Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. № 13 америка.rtf
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
154.39 Кб
Скачать

3. Населення

Населення США (американці) - це результат змішання різноманітних расових і етнічних елементів. Воно склалося з представників трьох рас людства: європеоїдів, монголоїдів і негроїдів, подано трьома головними етнічними групами:

- американців США, що складають 3/4 усього населення; - перехідних іммігрантських груп;

- жителів-аборигенів (індіанці, ескімоси, ірокези, апачі, сіу, чероки).

На час колонізації на території США проживало 400 індіанських племен.

У ХVІ - ХVІІ ст. на індіанських землях стали засновува­тися європейські колонії. Серед вихідців із Європи перева­жали переселенці з Англії, які складали до кінця ХVІІІ ст. 80% білого населення (англійці, шотландці, ірландці, а та­кож голландці, шведи, французи і т.д.). Нащадки європейсь­ких народів вступали в шлюби з корінним населенням.

Такими були етнічні умови, за яких народилося ядро американської нації. Але формування американської нації на цьому не закінчилося. Воно пов'язане з приплив ом пе­реселенців із країн Європи: Італії, Німеччини, Польщі, Чехії, Словаччини, України та ін. країн. В Америку виру­шали селяни, ремісники, робітники. Туди втікали від На­ціонального гноблення, від релігійних гонінь, там шукали захисту політичні вигнанці.

До кінця ХІХ ст. в етнічному складі іммігрантів стали переважати вихідці з відсталої на той час Південної і Східної Європи - головним чином з Італії, Росії, України, Австро­Угорщини. Українська діаспора зараз найчисленніша: на­лічує близько 2 млн чоловік. У цей же час відбувається при­плив іммігрантів із Китаю і Японії. Вони селилися в тихоо­кеанських штатах (Каліфорнія, Орегон, Вашингтон).

Останнім часом помітно зросли внутрішні міграції насе­лення зі штатів Півночі (" сніговий пояс") у штати Півдня (" со­нячний пояс"). Поширення міського типу розселення дозво­ляло іммігрантам однієї національності заселяти цілі квар­тали - китайський, негритянський, італійський.

Переважною релігією в країні є протестантство - 2/3 і католицизм -1/4 населення.

За кількістю жителів США займає третє місце у світі після Китаю й Індії. Середній річний приріст населення США складає 0,4%. Значно збільшилася середня тривалість жит­тя в чоловіків від 62 до 72 років, у жінок - від 68 до 79 років. Людей віком 60 років удвічі більше, ніж дітей до 5 років. Се­редня густота населення США - 27,1 чол./км2.

За рівнем урбанізації США посідає одне з перших місць у світі. Головна маса міського населення зосереджена у великих містах - агломераціях. Місто з чіткими межами розрослося на навколишній території, створюючи міську агломерацію. Прицьому може відбутися зрощення двох, трьох і більшого числа агломерацій, які утворюють мегалополіси. У США їх три. Уз­довж Атлантичного узбережжя північного сходу США тягнеть­ся північно-східний мегалополіс із агломераціями: Бостона, Нью-Йорка, Філадельфії, Балтімора, Вашингrона, а також дещо менших агломерацій між ними (усього 50) і нази­вається "Босваш" . У районі Великих озер утворюється Приозер­ний мегалополіс, до складу якого входять агломерації Пітсбур­га, Клівленда, Детройта, Чикаго - "Чипіттський". Третій зна­ходиться на заході країни. Він проходить від Сан-Франциско через ланцюжок центрів, що лежать у Великій Каліфорнійськійн изовині, Лос-Анджелес до Сан-Дієго - "Сан-Сан".

Великі міста втрачають населення через його міграцію в передмістя, які називаються "спальнями" міст. Від цього населення міста не зменшується. На 2000 р. найбільшими агломераціями США є Нью-Йорк (16,8 млн чол.) і Лос-Анд­желес (13,9 млн чол.).

ГАЛУЗЕВА І ТЕРИТОРІАЛЬНА СТРУКТУРА ГОСПОДАРСТВА. ГАЛУЗІ МІЖНАРОДНОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ США