Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet_dek.docx
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
650.76 Кб
Скачать

Білет № 23

1. Проаналізуйте педагогічну ситуацію.

– Це не я! – вперто повторює шестирічна Рая, косо дивлячись на батька.

– Тоді хто ж? У кімнаті, крім тебе, нікого не було. Виходить, що книга сама розірвалась.

– Це не я!

– Чому ти кажеш неправду!

Дівчинка з власного досвіду знає, що за найменшу провину від батька отримає покарання. Рятувальне «Це не я!» іноді допомагає, особливо коли вдало складаються обставини.

Дівчинка росте. Зростає її винахідливість:

– Це не я малюка штовхнула! Він сам упав!

– Це не я зламала, а Славко!

Для дівчинки поступово брехня стає «другою натурою». Для неї стає типовим брехати у будь-якій зручній ситуації.

Батько Раї не може зрозуміти:

– Чому так сталося? Ми самі завжди говоримо тільки правду. Поганих прикладів ніколи не давали.

Виконайте завдання:

1. Поміркуйте, в чому причина такої поведінки дівчинки.

Є батьки, які вважають, що дитину необхідно «зламати», інакше вона «сяде на шию», виросте розпещеною, розбалуваною. Їх слово завжди, за будь-яких обставин і будь-якою ціною залишиться останнім.

2. Визначте, який тип тактики виховання в сім’ї переважає. Обгрунтуйте відповідь.

Для жорстоких взаємин характерною ознакою є жорстоке ставлення з суворим покаранням за дрібні прорахунки. У дитини формується страх перед батьками,або надмірна вимогливість.

3. Які види покарання, на вашу думку, можна застосовувати до дітей дошкільного віку?

1. Покарання не повинне шкодити здоров’ю – ні фізичному, ні психічному. Більше того, по ідеї покарання має бути корисним, чи не так? Ніхто не сперечається. Проте той, хто карає – забуває подумати…

2. Якщо є сумнів, що краще не карати – не карайте. Навіть якщо зрозуміли, що зазвичай занадто м’які, довірливі і нерішучі. Ніякої «профілактики» і ніяких покарань «про всяк випадок»!

3. За один раз – одне. Навіть, якщо провин здійснено відразу неймовірна множина, покарання може бути суворим, але тільки одне і за усе відразу, а не поодинці за кожну. Салат з покарань – страва не для дитячої душі!

Покарання – не за рахунок любові, не залишайте дитину без заслуженої похвали й нагороди. Ніколи не віднімайте подарованого вами чи кимось іншим – ніколи! Відмінити можна лише покарання. Навіть якщо набешкетував так, що гірше не буває, навіть якщо підняв на вас руку, але сьогодні ж допоміг хворому, захистив слабкого…

Не заважайте дитині бути різною.

4. Термін «давності». Краще не карати, ніж карати із запізненням. Деякі занадто послідовні вихователі сварять і карають дітей за провини, виявлені через місяць, а то й рік (щось зіпсував, стягнув, напакостив), забуваючи, що навіть в суворих дорослих законах береться до уваги термін давності правопорушення. Облишити. Пробачити. Є ризик навіяти маленькому негідникові думку про можливу безкарність?

Звичайно. Але цей ризик не так страшний порівняно з ризиком затримки духовного розвитку. Запізнілі покарання навіюють дитині минуле, не дають бути іншою.

5. Покараний -вибачений. Інцидент вичерпаний – сторінка перегорнута. Наче нічого й не трапилося. Про старі гріхи ні слова. Не заважайте починати життя спочатку!

6. Без приниження. Щоб там не трапилось, якою б не була провина, покарання не повинне сприйматися дитиною як торжество вашої сили над його слабкістю, як приниження. Якщо дитина вважає, що ми несправедливі, покарання подіє тільки у зворотному напрямку!

7. Дитина не повинна боятися покарання. Не покарання вона повинна боятися, не гніву нашого, а нашого засмучення.

4. Охарактеризуйте основні стилі виховання в родині.

Авторитарний стиль виховання  - це стиль, при якому батьки недооцінюють позитив, який є в їхніх дітях і віддають перевагу контролю. Цей спосіб виховання  іноді пов’язують з агресивно-командним впливом батьків. Насправді авторитарні батьки –  не обов’язково диктатори й деспоти, вони можуть бути дуже люблячими і ніжними, але у стосунках з дитиною на перше місце, як у випадку гіперопіки, ставлять свою потребу бути поруч, контролювати життя дитини, приймати за неї рішення. З одного боку, це забезпечує певний психологічний комфорт: можна менше хвилюватися за дитину, не боятися, що вона наробить помилок. Але з іншого боку, надмірний батьківський контроль унеможливлює розвиток самостійності підлітка: він не може навчитися 

2. Розробіть цикл спостережень за сезонними змінами в природі для дітей середньої групи (сезон за вибором студента). Доберіть твори художньої літератури для формування у дітей уявлень про сезонні зміни в природі.

