Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод-нім_вірші.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
785.92 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТІ І НАУКИ УКРАЇНИ

НІМЕЦЬКА МОВА ЯК ДРУГА ІНОЗЕМНА

DEUTSCH DURCH GEDICHTE

Навчальний посібник

для формування у студентів 1-5 курсів

комунікативної компетенції на базі автентичного віршованого матеріалу

Затверджено

Вченою радою ЗНУ

протокол № від 2009

Запоріжжя 2009

До змісту навчального посібника включено 111 поетичних текстів відомих представників німецької поезії XVI-XX століть.

Відібрані тексти згруповані у три розділи відповідно до мети їх використання. Поетичні тексти мають звуковий супровід у виконанні носіїв мови.

Матеріал даного посібника адресується студентам, які вивчають німецьку мову як другу іноземну, та студентам-практикантам. В залежності від практичної потреби він може бути використаний студентами, які вивчають німецьку мову як основну, вчителями і учнями середніх шкіл. Посібник призначається з метою формування у студентів соціокультурної, мовної та мовленнєвої компетенцій.

ЗМІСТ

Передмова...............................................................................................4

1 Методичні рекомендації щодо організації роботи з матеріалами посібника………………………………………………………………6

2 Вірші як автентичний матеріал для формування соціокультурної та комунікативної компетенції студентів………………....................9

3 У світі німецької поезії…………....................................................21

4 Вірші як автентичний матеріал для ілюстрації граматичного матеріалу...............................................................................................78

Література.............................................................................................89

Додаток А…………………………………………………………….90

Додаток Б……………………………………………………………..93

Додаток В…………………………………………………………….95

Передмова

Успішне навчання іноземної мови в значній мірі залежить від змісту навчання (на якому матеріалі проводиться навчання) і від прийомів і методів навчання (яким чином організується робота по оволодінню комунікативними навичками на базі матеріалу). Саме зазначені фактори суттєво впливають і обумовлюють результативність проведеної багатокомплексної роботи викладача і студента. Особливу зацікавленість у студентів викликає робота з автентичними текстами (друкованими і звуковими), із аудіо та відеоматеріалами.

Одним із актуальних сучасних завдань підготовки майбутніх фахівців до практичної педагогічної діяльності є їх залучення до ознайомлення з культурою країни, мова якої вивчається, до активного засвоєння культурологічних знань. Ефективним напрямком зазначеної вимоги є постійне використання у навчальній і позанавчальній діяльності автентичних матеріалів, тобто матеріалів, запозичених із комунікативної практики носіїв мови. До них відносяться: літературні, фольклорні, образотворчі музичні добутки, предмети реальної дійсності та інше.

Викладачі вищих навчальних закладів добре розуміють важливість використання автентичного матеріалу в процесі навчання іноземної мови з метою формування соціокультурної та комунікативної компетенції. Характер і зміст автентичного матеріалу для використання у навчальному процесі залежать від мети навчання і рівня володіння іноземною мовою.

Соціокультурний і комунікативний підхід до вивчення іноземної мови впливає на більш широке використання автентичного матеріалу вже з перших років вивчення іноземної мови. Як свідчить практика і багаторічні публікації у методичних виданнях, ефективним є використання автентичних пісень, віршів, римовок та лічилок. Їх використання сприяє успішній реалізації навчальної мети, оскільки автентичний матеріал є засобом більш міцного засвоєння лексичного, граматичного матеріалу, він сприяє удосконаленню навичок іншомовної вимови.

Зважаючи на вищезазначене, з одного боку, і на те, що у змісті вітчизняних підручників і посібників бракує пісень, віршів, римовок, а їх пошук ускладнює роботу викладача – автори уклали збірку, адресуючи її студенту – майбутньому вчителю німецької мови, з наступним побажанням: вивчи сам і навчи школярів.

До змісту навчального посібника включено 111 поетичних текстів відомих представників німецької поезії XVI-XX століть.

Відібрані тексти згруповані у три розділи відповідно до мети їх використання. Поетичні тексти мають звуковий супровід у виконанні носіїв мови.

Матеріал даного посібника адресується студентам різних ступенів навчання, які вивчають німецьку мову як другу іноземну, (див. Додаток Б) та студентам-практикантам. У залежності від практичної потреби він може бути використаний студентами, які вивчають німецьку мову як основну, вчителями і учнями середніх шкіл. Матеріал може бути запропонований як для індивідуальної так і для самостійної роботи.

Посібник складається з матеріалів, які можна використати при вивченні німецької мови в школі, що дасть вчителю, студенту-практиканту можливість збільшити інтерес учнів до вивчення мови, зробити уроки цікавішими і сприятиме розвитку фонетичних, лексичних та граматичних навичок. Рекомендується включати матеріал збірки до фонетичної зарядки. Додатком слугує також CD-диск з віршами.