Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. № 13 америка.rtf
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
154.39 Кб
Скачать

1. Загальна характеристика господарства сша

США - високорозвинена постіндустріальна країна, а це значить, що рівень життя в країні росте швидше, ніж розви­ток продуктивних сил. Суспільство переходить до нових "над­технологій ", які можливі тільки у поєднанні із сучасними інформаційними технологіями. Для її господарства характер­ний комплексний розвиток усіх сучасних виробництв, Їхні величезні розміри, новітня техніка і технологія, високий рівень освіти і зайнятості населення. Майже 2/3 населення працює в невиробничій сфері, 2,7% - у сільському госпо­дарстві, інше населення зайняте в промисловості, будівництві, на транспорті. Такий розподіл трудових ресурсів є показни­ком економічного рівня розвитку країни. Сучасній амери­канській економіці властиві висока концентрація виробницт­ва і капіталу, злиття монополій із державою, що веде до розвитку державно-монополістичного капіталізму. Вирішальну роль у матеріальному виробництві країни відіграють великі корпорації, такі як: "Філіпп Моріс", "Дженерал Моторс"

"Форд Мотор", "Дженерал Електрик", "Мобіл", "Боїнг"та ін.

Серед транснаціональних корпорацій світу 2/5 - американські. Через них США впливають на економіку і політику інших країн.

На території США містяться штаб-квартири ба­гатьох впливових міжнародних організацій, у тому числі ООН, Міжнародний банк реконструкції і розвитку, Міжнародний валютний фонд та ін. Ринкова економіка США об'єднує державну, корпора­ційну і дрібноприватну власність. Основу державної власності становлять: освіта, наука, транспорт, комунальні, енерге­тичні, екологічні, військові об'єкти. Дрібноприватна

власність поширена в торгівлі, громадському харчуванні й обслуговуванні. Великі і корпораційні підприємства форму­ються на науковій основі. Засобами державного впливу на всю економіку є оподатковування, субсидії, закупівля продукції, регулювання цін і створення умов діяльності. Держава зао­хочує ріст новітніх наукомістких галузей промисловості, фінансує перспективні наукові дослідження (3,7% від ВВП). Економіка США характеризується і наявністю в ній найбіль­шого військово-промислового комплексу (ВПК).

Внутрішній ринок США завжди був головним для гос­подарства країни. Він найбільш ємний у світі для реалізації продовольчих і промислових товарів.

США широко користуються всіма вигодами міжнародно­го поділу праці. Країна експортує промислове устаткування і машини, літаки й аерокосмічну техніку, зброю, вугілля, пше­ницю, фуражне зерно, сою, бавовну, тютюн і т.д. Як експор­тер наукомісткої продукції, патентів та інформації США - позаконкуренцією. Країна імпортує нафту і нафтопродукти, по­бутову техніку, газетний папір. Американські заводи випус­кають 11-12 млн автомобілів на рік, і 5-6 млн автомобілів країна імпортує. Приблизно 2/3 торгівлі припадає на країни з розвиненою економікою (термін "промислово розвинені країни" замінений на термін "країни з розвиненою економі­кою") - Канаду, держави Західної Європи, Японію; 1/3 – на країни, що розвиваються. Країнами прямих приватних інве­стицій є Канада, Бразилія, Аргентина, Австралія, Росія, Україна й ін. регіони світу.

За розвитком міжнародного туризму США поступаєть­ся країнам Європи, проте Їх щорічно відвідує 30-50 млн чо­ловік. При цьому найпоширеніший "сусідський" туризм – із Канадою. Головними районами туризму стали Флорида, Ка­ліфорнія і Гавайї. У США 50 національних парків, які що­річно відвідують понад 50 млн туристів. Туризм дає прибу­ток країні в 40,6 млрд доларів на рік.

Грошова одиниця США - долар - найстабільніша вільно конвертована валюта в багатьох країнах світу