Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Обл_к у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Облік заборгованості за векселями виданими

Розрахунки з постачальниками, а також з банками підприємства можуть здійснювати за допомогою векселів. Вексель виступає як засіб платежу й засіб кредитування.

Для обліку розрахунків з кредиторами на вексельній основі застосовують рахунок «Векселі видані». Він пасивний, розрахунковий. Зазвичай підприємства-боржники платять за векселями крім номінальної вартості ще й відсотки за відстрочення платежів. Для підприємства-боржника відсотки за векселям становлять фінансові витрати. Наприклад: Фірма «К» має борг перед постачальником за придбані матеріали — 60 000 дол. 1 червня фірма акцептувала переказний вексель на 60 000 дол. на три місяці за 12 % річних. Бухгалтерський запис: 1.06. Д «Рахунки до сплати» К «Векселі видані» 60 000. 31.08. Підприємство сплатило вексель і суму відсотків Відсотки 60 000 × 12 % × 3 міс. / 100 × 12 міс. = 1800 дол.

Д «Векселі видані» 60 000 К «Грошові кошти» 61 800

Д «Фінансові витрати» (витрати за відсотками) 1800

Векселі, видані терміном оплати до 1 року, вважають короткостроковою заборгованістю.

3. Облік інших короткострокових зобов’язань

Крім розрахунків з постачальниками, на підприємствах виникає багато інших короткострокових або поточних зобов’язань. Нижче наведено найважливіші з них.

 Заборгованість державі за розрахунками податку з продажу та акцизного збору.

Наприклад: Дані касового апарата за місяць, дол.: Продаж товарів - 12 000; Податок з продажу 5 % - 600; Акцизний збір 10 %- 1 200 Разом сума: 13 800 Одночасно з надходженням грошей відображають в обліку заборгованість бюджету:

Д «Грошові кошти» 13 800

К «Доходи від реалізації» 12 000

К «Розрахунки з бюджетом (Податок з продажу)» 600

К «Розрахунки з бюджетом (Акцизний збір)» 1200

 Аванси від клієнтів. Це грошові кошти, що надходять від покупців до відвантаження їм продукції чи надання послуг. Одержання авансів від клієнтів відображають в обліку таким записом: Д«Грошові кошти» К «Аванси від клієнтів (Заборгованість клієнтам)» 15 000

У подальшому підприємство відправляє продукцію клієнтові в рахунок авансу чи надає послуги: Д «Аванси від клієнтів» К «Доходи від реалізації» 15 000

Можлива й інша методика відображення операцій після одержання авансу від клієнтів, а саме:

  • відправка продукції в рахунок авансу чи надання послуг:

Д«Розрахунки з клієнтами» К «Доходи від реалізації» 15 000

  • перезалік авансу в рахунок оплати заборгованості клієнтів:

Д «Аванси від клієнтів» К «Розрахунки з клієнтами» 15 000

 Заборгованість за дивідендами. Дивіденди — це частина чис­того прибутку, що розподіляється між акціонерами за рішенням ради директорів. Від моменту оголошення дивідендів до їх сплати оголошені дивіденди є короткостроковою заборгованістю.

Оголошення дивідендів відображають в обліку таким записом:

Д «Нерозподілений прибуток» К «Дивіденди до сплати» 40 000

Виплата дивідендів грошима: Д «Дивіденди до сплати» К «Грошові кошти» 40 000

 Заборгованість бюджету з податку на прибуток. Це оцінна заборгованість. Точна сума податку буде відома наприкінці року, а впродовж року підприємства здійснюють авансові платежі. Нарахування податку на прибуток: Д «Витрати з податку на прибуток» К «Розрахунки з бюджетом (Податок на прибуток)»

 Заборгованість бюджету з податку на майно.

Нарахування податку відображають в обліку таким записом: Д «Витрати з податку на майно» К «Розрахунки з бюджетом (Податок на майно)»

 Частина довгострокових зобов’язань, яка має бути сплачена наступного року. Згідно з міжнародною практикою, частина довгострокового боргу, яка належить до сплати наступного року, відноситься до короткострокових зобов’язань і відображається в балансі серед поточної заборгованості. Ця операція відображається в обліку за дебетом рахунків довгострокових зобов’язань і за кредитом відповідних рахунків короткострокових зобов’язань.