Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Обл_к у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

2. Облік заборгованості за рахунками постачальників і векселями виданими (векселі до сплати) Облік заборгованості за рахунками постачальників

Заборгованість постачальникам виникає в разі купівлі в них складських запасів (товарів, матеріалів) та інших матеріальних цінностей (основних засобів, активів тощо).

Суму заборгованості визначають на основі рахунків постачаль­ників.

Придбання складських запасів (товарів, матеріалів) відображають на рахунку витрат «Витрати на закупівлю» (за видами складських запасів):

Д «Витрати на закупівлю» К«Рахунки до сплати» (або «Розрахунки з постачальником»)-3800

Цей метод називають «Метод періодичного обліку запасів (періодичної інвентаризації)».

За методом постійного обліку запасів (безперервної інвентаризації) цю операцію відображають такою проводкою: Д«Складські запаси» К «Рахунки до сплати» - 3800. Купівлю активів, які довго використовують, відображають безпосередньо за дебетом рахунків цих активів. Д«Устаткування, будівлі, нематеріальні активи» К «Рахунки до сплати». Придбані матеріали (складські запаси) можуть бути повернені (частково або повністю). Можливий також варіант, коли матеріали не відповідають за якістю й покупець вимагає знижки в ціні. За наявності вказаних умов покупець виписує на адресу постачальника повідомлення. Для обліку повернення товарів і зниж­ки в ціні передбачено рахунок «Повернення покупок і знижки». Він є регулюючим рахунком (контрактивним, пасивним) до рахунку «Витрати на закупівлю». На суми повернених товарів або знижок зменшується заборгованість постачальнику. Покупець може одержати від постачальника купівельну розрахункову знижку за прискорення оплати (дострокову оплату). У США цю умову вказують безпосередньо в рахунку постачальника. Якщо покупець дотримався умови, він одержує знижку й сума боргу буде меншою, а якщо не дотримався, — він сплачує всю суму боргу. Купівельну знижку розраховують на основі фактурної вартості товарів (за мінусом повернених товарів і знижок на ціну, якщо вони були). За системою обліку США, купівельна знижка зменшує вартість придбаних товарів. Таким чином, рахунок «Купівельна знижка» є контрактивним пасивним рахунком до рахунку «Витрати на закупівлю».

Облік знижок у західноєвропейських країнах

Дещо інша методика відображення знижок, одержаних покупцем від постачальників, у західноєвропейських країнах. Знижки поділяють на дві групи:

  1. комерційні знижки:

  • знижки з договірної ціни за певну невідповідність товарів (продукції) установленим параметрам чи якості (дефекти);

  • знижки, що надаються з урахуванням розміру покупки;

  • знижки, що надаються клієнту за сукупністю торгових операцій (обсягом покупки) за звітний період;

  1. розрахункові знижки. До них належать знижки, що надаються клієнтові за прискорення оплати заборгованості та за дострокову оплату.

Загальне правило таке:

1. На рахунку «Витрати на закупівлю» відображають суму покупки за мінусом комерційних знижок.

2. Розрахункові знижки відображають у покупця як фінансові доходи (одержані розрахункові знижки).

Проте вони можуть надаватися клієнтові пізніше, після того як купівлю запасів було відображено в обліку. Для обліку комерційних знижок у цьому разі слугує регулюючий контрактивний рахунок «Комерційні знижки одержані». Одержані пізніше розрахункові знижки відносять (як і ті, що відразу вказані в рахунку постачальника) на рахунок «Фінансові доходи».