Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПерсонологіяБойко.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
311.3 Кб
Скачать

Семінарське заняття 4

Тема: Розвиток особистості протягом життєвого шляху людини

План:

  1. Життєвий шлях як історія розвитку особистості.

  2. Вікові кризи.

  3. Теорії розвитку особистості в персонології:

А) психосоціальний розвиток особистості

Б) когнітивний розвиток особистості

В) моральний розвиток особистості

Г) професійний розвиток особистості

Д) закономірності формування та розвитку психологічної статі особистості

4. Розвиток особистості в період дитинства.

5. Розвиток особистості в період підліткового віку та юнацтва.

6. Розвиток особистості в період дорослості.

Основні поняття: життєвий шлях, життєві події. розвиток, прогрес, регрес, вікова криза, криза, спровокована життєвою подією, криза в системі відносин «людина – суспільство», сенситивний період, особистісне новоутворення, онтогенез, філогенез, депривація, комплекс Едіпа, комплекс Електри, реакція емансипації від батьків, реакція групування з однолітками, комплекс спустошеного гнізда.

Методичні рекомендації

G При розгляді першого питання охарактеризувати життєвий шлях як історію розвитку особистості. Розкрити розуміння життєвих подій як одиниці життєвого шляху особистості. Визначити безперервність розвитку особистості протягом життєвого шляху, охарактеризувати типи життєвих подій за концепцією Б.ГАнаньєва, К.С.Абульханової-Славської, Н.Логвінової. Виявити співвіднесеність двох типів розвитку прогресивного та регресивного в розвитку особистості. Охарактеризувати співвіднесеність кількісних і якісних змін, що відбуваються в особистості в процесі її розвитку.

G Розкриваючи друге питання необхідно дати визначення кризи. Охарактеризувати різні види кризи та співвіднесеність між ними в житті людини: вікова криза, криза, спровокована життєвими подіями, криза в системі відносин людина-суспільство. Показати специфіку та наслідки переживання різних видів кризи у розвитку особистості. Виявити нормативність переживання та вирішення вікових криз, необхідність такого переживання для здійснення особистісного розвитку.

G Розкриваючи питання 3.а) необхідно насамперед зупинитись на різноманітності розуміння ключових аспектів розвитку особистості у різних школах та напрямках персонології. Після цього визначити специфіку розуміння психосоціального розвитку особистості за теорією Е.Еріксона та розуміння розвитку особистості в діяльнісному підході (радянська психологія). Розкрити розуміння стадіальності розвитку, принципи зміни стадій, роль назрівання та вирішення криз у переході до нової стадії розвитку. Охарактеризувати стадії вікового розвитку за Е.Еріксоном, та у відповідності із науковими теоріями радянських психологів Л.С.Виготського, Л.І.Божович, Д.Б.Ельконіна.

G Питання 3.б) присвячене аналізу теорій когнітивного розвитку особистості Тут необхідно висвітлити закономірності інтелектуального розвитку особистості через зміну стадій визначених Ж.Піаже: сенсомоторна (від о до 2 років), стадій конкретних операцій (від 2 до 5 років), зміну доопераційного мислення дошкільника на операційне мислення школяра, розвиток пізнавальних процесів у шкільному віці, юнацтві, періоді дорослості.

G Розкриваючи у питанні 3.в) специфіку морального розвитку особистості розкрити тісний зв'язок між когнітивний та моральним розвитком, але відзначити неоднозначність такого зв’язку. Розкрити стадії морального розвитку особистості за Л.Кольбергом, охарактеризувати розуміння специфічності морального розвитку жінки за К. Гілліган

G Питання 3.г) присвячене розгляду концепцій професійного розвитку особистості. Відповідь на нього має ґрунтуватися на розкритті важливості періоду дитинства та юнацтва, усвідомленні професійного досвіду батьків, значення цих чинників у ефективності професійної підготовки особистості. Мають бути охарактеризовані теорії професійного розвитку Г.Левінсона та Є.Клімова, виявлені основні детермінанти професійного розвитку, його мотивації, чинники здійснення кар’єри особистістю.

G Відповідаючи на питання 3.д) необхідно проаналізувати наукові погляди на закономірності формування психологічної статі особистості спираючись насамперед на психоаналітичні концепції. Насамперед, розкрити етапи психосексуального розвитку особистості за З.Фройдом, охарактеризувати специфіку розіитку особистості на кожному етапі, визначити комплекси які виникають та вирішуються в процесі такого розвитку – комплекс Едипа та Едектри, наслідки фіксації на кожній із визначних стадій. Виявити роль особистісного досвіду, що формується протягом життєвого шляху на прийняття власної статі.

G При розгляді четверте питання комплексно охарактеризувати розвиток особистості в період дитинства, визначаючи в ньому конкретні періоди: раннє дитинство ( період немовляти), дошкільне дитинство, молодший шкільний вік, середній шкільний вік. Розкрити чинники розвитку на цих етапах, взаємозв’язок психосоціального, когнітивного, морального, психосексуального розвитку, можливі проблеми та шляхи їх вирішення за допомогою соціальної роботи

G Відповідь на п’яте питання передбачає аналіз розвитку особистості в період підліткового віку та юнацтва. Визначити вікові межу цього етапу розвитку за різними віковими періодизаціями. Виявити специфіку та відповідальність цього вікового періоду, що передбачає здійснення важливих виборів, від яких залежить подальший стиль життя. Виявити основні проблемні аспекти розвитку особистості та визначити можливості їх вирішення за допомогою соціальної роботи.

G Розкриваючи шосте питання необхідно насамперед визначити основні закономірності розвитку особистості в період дорослості, спираючись на вікову періодизацію, що передбачає виділення періодів ранньої, середньої та пізньої дорослості. Охарактеризувати вікові кризи, що вирішуються протягом цієї частини життєвого шляху, визначити взаємозв’язок психосоціального, когнітивного, морального, психосексуального та професійного розвитку на цих етапах, характерні проблеми та можливості їх вирішення за допомогою соціальної роботи