Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лек. № 13 америка.rtf
Скачиваний:
99
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
154.39 Кб
Скачать

2. Внутрішні відмінності

У США прийнято виділяти промислові райони і пояси.

До найбільших промислових районів належать: 1) Північно­Східний; 2) Північний центр; З) Захід США; 4) Американський Південь. Найбільший із чотирьох промислових поясів. Північний, який тягнеться від Атлантичного океану до Міссісіпі. Частка цього поясу в промисловому виробництві США поступово знижується, але він продовжує залишатися найбільшим індустріальним регіоном у світі. У межах Північного Сходу виділяють промислові пояси штатів Нова Англія і середньоатлантичних. Північний Схід - найменший за площею район (2%

площі США). Але роль його в житті країни була і залишаєть­ся винятково важливою. На цій території мешкає 1/5 насе­лення країни, і вона дає майже 1/4 промислової продукції.

Канада.

  1. Економіко-географічне положення

Назва країни походить від індійського слова "каната" , що означає" село" або" громада" .

Канада - одна з найбільших за територією країн світу, займає друге місце за площею після Росії. 3 півночі на південь простягається майже на 4600 км, із заходу на схід ­на 5100 км. Крім материкової північної частини Північної Америки, до її складу входять численні дрібні івеликі острови Північного Льодовитого, Тихого й Атлантич­ного океанів. Велика частина Канади розташована в холод­ному арктичному і субарктичному кліматичних поясах і тільки південь - у помірному. Канада займає 1/15 частину земної суші, омивається водами трьох океанів, має найдов­шу берегову лінію (близько 120 тис. км). Її сухопутний кор­дон зі США (6 тис. км) вважається у світі найдовшим кордо­ном, який не охороняється. А "кордон" полярних секторівКанади і Росії - найпротяжніший у світі. Канада - федеративна держава, яка складається з 10 провінцій і двох федеральних територій.

2. Природно-ресурсний потенціал

Різноманітність природних умов Канади визначається її географічним положенням. Рельєф здебільшого горбистий і розчленований. у Канаді є високі гори зі сніговими верши­нами, що займають близько 50% території країни (берегові хребти, Скелясті гори, Кордильєри). Степи-прерії займають менше 5% площі з родючими грунтами - це Великі рівнини .

Кліматичні умови країни різноманітні, від субтропічно­го на південному заході до арктичного - на півночі. Надра Канади багаті на різноманітні мінеральні ресурси. Вони містять 2/3 запасів нікелю і цинку, 2/5 - урану і свинцю, 1/3 - залізних руд, міді, титану від загальних запасів розвинутих країн світу. Канада має багаті енергетичні ресурси. Нафта і при­родний газ добувають у західних провінціях. Вугілля – важливе джерело енергії в ряді районів Канади. Канада має 60 млн кВт за­пасів гідроресурсів, густу річкову мережу. Найбільші ріки - Мак­кензі, Нельсон, Св. Лаврентія, Юкон. У країні багато озер - Вед­меже, Велике Невільниче, Вінніпег; на півдні Канада виходитьдо Північноамериканських озер . 1/3 території країни вкрита продуктивними хвойними і листя ними лісами (19 % світових), що тягнуться широкою смугою через усю країну від о-ва Ньюфаундленду до Аляски.

Південні райони Канади мають сприятливі грунтово ­кліматичні умови для розвитку сільського господарства, алетільки 15% території країни придатні для землеробства. Набільшій частині Канади грунти підзолисті, на півдні - сірілісові, чорноземні і каштанові.

З.Населення

Канада - багатонаціональна країна. Основу населення ста­новлять два народи - франкоканадці й англоканадці. Сім млн чол. франкоканадців походять від десятьох тисяч переселенців із Франції ХVІІ - ХVІІІ ст., це 31 % всього населення Канади. 11 % - це корінне населення й іммігранти з інших країн.

Більшість населення країни складають англоканадці (близько 58% жителів Канади); їх предки переселилися з Великобританії. Державні мови - англійська і французька. Англоканадці обіймають головні посади в економіці, і це при­зводить до загострення міжнаціональних конфліктів. Фран­коканадці заселяють провінцію Квебек і висувають вимоги про створення самостійної франко-канадської держави.

Корінні жителі - індіанці (1 млн чол.) і ескімоси (50 тис. чол.). Перші з них прийшли на цю землю понад 25 тис. Років тому з Азії. 1/3 населення Канади складають декілька десятків інших етнічних меншин. Це - німці (1 млн чол.), голландці (500 тис.), китайці, поляки, євреї, греки, португальці, ара­би, росіяни, українці. Українці складають 10% населення провінцій Манітоби і 8% - Саскачевану (1 млн чол.). У більшості - це переселенці кінця ХІХ - початку ХХ ст., що прибули сюди із західноук­раїнських земель, які перебували під владою Австро- Угорщи­ни. Місто Вінніпег є побратимом нашого Львова, де поставлені пам'ятники Тарасові Шевченку й Іванові Франку. У наш час чисельність населення Канади на 1/3 фор­мується за рахунок іммігрантів. Останнім часом збільшив­ся приплив іммігрантів із країн СНД і Британської Співдружності на 150 тис. чол. Природний приріст насе­лення Канади - 6,4 % . Середня тривалість життя дорівнює 77,4 року.

Міське населення становить 80% . Міста Канади мають та­кий же вигляд, як і міста США. Великими фінансово-тор­говими, адміністративними, транспортними, науковими і культурними центрами країни є Торонто, Монреаль, Отта­ва. Швидко розвиваються" столиця Далекого Заходу" Ван­кувер, "столиці нафти і газу" Едмонтон і Калгарі. З освоєнням північних районів пов' язана велика кількість терито­ріально розкиданих маленьких поселень. 14% населення країни зайнято в галузях матеріального виробництва, а 75% - у невиробничій сфері.