Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. № 13 америка.rtf
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
154.39 Кб
Скачать

2. Промисловість сша

Обробна промисловість - основа матеріального виробниц­тва США. Представлена всіма сучасними галузями. США посідають перше місце у світі за сумарною потужністю елек­тростанцій (понад 800 млн кВт). Вони займають l-е місце і заобсягами виробництва електроенергії. 60% припадає на ТЕС, які працюють на вугіллі, мазуті і природному газі, а інша час­тина розподіляється на АЕС і ГЕС, всі альтернативні джерела дають менше 1 % електроенергії - це ГеоТЕС, ВЕС, ПЕС, ГелЕС.

Машинобудування - найбільша галузь обробної про­мисловості США. Значна частина його продукції йде на ек­спорт. Особливо сильні позиції США на світовому, ринку машин та устаткування, у виробництві авіаракетної техні­ки, ЕОМ, устаткування для АЕС, електроніки і т.д. Найваж­ливіші центри машинобудування і металообробки: Лос-Ан­джелес, Чикаго, Детройт, Нью-Йорк, Філадельфія, Клівленд, Бостон, Сент-Луїс, Мілуокі, Даллас.

Підприємства автомобільної промисловості концентру­ються в 26 штатах. Головний автомобільний штат Мічиган дає майже 1/3 вироблених у країні автомобілів. Центри виробниц­тва автомобілів: "Форд" - м. Детройт; "Кадиллак" -Лансинг; "Плімут" - Детройт; "Шевроле", "Б'юік" - Флінт. Контролює автомобільну промисловість монополія "Дженерал Моторс" .

Авіаційна промисловість краї­ни в oqанні десятиліття в в'язку з розвитком ракетно-космічної про­мисловості перетворилася фактич­но на авіаракетно- космічну. Голов­ним її районом стало узбережжя Тихого океану з центрами в Лос­Анджелесі, Сіетлі, Сан-Дієго, Сан­Хосе. На півдні до найважливіших центрів галузі належать Даллас, Форт-Уерт, Атланта. Розвинута суднобудівна про­мисловість, особливо військова.

Для сільськогосподарського машинобудування США харак­терний високий ступінь територіальної концентрації: на частку трьох штатів - Іллінойсу, Вісконсіну й Айови припадає близько половини випуску всіх сільсько-господарських машин і устаткування. У виробництві устаткування для нафтової промисловості виділяються головні нафтовидобувні штати - Техас, Луїзіа­на, Каліфорнія.

Найновіша галузь машинобудування, що стрімко росте, ­виробництво радіоелектронної апаратури і засобів зв'язку. Навідміну від інших галузей машинобудування, воно розміщене на території країни більш рівномірно, але кожен із районів відзначається основною спеціалізацією підприємств.

Хімічна промисловість, поряд із машинобудуванням, ­головна серед обробних галузей промисловості, а за темпа­ми росту випереджає її в цілому, поступаючись тільки ра­діоелектроніці. Структурно-сировинні зрушення сприяли переміщенню хімічної промисловості зі штатів Півночі на Південь, багатий енергетичними ресурсами, вуглеводневоюі гірсько-хімічною сировиною, особливо в штати, розташо­вані на узбережжі Мексиканської затоки. Підприємства Півдня виробляють 3/4 полімерних матеріалів, понад поло­вину всіх вироблених у СІІІА технічних хімікатів, понад по­ловину добрив. Найважливіші центри хімічної промисло­вості на Півдні - Х'юстон, Бомонт, Техас-Сіті, Чарльзтон(штат Західна Віргінія).

Північ виділяється галузями основної хімії, виробницт­вом медикаментів, мила і мийних засобів, парфумерно-кос­метичних виробів, барвників. Основні центри району - Нью­Йорк, Чикаго, Філадельфія, Цинциннаті, Луїс-Вілл та ін.

Чорна металургія базується не на власних запасах за­лізної 'Руди (через низьку якість залізної руди і високу со­бівартість видобутку), а на привізних рудах із Канади, Вене­суели. В останнє десятиліття різко зросло значення перероб­ної металургії, яка використовує величезну кількість мета­левого брухту. В основному чорна металургія концентруєть­ся в трьох районах:

- внутрішньому з найважливішими центрами у Піттсбургу, Янгстауні, Джонстауні,

- приозерному із важливими центрами в Чикаго - Гері, Детройті, Клівленді, Буффало,

- приатлантичному із важливими центрами в Балтиморі, Бетлехемі, Філадельфії, Трентоні.

Кольорова металургія, незважаючи на зниження обсягів виробництва і росту імпорту, продовжує відігравати істотну роль в обробній промисловості США. Заводи з виплавки aлюмінію концентруються в районах, забезпечених дешевими енергетичними ресурсами на Тихоокеанському Північному Заході, у басейнах рік Огайо і Теннессі, Південно-Західному центрі, на р. Св. Лаврентія. У гірських штатах - найважли­вішому районі кольорової металургії країни - розташованімідеплавильні заводи (штати Аризона, Монтана, Юта) і за­води з переробки поліметалевих руд (штати Айдахо, Колора­до, Монтана). На північному сході США мідеплавильні заво­ди Нью-Йорка, Філадельфії, Валтимора працюють напривізній сировині. У центральній частині країни (штатиМіссурі, Небраска, Оклахома, ІJІЛінойс) концентруються за­води з ви;плавки свинцю і цинк у .

Важливе місце в економіці США займають галузі легкої промисловості, особливо текстильна і швейна, зосереджені в штатах Півдня (див. атлас).

Добре розвинена у США харчова промисловість. Най­важливіші її галузі: м' ясна, молочна, виробництво алкоголь­них і безалкогольних напоїв, консервна і борошномельна. Розміщені підприємства харчової промисловості відносно

рівномірно. Проте виділяються райони концентрації

підприємств борошномельної (у північно-західних штатах і вздовж узбережжя Великих озер), м'ясної - Чикаго, Канзас­Сіті, Омаха (штат Небраска), молочної (штати Вісконсін і Міннесота) і консервної (Каліфорнія) промисловості.

Велику роль в економіці країни відіграють поліграфія (Нью-Йорк, Чикаго, Сан-Франциско та ін.), кіноіндустрія ­Лос-Анджелес (Голлівуд); Нью-Йорк - виробництво аудіо- івідеокасет.