Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. № 13 америка.rtf
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
154.39 Кб
Скачать

4. Загальна характеристика господарства

Після Другої світової війни посилилася роль країни в міжнародному поділі праці, зросла її роль як експортера ба­гатьох сировинних і промислових товарів, виросла кількість значних компаній, підвищилася концентрація (100 найбіль­ших фірм виробляють 40% ВНП країни) фінансового і про­мислового капіталу, у якому велика частка припадала на іно­земні. Успіх економіки Канади базується на обробній промис­ловості, індустріальному виробництві, маркетингу і спожи­ванні величезної кількості енергії. В економіці Канади вели­ку роль відіграє державний сектор.

На промисловість припадає майже третина ВВП, понад 1/4 зайнятих в економіці і 1/3 вартості експорту Канади. Промисловість має високий технічний рівень, багатогалузе­вий склад, при вирішальній ролі сировинних виробництв.

5. Промисловість Канади

Канада має сучасну високорозвинену промисловість. ПЕК Канади - один із найрозвиненіших у світі. 2/3 припа­дає на рідке і газоподібне паливо, 1/10 - на вугілля і 1/4 - нагідроенергію. Головні райони видобутку нафти і природногогазу - в провінціях Альберта, Саскачеван і Британській Ко­лумбії, вугілля - у західних провінціях Нової Шотландії. З виробництва електроенергії Канада займає п' яте місце у світі, а на душу населення -19,6 тис. кВт/год. 3/5 електро­енергії дають ГЕС. Значні ТЕС побудовані поблизу Торонто і Ванкувера. 18% електроенергії виробляють АЕС, розташо­вані в провінціях Онтаріо, Квебек, Нью-Брансуїк. Гірничодобувна промисловість відіграє величезну роль в експорті, забезпечує сировиною обробні галузі, сприяє економічному розвитку країни. У провінції Онта­ріо розташовані Садбери (нікель, мідь); Ки-Лейк, Блойнд­ Рівер (уран); Наранда (мідь); Ферм ан (залізна руда); у Сас­ качевані - калійні солі; на островах Канадського архіпе­лагу - свинець, цинк.

Обробна промисловість відзначається високою кон­центрацією виробництва і капіталу, проте за продуктивні­стю праці поступається перед розвиненими країнами. На

машинобудування припадає 30% продукції. Головна га­лузь - транспортне машинобудування, в якому панує ка­пітал США. Машинобудування випускає енергосилове ус­таткування, устаткування для гірничодобувної і лісової промисловості. Центри: Монреаль, Гамільтон, Оттава, Ван­кувер. Розвивається чорна металургія - Гамільтон (1/2 про­дукції), Уелленд, Сідні.

У кольоровій металургії сильні позиції американсько­го й англійського капіталу. Великого обсягу досягла вип­лавка нікелю, міді, алюмінію, цинку і свинцю В Садбері, Томпсоні, Саллівані, Кітімані, Авриді. На імпортній сиро­вині створене велике виробництво алюмінію (Аврида, Кітімат, Ее-Кама, Гран-Ее).

Канада має розвинену нафтопереробну промисловість у Монреалі, Сарнії, Ванкувері, Торонто, Едмонтоні. Хімічна промисловість представлена заводами основної хімії, висо­кополімерних сполук, хімічних добрив, синтетичного каучу­ку. 3 виробництва мінеральних добрив Канада займає чет­верте місце у світі (11 млн тонн).

Лісова промисловість використовує багатющі лісовіре­сурси. У заготівлі деревини Канада займає п'яте, а з вироб­ництва пиломатеріалів і паперу - третє місце у світі. 3 екс­порту пиломатеріалів і паперу Канада - світовий лідер.

Найбільші провінції деревообробної, целюлозно-паперової промисловості Манітоба, Саскачеван, Альберта. Легка і харчова промисловості орієнтуються виключно на споживача, і їх розміщення збігається з розселенням на­селення. Товарами легкої промисловості Канада забезпечуєсвої потреби лише на 50%.

б.Сільське господарство

У Канаді добре розвинене сільське господарство, у яко­му зайнято 15% економічно активного населення, що дає 9% ВВП. До АПК Канади входить, крім сільського госпо­

дарства, і промисловість, що виготовляє машини, устатку­вання, добрива та ін. товари для сільського господарства, атакож промисловість з переробки сільсько господарської продукції.

У структурі сільського господарства при дуже розвине­ному рослинництві дещо переважає тваринництво. Головни­ми сільськогосподарськими районами залишаються: степові провінції - зернове господарство, пасовищно-м' ясне скотар­ство, м' ясо-вовняне вівчарство; Онтаріо і Квебек - виробниц­тво насіннєвої картоплі, молочне тваринництво. Плодівниц­тво - У Новій Шотландії і Британській Колумбії. При збері­ганні найбільшого виробництва продовольчого зерна зростає роль кормових культур, У т.ч. рапсу, ячменю, кукурудзи. Канада займає п'яте місце у світі зі збору зернових (57 млн тонн) і третє місце у зборі пшениці. Канада веде промисел тріски в Атлантичному океані, у

Тихому - лосося, в озерах - окуня.