Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек.екол.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
388.54 Кб
Скачать

Розділ і. Предмет та завдання курсу «Основи екології» Лекція №1

Тема : Визначення, предмет, завдання й значення екології

Мета : Визначити предмет екології. Ознайомитись з основними завданнями екології. Встановити місце екології серед інших наук , роль у житті суспільства.

План

1.Визначення , предмет і значення екології.

2.Основні методи екологічних досліджень.

3.Історичний нарис виникнення, становлення та розвитку екології як науки.

Список рекомендованої літератури.

1.Білявський Г.О., Бутченко Л.І., Навроцький В.М.

Основи екології. Навчальний посібник. – К. Лібра. 2002 р.

2.Кучерявий В.П. Екологія. – Л. Світ.2000р.

3.Мусієнко М.М., Серебряков В.В., Брайон О.В. Екологія. Охорона природи. Словник - довідник. – К. «Знання» КОО. 2002р.

4.Одум Ю. Екологія. ( 2 тома) –М. : Мир. 1986р.

5.БілявськийГ. О. Основи екології.Підручник. Г.О.Білявський, Р.С. Фурдуй., Костіков І. В. К.: Либідь. 2004р.

6.Серебряков В.В., Основи екології. Підручник. К. Знання.- Прес. 2002 р.

1.Визначення , предмет, завдання, значення екології

Екологія – наука про взаємозв‘язки живих організмів і їх угрупувань з умовами довкілля, про структуру, функціонування надорганізмених систем. Це відносно молода біологічна наука. Вона сформувалася в середині в 19 століття. Назву «екологія» запропонував у 1866 році видатний німецький біолог Ернест Геккель.

Головні завдання науки екології – це встановлення закономірностей взаємозв‘язків між організмами та умовами довкілля , дослідження структури, функціонування угрупувань організмів, розроблення методів вивчення екологічного стану природних і штучних угрупувань , спостереження за змінами в окремих екосистемах , біосфері в цілому , прогнозування їх наслідків. Важливими є створення бази даних та рекомендацій екологічно безпечного планування господарської і соціальної діяльності людини, організація охорони навколишнього середовища та раціонального використання ресурсів.

Вирішити стратегічну задачу можна тільки через загальну екологічну освіту починаючи з дошкільного віку, шкільної освіти, спеціальної вузівської освіти.

Екологічна культура , освіта, виховання – це категорії , які відображують певну етапність у формуванні людської особистості.

Екологічна освіта представлена системою знань, направлених на засвоєння теорії і практики загальної екології. Екологічне виховання здійснюється шляхом впливу на свідомість в процесі формування особистості з метою розвитку соціально – психологічних установок і активної громадської позиції.

Екологічна культура – складова частина загальної культури, характеризується глибоким і узагальнюючим осмисленням важливості екологічних проблем для майбутнього розвитку людства.

Екологічна освіта озброює людину необхідними знаннями про особливості взаємодії суспільства і природи , про хід природних процесів , вплив на них антропогенних навантажень і несприятливих наслідків такого впливу.

Екологічне виховання формує певні навички поведінки людини у природному середовищі. Лише осмислена поведінка у природі відповідно отриманих знань і навичок є свідченням екологічної культури особистості.

Екологічну культуру розуміють як цілісну систему, яку об‘єднує :

  • екологічні знання ;

  • екологічне мислення;

  • культуру вчинків ;

  • культуру екологічно виправданої поведінки , що характеризується ступенем перетворення екологічних знань,мислення, культури почуттів у щоденну норму вчинків.

Специфіка екологічної освіти в тому, що вона базується на принципі « випереджуючого відображення» - тобто у свідомості людини повинно постійно відбуватися прогнозування можливих наслідків втручання у природу. Подвійний принцип екологічного виховання : « Мислити глобально, діяти локально» .

Предметом дослідження в екології, таким чином, є не тільки окремий організм, а їх угрупування та зв‘язок угрупувань з середовищем існування . їх пристосування до умов існування, стратегія ї тактика їх виживання.

Значення екології як науки , її дослідження можна сформулювати так : біосфера в цілому , планета Земля дійшла до межі кризисної ситуації , за якою вже знаходиться екологічна катастрофа.

Наша епоха увійде в історію цивілізації не лише як ера великих досягнень людства , бурхливого розвитку науки , техніки й технологій , засвоєння космосу, а й на жаль, як доба глобальної екологічної кризи.

Людству загрожує загибель найближчими тисячоліттями, якщо воно терміново не перегляне свого ставлення до природи, не змінить стилю свого ставлення до природи , не змінить стилю своєї діяльності , не переоцінить життєвих цінностей. Людям необхідна нова філософія життя , нова екологічна свідомість.

Як жити по новим екологічним правилам – усвідомлюючи, що людина не тільки частина природи й Космосу з законами яких вона мусить рахуватись. Саме цьому вчить курс екології.