Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet_dek.docx
Скачиваний:
164
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
650.76 Кб
Скачать

Розучування нової рухливої гри «Жабки і чаплі».

Зміст гри: у болоті (коло, викладене мотузкою) живуть жабки. У гнізді (обруч) – Чапля. На слова: «Довгонога Чапля ходить, ходить, ходить і полює цілий день» Чапля тихо підходить до болота, іноді зупиняється і стоїть на одній нозі, а жабки стрибають і квакають. На слова вихователя: «Жабенята, тікайте!» – жабки вистрибують з болота, перестрибуючи мотузку одночасно обома ногами. Жабки стрибають, а не бігають (запропонувати одній дитині показати техніку виконання стрибка з місця через мотузку).

Правила гри: Чапля може ловити жабок тільки в болоті, торкаючись їх рукою. Через шнур діставати і ловити жабок не дозволяється. Жабка, яка не перестрибнула через шнур, а переступила, вважається спійманою. Після того, як чапля піймає двох жабок, вибирають іншу чаплю.

Завдання:

  1. Визначте вікову групу. Обгрунтуйте відповідь.

  2. Якого ступеня рухливості ця гра?

  3. Запропонуйте власний варіант створення ситуативного інтересу до цієї гри.

  4. Визначте прийом вибору ведучого у цій грі.

  5. Наведіть приклад підведення підсумку даної гри.

Білет № 20

  1. Охарактеризуйте натюрморт як жанр образотворчого мистецтва.

На занятті вихователь показала дітям натюрморт К. Білокур «Богданівські яблука» та запропонувала описати яблука. Діти назвали колір яблук, порахували кількість. Вихователь зауважила, що яблука дуже красиві, тому що намальовані на контрастному тлі. На цьому роботу з натюрмортом було завершено.

Виконайте завдання:

Розкрийте методику ознайомлення дітей з натюрмортом. У дитячому садку дитина знайомиться з таким жанром живопису як натюрморт. Подальше залучення до мистецтву відбувається вже в школі, де для цього відводяться спеціальні уроки.

Метою даної роботи є вивчення методики знайомства дітей з натюрмортом.

Завданнями роботи є:

- вивчити стан проблеми в теорії і практиці;

- встановити, що знайомство дітей з жанрами живопису впливає на всебічний розвиток дошкільника;

- показати, що успішне розвиток дрібної моторики рук сприяє успішному навчанню письму.

Гіпотеза: якщо послідовно знайомити дітей з жанрами живопису (натюрморт), це може в Надалі долучити дітей до мистецтва.

Об'єктом дослідження є особливості знайомства дітей з образотворчим мистецтвом.

Предметом дослідження є методика знайомства дітей старшого дошкільного віку з натюрмортом.

Методи дослідження:

1) на емпіричному рівні вивчення літератури, вивчення досвіду роботи вихователів, дослідно-педагогічна робота, педагогічний експеримент.

2) на теоретичному рівні вивчення і аналіз теоретичної літератури з проблеми дослідження; аналіз і узагальнення матеріалу, отриманого в спостереженнях, бесідах, експерименті.

Старші діти вже здатні зрозуміти і пояснити, чому їм подобається той чи інший предмет, та чи інша картина. Вони вже можуть відзначити динамічність скульптурного зображення, фарби, композицію натюрмортного полотна, красу ритму декоративного малювання.

Робота в старшій групі спрямована на розвиток естетичного смаку: дітей вчать розуміти зміст художнього твору, задум художника, деякі засоби виразності, притаманні різним видам мистецтва.

З натюрмортом діти вперше зустрічаються в старшій групі. Натюрмортного техніка дуже багата - це олійні фарби (масляний натюрморт), акварель (знана прозорістю і м'якістю барвистого шару), гуаш, темпера, пастель, фреска, мозаїка. Головні засоби виразності - колір, колорит, композиція, ритм [5, C. 79].

У старшій групі вихователь вчить дітей сприймати зміст творів живопису, бачити і розуміти елементарні художні засоби, які художник використовував для передачі краси навколишньої природи, відчувати побудову твору, милуватися ним.

У старшій групі дітей можна продовжувати знайомити з натюрмортом. Адже на заняттях з аплікації, малюванню вони виконують з натури і за поданням композиції з ваз, кімнатних та садових квітів. Знайомство з роботами майстрів натюрморту підвищить інтерес до роботи, розширить їх уявлення про композицію малюнка, аплікації, про колірних поєднаннях. Знайомству з натюрмортом не обов'язково присвячувати цілком заняття. Репродукцію картини можна демонструвати на занятті по аплікації або малювання (картини К. Петрова - Водкіна В«Рожевий натюрморт. Гілка яблуніВ», В«Черемуха в стаканіВ»; М. Кончаловського В«ОвочіВ», В«ПолуницяВ»; К. Коровіна В«ТрояндиВ»; О. Татевосян В«НатюрмортВ»; М. Сар'яна В«Осінні квітиВ»; І. Хруцкого В«Фрукти і квіти В»,В« Квіти і плоди В»; І. МашковаВ« Їжа московська. Хліби В»).

