Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рекомендации (Борю, Циммерман).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
518.14 Кб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«Запорізький національний університет»

Міністерства освіти і науки України

С.Ю. Борю, г.А. Циммерман Методичні рекомендації до виконання завдань навчальної обчислювальної практики для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Математика»

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № ___від «__» ______

Запоріжжя

2014

УДК 51 (075.8)

ББК В1273

Б 848

Борю С.Ю. Методичні рекомендації до виконання завдань навчальної обчислювальної практики для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Математика»/ С.Ю. Борю, Г.А. Циммерман. – Запоріжжя: ЗНУ, 2014. – 47 с.

Основний матеріал навчально-методичного видання містить важливі положення навчальної обчислювальної практики, завдання навчальної обчислювальної практики для студентів 1 курсу напряму підготовки «Математика», рекомендації щодо виконання завдань та оформлення звітної документації.

Додатковий матеріал стосується інформаційної культури сучасного користувача програмного забезпечення та всесвітніх інформаційних ресурсів, розміщених у мережі Інтернет.

Рецензент Н.В. Матвіїшина, доц., к. т. н.

Відповідальний за випуск С.Ю. Борю, доц., к. т. н.

ВСТУП

Критерієм ефективної роботи вищого навчального закладу у справі підготовки фахівців є:

  • сформованість у студентів теоретичного наукового професійно-орієнтованого мислення,

  • успішність вирішення ними у поточній та майбутній діяльності практичних завдань,

  • швидкість їх професійної адаптації.

Практика студентів є невід’ємною частиною і важливим етапом професійної підготовки студентів у вищому навчальному закладі. Вона тісно пов’язана з навчальним процесом, оскільки дає можливість студентам використати здобуті знання під час самостійного виконання навчальних завдань, усвідомити відповідальність і багатогранність майбутньої професійної діяльності.

Навчальна обчислювальна практика проводиться згідно з навчальним планом підготовки студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму «Математика» та відповідно до Положення про проведення практики в ЗНУ.

Практика проводиться після отримання початкової підготовки з базових дисциплін: «Математичний аналіз», «Алгебра і теорія чисел», «Аналітична геометрія», «Інформатика і програмування та інформаційна культура студента», що дає змогу сконцентрувати увагу на вирішенні пошукових та математичних задач з використанням комп’ютерних програмних засобів.

Практика розрахована на 2 робочі тижні (по 6 днів) з 6-годинним робочим навантаженням, тобто 72 години.

Метою навчальної обчислювальної практики студентів є оволодіння ефективними методами та інформаційними технологіями в галузі їх майбутньої професійної діяльності.

До основних завдань практики відносять:

  • формування професійних умінь і навичок на базі одержаних у ВНЗ знань для отримання у подальшому високої кваліфікації;

  • виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати у професійній діяльності;

  • формування раціонального мислення,

  • ефективне використання можливостей сучасних обчислювальних засобів для вирішення професійно спрямованих навчальних завдань;

  • вдосконалення сумлінного та дисциплінованого відношення до поставлених завдань;

  • сприяння підвищенню загальної інформаційної культури та оволодінню сучасними інформаційними технологіями загального та професійного спрямування;

  • закріплення знань та навичок, набутих при вивченні базових дисциплін математичного профілю;

  • набуття та закріплення навичок вирішення типових математичних задач з використанням програмного забезпечення;

  • використання основних технологічних підходів до розв’язування прикладних задач, розробки й аналізу алгоритмів і програм;

  • ознайомлення студентів з порядком проведення практики, правилами звітування про результати виконаної роботи;

  • сприяння формуванню навичок самостійної діяльності – навчальної, наукової, виробничої;

  • виховання професіоналізму та компетентності.

За підсумками практики у студентів-математиків мають сформуватись та закріпитись наступні знання:

  • основних понять та принципів роботи прикладних програмних пакетів;

  • етапів розв’язування прикладної задачі за допомогою комп’ютера;

  • сучасних вимог до оформлення документації;

  • основних понять алгоритмізації та програмування.

За підсумками практики у студентів-математиків мають сформуватись та закріпитись наступні вміння:

  • вести самостійний пошук необхідної наукової інформації, реферувати літературні джерела, складати план наукового повідомлення та саме повідомлення, оформлювати роботу згідно наданим вимогам;

  • аналізувати коректність вхідних даних задачі та інтерпретувати результати роботи комп’ютерної програми;

  • розв’язувати прикладну задачу засобами готового програмного забезпечення чи шляхом розробки нового спеціалізованого програмного забезпечення.

Об’єкт практики – комп’ютерний клас.

Розподіл студентів за об’єктами практики і призначення керівника здійснюється випускаючою кафедрою і оформляється наказом ректора.

1) Керівник практики на загальних установчих зборах інформує студентів про мету, місце, терміни, форму проведення практики, проводить інструктаж з техніки безпеки, забезпечує студентів індивідуальними завданнями та надає методичні рекомендації щодо ефективних підходів до виконання цих завдань.

2) Керівник практики, знаходячись на кафедрі, здійснює консультування студентів-практикантів протягом часу практики.

3) Протягом практики студент виконує індивідуальне завдання, використовуючи при цьому допоміжні інформаційні джерела (друковану літературу, ресурси Інтернет), наявне стандартне або власноруч розроблене програмне забезпечення, аналізує отримані результати, формулює висновки та готує звітні документи.

4) Важливим етапом практики є рефлексія – самостійне осмислення студентами прийомів вирішення задач практики, отриманих результатів.

5) Після закінчення запланованого часу практики у встановлений термін (як правило, не пізніше 1 тижня після закінчення практики) студент звітує керівнику про виконання індивідуального завдання – надає оформлений за правилами звіт та щоденник практики, відповідає усно на запитання керівника практики щодо методичних та інструментальних засобів, які були використані студентом для виконання завдань практики.

6) Керівник практики, враховуючи якість виконання індивідуального завдання, відношення студента до роботи, якість звітної документації, повноту відповідей під час усної співбесіди відповідно до оголошених критеріїв оцінює проведену роботу диференційованою оцінкою й фіксує її в заліковій книжці та заліково-екзаменаційній відомості.

Користування цими методичними рекомендаціями передбачає, що студент:

  1. уважно ознайомиться зі вступом, зрозуміє мету, завдання, сутність кінцевих результатів практики у формі певних професійно-орієнтованих знань та вмінь;

  2. прочитає завдання навчальної обчислювальної практики (1, 2, 3);

  3. відшукає у цих методичних рекомендаціях та у рекомендованій літературі достатню кількість інформації для розв’язання завдань практики;

  4. оформить звітну документацію відповідно до цих рекомендацій.