Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод-нім_вірші.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
785.92 Кб
Скачать

1 Методичні рекомендації щодо організації роботи з матеріалами посібника

Методика роботи з піснею, віршем чи римовкою залежить від таких факторів, як: практична мета – прослухати, познайомити з новим мовним матеріалом (слова, граматичні явища, звуки, інтонація); кінцева мета – завчити слова, проімітувати мелодію, виконати під час свята, конкурсу; мовний рівень учнів, час, який виділяється і інше поєднання урочної і домашньої роботи.

У процесі роботи з поетичними текстами може бути успішно реалізований цілий ряд традиційно відомих практичних задач: удосконалення слухо-вимовних фонетичних і ритмико-інтонаційних навичок, збагачення словникового запасу, аудіювання, читання і розуміння віршованого тексту, розвиток пам’яті завдяки вивчанню вірша напам'ять. Поряд з цим, робота з поетичними текстами – це прекрасна можливість для студентів познайомитись із скарбницями німецької поезії, розширити свій естетичний світогляд. Цей матеріал розширить уявлення про творчість видатних німецьких поетів, що сприятиме розширенню та розвитку загальної мовної компетенції.

Запропоновані поетичні тексти можуть бути використані для віршованого перекладу студентами в процесі їх творчої перекладацької роботи. В посібнику наведені відомі переклади деяких віршів з метою порівняння їх оригіналом.

Посібник призначається з метою розширення та розвитку загальної мовної компетенції, навчання лексичного та граматичного матеріалу, ознайомлення з літературою німецькомовних країн, тобто з метою розвитку лінгвокраїнознавчої компетенції.

Матеріал може бути використаний також з метою зняття напруження, втоми на уроці, тобто як розрядка. Посібник допоможе застосовувати різноманітні засоби та прийоми навчання, пожвавлювати учбову роботу, активізувати мовні навички та вміння.

Матеріал даного посібника може бути використаний для ілюстрації та закріплення граматичного та лексичного матеріалу, розвитку монологічного та діалогічного мовлення, він може бути зразком словотворення ( див. Додаток Б).

В розділі «Вірші як автентичний матеріал для формування соціокультурної та комунікативної компетенції студентів» тексти методично препаровані і мають на меті використання їх в якості поетичного тексту для навчання студентів аналізувати лексико-граматичний, стилістичний і змістовний аспекти тексту і розвивати на його основі комунікативні уміння читання і говоріння.

В розділі «У світі німецької поезії» поетичні тексти об’єднані наступною метою: на початку семестру кожен студент за власним бажанням в якості одного із індивідуальних завдань вибирає 2-3 тексти, відпрацьовує їх фонетично-інтонаційний аспект, вивчає напам'ять, з відпрацьованою інтонацією декламує вірші на практичному занятті, і за рішенням групи за краще виконання рекомендується для участі у поетичному конкурсі курсу (відділення).

Вірші як автентичний матеріал для ілюстрації граматичного матеріалу пропонується використовувати на різних стадіях з метою пояснення та закріплення певного мовного явища, усунення мовного страху, природності в мовній поведінці, спонукання до гри з «чужою» мовою, з її структурою (віршований текст як опора для особистої творчої діяльності).

У Додатку В наведені приклади завдань німецькою мовою для роботи з віршованими текстами, які можуть бути використані на різних ступенях навчання, а також із студентами рівня «магістр».

Завдання (типові вправи) (див. розділ 2, Додаток В), які запропоновані викладачам та студентам – практикантам з метою актуалізації матеріалу даного посібника та підвищення ефективності роботи на уроці та позааудиторної роботи, можуть слугувати прикладом для роботи зі всіма текстами посібника, обсяг та зміст завдань залежатимуть від того, на якому курсі та з якою метою текст може бути запропонований; викладачі вільні самі вибирати форми роботи, застосовувати свої методи та прийоми, доповнювати роботу своїми вправами та завданнями.

Для роботи з віршованими текстами пропонуємо таку послідовність:

1 Про автора. Коротке ознайомлення з автором вірша та обставинами, за яких він був написаний.