

2.- повернутись у в.п.

3.- ті ж самі рухи в ліву сторону.

Повторити 4-5 разів

- «Нап’ємося водички»

В.п. ноги нарізно, руки опущені вниз

1.- нахили вперед, руки прямі, назад з розчепіреними пальцями.

2.- в.п. 

Повторити 5 разів

- «Пошукаємо черв’ячків»

В.п. ноги на ширині ступні, руки опущені вниз

1.- присісти, постукати пальчиками обох рук по підлозі

2.-в.п.

Повторити 5 разів

- «Курчатка радіють»

В.п. ноги на ширині ступні, руки опущені вниз

1.- підстрибнути вгору, сплеснути руками над головою

2.- в.п.

Повторити 5 разів

Вправа на відновлення дихання.

- От наші курчатка розім’ялися і готові мандрувати по подвір’ї.

Виконання основних рухів.

- Спочатку перейдемо через ставок по місточку

Ходьба по дошці покладеній на підлозі, прямо та приставним кроком, руки на поясі.

- Потім проліземо під кущиком

Прорізання під дугою на колінах з упором на руки.

- Тепер зловимо метелика

Стрибки на обох ногах у висоту.

- От мої дітки курчатка жовтенькі, підуть по подвір’ю зі своєю мамою-курочкою. 

Ви курчатка йдіть рівненько,

головки не опускайте,

спинки рівно всі тримайте.

Молодці курчатка!

Дивіться в кущиках кролики поховалися, а ми з вами проліземо під кущиком, щоб їх не сполохати.

А тепер трошки половимо метеликів, що літають над нами.

Повторити 2 рази.

Молодці. Ви курчатка набралися сили і здоров’я.

Білет № 4

  1. Розкрийте особливості формування уявлень про числа у дітей дошкільного віку в контексті запропонованої педагогічної ситуації.

На занятті з лічби вивчали число 9. Після ознайомлення з його складом вихователь запропонувала дітям вибрати з коробки дев’ять силуетів ялинок, розкласти їх на папері, а потім наклеїти у такому порядку, в якому вони могли б рости на галявині.

Діти, спочатку подумавши, наклеїли силуети ялинок у таких варіантах: одна і вісім, дві і сім, три і шість, чотири і п’ять, три, три і три. Кожна дитина перебрала можливі варіанти складу числа дев’ять, обрала один з них і наклеїла.

Виконайте завдання:

  1. Визначте, у чому полягає цінність використаного педагогом прийому навчання. Наочний метод – демонстрація. Прийом – прикладання.

  2. Назвіть інші прийоми ознайомлення дітей зі складом числа з двох менших. Обгрунтуйте важливість їх використання. Накладання ,прикладання,обмацування, зіставлення, порівняння, дидактичні ігри та вправи. На заняттях по математиці використовують наочно-дієві прийоми навчання: показ педагогом зразків і способів дій, виконання дітьми практичних завдань, що включають елементарну математичну діяльність (встановлення відповідності між численостями множин, рахівниць і ін.). 

  1. Складіть план повсякденної прогулянки (перша половина дня) для дітей старшої групи на один день за орієнтовною схемою:

  • тема;

  • спостереження;

  • праця;

  • досліди;

  • рухливі ігри;

  • розповіді вихователя;

  • індивідуальна робота.

Тема: Спостереження за птахами

ПТАХИ НАВЕСНІ (розповідь)

Пригадай, яких птахів називають перелітними. Назви їх.

З настанням весни повертаються у рідні місця перелітні птахи. Одні птахи прилітають до нас раніше, а інші - пізніше. Час прильоту залежить від того, коли в наших краях з’являється для них корм.

У кінці березня прилітають шпаки. Першими прилітають самці. Знаходять шпаківню, що їм до вподоби, і починають співати. Співом вони приваблюють самок і попереджають інших шпаків - місце зайняте. Коли мають вилупитися пташенята - спів стихає, а потім його можна почути дуже рідко. У птахів нові клопоти - треба годувати пташенят. Живляться шпаки комахами, черв’яками, яких збирають на землі.

Майже разом із шпаками повертаються в рідні краї жайворонки. Жайворонок - одна з небагатьох пташок, яка співає в польоті.

Зовні жайворонки непримітні: сірі, з темним ряботинням. У полі, на луці з таким забарвленням їх важко помітити. Особливо непримітна самочка - ні піснею, ні стрімким польотом не привертає до себе увагу. Доки самець співає, вона тихенько шукає поживу у траві або сидить затаївшись.

Живляться жайворонки комахами, а також насінням бур’янів.

На початку травня можна почути спів солов’їв. У цей час дерева вже вкриті молодою зеленню. Недаремно кажуть: Соловей прилетить тоді, коли зможе напитися роси або дощової води з березового листка. Солов’ї, зазвичай, селяться в садах, парках. Живляться жуками, мухами, гусінню.

Спостереження: які птахи живуть в нашому місті? Які птахи прелетіли з теплих країв? Які птахи залишалися зимувати? Яких птахів ти бачиш на прогулянці?

Мета: узагальнювати й систематизувати знання дітей про жит­тя птахів,

Трудова діяльність: (доручення) Підсипання насіння в годівничку

Дослід № .1Припущення: Вода — це рідина.Хід досліду:Продемонструвати властивість води розливатися в різних напрямках, утворюючи плями різної форми і розміру. Вода ллється єдиною цівкою з посудини носиком (чайник, глечик, поливальниця) і кількома цівками, з посуду, що має овальний або круглий отвір. Чому? Дослід № 2.Припущення: Смак води залежить від розчинених в ній речовин. Хід досліду: Запропонувати дітям скуштувати воду на смак. Вона без смаку. Добавити ложечку цукру. В інший посуд ложку солі. Що сталося? З цукром? З сіллю? Якою стала вода? Від чого залежить смак води? Дослід № 3.Припущення: Температура води залежить від температури навколишнього середовища. ХІД ДОСЛІДУ:Запропонувати вихованцям скуштувати воду на смак, доторкнутися до посудини з трохи нагрітою водою кімнатної температури і принесеної з холоду. Від чого залежить температура води? Дослід № 4.Припущення: Вода не міняє форми. Хід досліду:Взяти гумову рукавичку, обережно наповнити її водою з глечика. Спостерігати, що вода набула форми рукавички. Зробити такий же дослід з іншими ємностями (бокал, колба, целофановий мішечок, надувна кулька, різні склянки). Зробити висновок: вода змінює форму. Отже, припущення не підтвердилось. Дослід № 5.Припущення: Легкі предмети плавають, важкі тонуть.ХІД ДОСЛІДУ У прозору посудину, користуючись умовною міркою, опустити піску, глини, дрібних камінців, по 2-3 предмети однакової форми та об'єму, але з різного матеріалу (дерева, скла, пластмаси, паперу,  тканини,  воску), використовуючи послідовні дії, Вчити дітей пояснювати поведінку цих предметів у воді. Чому деякі з них плавають, інші тонуть, а окремі розчиняються, змінюючи забарвлення води.

Рухливі ігри: «Мишоловка», «Хитра лисиця», «Козачок».

Інд.роб.: 2 дітей повторити птахів.

Труд.доруч.: покласти їжу в годівничку.

Білет № 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]