Осінь

Спостереження за сезонними змінами у природі

формувати уявлення про зміни в природі (день став коротшим, ніч довша);вчити розрізняти та характеризувати ознаки ранньої осені, дізнаватися їх у віршах;виховувати любов до природи.

Хід спостереження

Минуло літо, настала Осінь. На полях і гаях Порожньо і сумно. Пташки відлетіли, Стали дні коротші. Сонечка не видно, Темні-темні ночі.

Вихователь загадує дітям загадки.

Висять на гілці золоті монетки. (Осінні листя.)

На стелі, в куточку висить сито, не руками збудоване. (Павутина.)

Без рук, а тче полотно. (Павук.)

Вихователь розповідає дітям про прикмети.

Вересень - зоревник, хмурень; холодник і холодень-батюшка вересень, та годувати здатний, звуть його «заспівувачем осені» і «злато-квітником»; трави на луках, полях, лісах висихають, жовтіють, і стає золотистою листя дерев і чагарників.

Вересень - перший осінній місяць. На початку місяця видаються ще теплі сонячні дні. Небо сяє блакиттю, на ній вчуваються золотими візерунками листя кленів і беріз. Повітря чисте, прозоре, літають срібні нитки павутини. Такі дні називають «бабиним літом».

Вихователь задає дітям питання.

Чому вересень називають «златоцветником»?

Які дні вересня називають «бабиним літом»?

Які ви знаєте ознаки «бабиного літа»?

Досліди, експерименти

Досвід «Стан ґрунту в залежності від температури».

Мета: виявляти залежність стану ґрунту від погодних умов.

Хід досвіду: В сонячний день запропонувати розглянути землю, помацати руками, яка вона: тепла (її сонце нагріло), суха (розсипається в руках), колір (світло-коричнева), полити землю (як ніби пройшов дощ); запропонувати знову торкнутися її, розглянути. Земля потемніла, вона стала мокрою, діти натискають кінчиками пальців на поверхню - вона стала липкою, склеюється в грудочки. Від холодної води грунт стала холодніше, як від холодного дощу.

Спостереження за квітником

Мета: формувати уявлення дітей про те, що квіти - живі, вони ростуть і змінюються.

Хід спостереження

Рослини на клумбі добре росли, цвіли, поки було тепло, багато світла і води; тепер дні стають короткими, води багато, але мало тепла, квіти в'януть, на місці їх утворюються насіння, з яких можуть з'явитися нові рослини.

Осінь настала, Висохли квіти. І дивляться сумно Голі кущі.

Вихователь задає дітям питання.

Якими стали квіти на клумбі?

Чому вони зів'яли?

Що треба зробити, щоб навесні квіти знову виросли? (Зібрати насіння.)

Цільова екскурсія у парк

Мета: формувати знання про осінніх місяцях (вересні, жовтні, листопаді), сезонні зміни; закріплювати знання народних прикмет;виховувати любов до природи.

Хід спостереження

Осінь підійде нечутно, тихо стане біля воріт,

В городі листочок вишні на доріжку впаде.

Це перша прикмета, що від нас йде літо.

А друга - кущ малини в нитках білої павутини.

Трохи коротше стане день, потемніють хмари,

Немов їх покриє тінь, стане похмурою річка -

Третя вірна прикмета осінь бродить близько десь.

Рано вранці на галявини ляжуть білі тумани,

А потім вже чекай не чекай -- мрячать дощі

Пеленою затягнуть просинь. Значить, настала осінь.

Вихователь загадує дітям загадки, пропонує відповісти на питання.

Летів пан, у воду впав, сам не тоне і води не каламутить. (Лист.)

Без шляхи і без дороги ходить самий довгоногий.

В хмарах ховається в імлі, тільки ноги на землі. (Дощ.)

Летить без крил і співає, перехожих зачіпає.

Одним проходу не дає, інших він проганяє. (Вітер.)

• Як називають осінь?• Як називають ранню осінь?

• Як називають середину осені?• Як називають пізню осінь?

• Які ви знаєте прикмети осені?• Які зміни сталися в природі?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]