Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Krai Школ.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
574.98 Кб
Скачать

8 Германські племена готів на території нашого краю. Велике переселення народів. Гунни. Авари.

У I ст. н.е. із Скандинавії на південь переселяються германські племена готів. До III ст. н.е. вони доходять до нижнього Дніпра. Готи витиснули місцеве населення – сарматів, захопили і зруйнували причорноморські міста. Ці походи – «готські війни» були з 239 по 269 р. н.е. В цих набігах брали участь і племена черняхівської культури, котрих учені вважають праслов”янами. На завойованій території було створено нове королівство. Своєї могутності воно досягло при королі Германарихі (332-375 р.), тому це королівство називають ще «державою Германариха».

Готи перебували на стадії військової демократії. У суспільстві було поширено патріархальне рабство. Раби були частиною майна і займали головне місце серед військової здобичі.

Готи займалися кочовим скотарством, полюванням, збирали дарунки природи. Ремісники обробляли метал, кістку, дерево і камінь. Велике значення в житті германців мала торгівля.

Германські племена селилися родами серед населення, що жило в нашому краї. Такі поселення виявлені в Дніпровських порогах.

Кожний із союзів готів мав свої святилища і богів, яким вони поклонялись і приносили жертви. Готи першими з племен, що проживали на території України, почали приймати християнство.

Наприкінці правління Германариха почалися слов'яно-готські війни. У цей час слов'яни намагаються звільнитися з під влади готів. Слов'янськй союз антів, на боці яких виступили гунни, розбиває готів у декількох боях. У результаті поразок готська держава перестала існувати.

У 375 р. н.е. у наші степи вторгаються гунни. Вони перемагають готів, руйнують черняхівські поселення і причорноморські міста. Гунни не просто завойовували інші народи, а знищували або витискали їх із захопленої території. Гуннські набіги і ряд інших причин привели до переміщення багатьох племен, що одержало назву Великого переселення народів.

У 378-445 р. н.е. у причорноморських степах утворюється гуннський союз. На чолі цього союзу стояв головний правитель, влада якого передавалася в спадщину. Правитель мав свою ставку, де він розташовувався зі своєю родиною, наближеними і військом. На чолі племен стояли вожді, часто призначувані правителем. Гуннське суспільство перебувало на стадії військової демократії.

Пам'яток гуннського часу в нашому краї мало. Майже усі вони знайдені випадково (наприклад, скарб в с.Новоіванківка Новомиколївського району), тому що гунни рідко ховали своїх одноплемінників у курганах. Відомі поховання на о.Хортиця, у Василівському, Токмакському, Приазовському районах, біля м.Мелітополя, на Кам'яній Могилі (Засецкая, 1984,с. 68).

Гунни були східного походження і відносилися до племен монголоїдної раси (Павленко, Смагунов, 1993,с.45).

Гуннські племена знаходилися на більш низкій стадії кочування, ніж сармати. Не відомо жодної стоянки кочівників. За твердженням древніх авторів вони зовсім не знали землеробства. Тому кочівники повинні були постійно пересуватися і поповнювати свої запаси за рахунок грабіжницьких війн.

Гунни були прекрасними воїнами і вершниками. Майже в кожному чоловічому похованні зустрічається зброя і кінська збруя (Рис.8.1). У могилах іноді знаходять бронзові казани для готування їжі. Частими знахідками є пояси з пряжками, прикрашеними напівкоштовними каменями.

Своєї могутності гунни досягли при вожді Аттилі, що правив з 445 по 454 р. н.е. В «епоху Аттили» відбувалися постійні війни з римлянами. Після його смерті в 454 р. н.е. «держава» гуннів розпадається.

Велике переселення народів, однією з причин якого була навала гуннів, уплинуло на падіння Західної Римської імперії (V ст. н.е.). З цього моменту починається епоха середньовіччя.

У 558 р. н.е. у причорноморські степи зі сходу приходять авари, споріднені гуннам. Спочатку авари напали на народи, що жили в Приазов'ї, а потім на антів. У нашій області аварські пам'ятки не відомі, тому що ці кочівники недовгий час перебували в степах України. Відомо, що знатні воїни носили декілька шкіряних поясів. Вони показували бойові заслуги і статок воїна.

У 567 р. н.е. авари переселяються з наших степів на захід, де створюють свою державу – Аварський каганат.

Рисунок 8.1 Гуннські речі. 1-2 Новоіванівка; 3-7 Новогригорівка; 8,11 Кизиярова балка; 9-10 Дмитрівка, 12 Кам”яна Могила; 13 ур.Макартет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]