Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. № 13 америка.rtf
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
154.39 Кб
Скачать

Сша. Особливості егп. Населення

Площа - 9,4 млн км2.

Населення - 280, 3 млн чол.

Столиця - Вашингтон.

ВВП на душу населення - ЗЗ, 1 тис. дол.

1. Особливості егп

1. СІІІА займають 1/3 території Північної Америки, середню її частину. Розташовані між Канадою і Мексикою. Ця частина СІІІА має площу 7,83 млн км2. Тут розташовано 48 штатів і федераль­ний округ Колумбія (площею 178 км2). Омивається водами Ат­лантичного і Тихого океанів.

2. На північному заході Північної Америки міститься 49-й штат -Аляска площею 1,53 млн км2, що межує з Кана­дою. Протока завширшки 3,5 км на заході відокремлює Аляс­ку від російського о. Ротманова, де проходить кордон США і Росії. Придбана в Росії в 1867 р. за 7,2 млн доларів, Аляска одержала статус штату в 1958 р. На півночі ЇЇ омивають води Північного Льодовитого океану, на заході і півдні - Тихого.

3. У 1959 р. Гавайські острови (132 острови в Тихому океані) отримали статус 50-го штату США, площею в 16,8 тис. Км2 розташовані на відстані 4000 км від західного узбережжя основної території країни.

4. США простяглися з заходу на схід на 4,7 тис. км, із півночі на південь - на 3 тис. км. Морські кордони - 8 тис. км­ значно довші від сухопутних.

5. Країну перетинають вісім часових поясів, від Атлантичного океану до Гавайських островів.

6. Понад 200 років на території США не було війн, за винятком громадянської війни Півночі з Півднем.

7. Країна не відчувала руйнівних наслідків Першої і Другої світових війн, які були для капіталістів Америки дже­релом колосальних прибутків.

8. ЕГП США вигідне і продовжує сприятливо впливати на її економічний розвиток.

9. США має острівні колонії, площа яких 13 тис. км2, у Карибському морі і Тихому океані

США - республіка з федеративним устроєм. До моменту проголошення незалежності в 1776 р. до складу федерації входило 13 штатів - "фундаторів держави". 3 1959 р. феде­рацію країни утворюють 50 штатів

2. Природно-ресурсний потенціал сша

США - одна з найбагатших країн світу за кількістю і різноманітністю природних ресурсів. Вона має у своєму роз­порядженні багаті родовища вугілля, газу, залізної руди, цинку, молібдену, магнію, фосфоритів, міді, свинцю, вана­дію, золота, гіпсу, калійних солей .

Географія мінералышх ресурсів. Паливні ресурси: кам'я­новугільні басейни - Аппалацький і Центральний, нафтові ба­сейни - штати Техас, Оклахома, Вайомінг, Каліфорнія, Аляска.

Родовище залізних руд зосереджене в районі Великих озер, штат Алабама, гори Уошито, Озарк. Міднорудні провінції в штатах Аризона, Нью-Мексика, Юта і район Ске­лястих гір; золото, срібло - штати Каліфорнія, Юта, Аризо­на, Колорадо; магній, молібден, уран, ванадій - штат Ко­лорадо. Величезні запаси фосфоритів, сірки, калійної і ку­хонної солей містяться в штатах Луїзіана і Техас. Проте в країні дуже мало олов' яних, хромітових, нікелевих, кобаль­тових, марганцевих руд. США імпортує 2/3 бокситів. Краї­на має у своєму розпорядженні величезні водні ресурси: ріки(Міссісіпі з притоками Міссурі, Огайо, Арканзас, Теннессі, Ред-Рівер), озера (Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері Онтаріо, Ве­лике Солоне й ін.), підземні води, л:ьодовики. Вони розподі­лені досить рівномірно на території країни. Ріки й озера мають велике транспортне і гідро -енергетичне значення. Ве­лика їхня роль у зрошенні земель. Солоні озера Великого басейну використовуються для видобутку солей. Природні рослинні ресурси США представлені лісами і луговими па­совищами. Ліси вкривають 3/10 площі країни. Лісові маси­ви, у яких ведуться лісозаготівлі, містяться на Алясці, угірських районах заходу країни й у районі Великих озер. США мають у своєму розпорядженні величезні грунтові ре­сурси (чорноземні, каштанові, червоноземні), що займають великі площі. Родючі грунти дозволяють вирощувати різно­манітні сільськогосподарські культури помірного, субтро­пічного і тропічного кліматичних поясів.

Велике значення мають ресурси Світового океану в гос­подарському розвитку країни.