Практика показує: відсутність певних методів і прийомів роботи над естетичної виразністю малюнків дошкільнят є однією з причин їх однотипності, Маловиразні. Таким чином, знайомлячи дітей з натюрмортом, слід звернути увагу на всі його характеристики: вид, характер образу, засоби виразності, індивідуальну манеру творчості художника - і донести це до дітей у доступній формі Натюрморт - новий жанр живопису, з яким, як показують дослідження педагогів і психологів, потрібно знайомити дошкільників, бо він не тільки викликає найбільший емоційний відгук дітей вже з 3-4 років, асоціації з їхнім власним життєвим досвідом, але й привертає увагу дітей до засобів виразності живопису, допомагає їм пильніше вдивлятися в красу зображених предметів, милуватися ними. І в цьому сенсі натюрморт розглядають як ключ до розуміння мальовничого художнього образу.

Знайомлячи дошкільників з жанром натюрморту, потрібно постаратися викликати у них емоційну чуйність, задоволення від сприйняття картин. Для цього доцільно розповісти їм, що натюрморт - це зображення різних предметів. Доступними засобами слід підвести дітей до розуміння єдності змісту зображення та мови живопису.

На першому етапі слід навчити старших дошкільників уважно вдивлятися у твір мистецтва, бачити красу, гармонію або контрастність зображених художником предметів, щільність або крихкість матеріалів, з яких вони зроблені, стиглість і соковитість плодів, особливості їх поверхні, різноманітні форми, зв'язків предметів один з одним і з навколишнім середовищем.

На другому етапі слід звернути увагу на колір як засіб передачі художником настрою - стану радості, смутку, печалі, тривоги або загадковості, урочистості.

На третьому етапі можна поговорити з дітьми про композиції натюрморту: розташування предметів у просторі, виділення головного в зображенні.

У старшому дошкільному віці дітей знайомлять з більш складними натюрмортами, що зображують не тільки квіти, фрукти, овочі, але і предмети побуту, знаряддя праці. Розглядають також натюрморти змішаного характеру - квіти і плоди, гриби та овочі.

Сплануйте підготовчу роботу для ознайомлення з натюрмортом як жанром живопису. Для цього доцільно розповісти їм, що натюрморт - це зображення різних предметів. Доступними засобами слід підвести дітей до розуміння єдності змісту зображення та мови живопису.

На першому етапі слід навчити старших дошкільників уважно вдивлятися у твір мистецтва, бачити красу, гармонію або контрастність зображених художником предметів, щільність або крихкість матеріалів, з яких вони зроблені, стиглість і соковитість плодів, особливості їх поверхні, різноманітні форми, зв'язків предметів один з одним і з навколишнім середовищем.

На другому етапі слід звернути увагу на колір як засіб передачі художником настрою - стану радості, смутку, печалі, тривоги або загадковості, урочистості.

На третьому етапі можна поговорити з дітьми про композиції натюрморту: розташування предметів у просторі, виділення головного в зображенні.

У старшому дошкільному віці дітей знайомлять з більш складними натюрмортами, що зображують не тільки квіти, фрукти, овочі, але і предмети побуту, знаряддя праці. Розглядають також натюрморти змішаного характеру - квіти і плоди, гриби та овочі.

Можна дотримати наступні етапи роботи з картиною. Спочатку дітям розповідають про працю художника (що малює художник). Потім проводиться пізнавальна бесіда про натюрморті як особливому жанрі живопису. Увагу дітей слід особливо звернути на деякі засоби виразності живописного натюрморту:

- колір, колірні поєднання як спосіб ознайомлення емоційного впливу;

- композиція як засіб побудови картини і виділення головного в ній;

- малюнок, передає форму, характер предмета.

Передує безпосередність розглядання картин підготовча робота повинна бути спрямована на збагачення емоційного досвіду дітей, їх знань про об'єкти, які вони побачать на картині. Діти можуть брати участь у збиранні овочів, фруктів, ягід, квітів, складати з них натюрморти, грати в різні сенсорні та художньо-розвивальні ігри («Склади натюрморт з овочів», «Підбери фарби, які використав художник у своїй картині»). На прогулянках, екскурсіях корисно використовувати вірші і загадки про оточуючих предметах.

Твори живопису, написані за мотивами казок і билин, - це сюжетно тематичні картини, в яких представлена взаємозв'язок подій, художніх образів, де сюжетно-композиційний центр завжди виділений яскраво, детально, підкреслять або величиною, кольором, або побудовою зображення. Всі засоби виразності живопису спрямовані на вираження головної ідеї твору.

Звичайно, зобразити казку або билину з усіма характерними для них особливостями в живопису складно, однак художникам вдається зрадити деякі з них. Розглядаючи з дітьми репродукції на теми казок, слід відзначати елементи фантастичності, казковості. У картинах на билинний сюжет доцільно звертати увагу на історичну достовірність зображення, а також відзначати наявні елементи вигадки, перебільшення.

Ознайомлення дітей дошкільного віку з казково-билинної живописом відбувається за певною схемою:

1. Попередня робота: розповідання дітям казки (билини), пов'язаної з досліджуваної картиною.

2. Проведення бесіди, спрямованої на з'ясування суті казки (билини), характеру її головних героїв, розглядання ілюстрацій до неї.

3. Проведення художньо-розвивальних ігор.

4. Основна робота по картині: розглядання картини, словесне малювання за темою картини.

5. Аналіз головного героя (героїв): звернути увагу дітей на позу героя, на положення рук, ніг, голови, міміку обличчя.

6. Аналіз колірної гами картини.

7. Аналіз деталей, зображених на передньому плані.

8. Аналіз заднього плану (фону) картини.

9. Цілісний аналіз змісту та засобів виразності картини.

  1. Виконайте аналітико-проектувальне завдання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]