Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Обл_к у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

У Звіті про прибутки та збитки

Витрати: Нереалізований збиток за короткостроковими цінними паперами 3000

у Балансі

Поточні активи: Короткострокові цінні папери за нижчою вартістю 88 000

(вартість придбання акцій 91 000)

Правило нижчої вартості становить виняток з принципу оцінки за собівартістю, але воно відповідає засадам обачливості (консерватизму) й не призводить до визнання нереалізованого прибут­ку в статтях доходів. У разі подальшого підвищення ринкової вартості портфеля акцій буде здійснено зворотну проводку — на збільшення ринкової вартості акцій, але лише в межах минулої собівартості.

Деякі фірми відображають знецінення акцій, створюючи резерв на знецінення акцій.

На суму знецінення акцій (3000) за рахунок витрат створюється резерв.

31.12.04: Д«Втрати від знецінення акцій» К «Резерв на знецінення акцій» - 3000

Відображення в балансі буде таким:

Короткострокові фінансові вкладення (акції) 91 000

Резерв на знецінення акцій (3000)

Чиста реалізаційна вартість 88 000

Альтернативним варіантом, передбаченим стандартами бухгал­терського обліку, є оцінка й відображення поточних фінансових інвестицій, що не є інвестиціями в боргові цінні папери, за їх справедливою вартістю на дату складання балансу. При цьому справедливу вартість фінансових інвестицій визначають за їх поточ­ною ринковою вартістю.

Відхилення справедливої вартості фінансових інвестицій від їх балансової вартості визнають як інші фінансові доходи або інші фінансові витрати відповідно, що відображається такими бухгалтерськими записами:

- у разі збільшення балансової вартості фінансових інвестицій:

Д«Поточні фінансові інвестиції (Акції)» К «Інші фінансові доходи»

- у разі зменшення балансової вартості фінансових інвестицій:

Д «Інші фінансові витрати (Втрати від знецінення акцій)» К «Поточні фінансові інвестиції (Акції)».

Тема 4. Облік розрахунків з дебіторами

План

  1. Види дебіторської заборгованості та облік рахунків до одержання.

  2. Облік наданих знижок, повернення товарів і податку на додану вартість.

  3. Методика розрахунку та облік сумнівної дебіторської заборгованості.

  4. Облік векселів до одержання.

1. Види дебіторської заборгованості та облік рахунків до одержання

Дебіторська заборгованість — це заборгованість інших підприємств й осіб нашому підприємству. Її поділяють на зазначені нижче види.

  1. Рахунки до одержання. Це заборгованість клієнтів (покупців) за надані послуги. Тому таку заборгованість ще називають торговою заборгованістю. Підприємство здебільшого сподівається одержати заборгованість за рахунками за 30—60 днів. До цієї заборгованості належить також заборгованість за кредитними карт­ками.

  2. Векселі до одержання. Вексель — це платіжний і кредитний інструмент. Вексельна заборгованість головним чином може поширюватися на період 60—90 днів і більше. При цьому дебітор сплачує підприємству ще й відсотки за користування кредитом.

  3. Інша дебіторська заборгованість. Це так звана неторгова заборгованість. Сюди входять заборгованість дебіторів за відсотками, аванси, видані службовцям фірми, заборгованість унаслідок переплати податків, заборгованість інших осіб.

Облік рахунків до одержання (розрахунків з клієнтами, покуп­цями) пов’язаний з реалізацією продукції, товарів, послуг. За міжнародними стандартами моментом реалізації і визнання доходів від реалізації є час відвантаження товарів (продукції) й виставлення платіжних документів на адресу покупця. Саме з цієї миті й виникає дебіторська заборгованість, що відображається на відповідних рахунках.

Наприклад: Компанія «Н» відвантажила компанії «К» за договірною ціною продукції на 5000 дол. Рахунок-фактуру датовано 1.07.04. В обліку компанії «Н» буде здійснено такий бухгалтерський запис:

1.07.04 Д «Рахунки до одержання» К «Доходи від реалізації» - 5000

20 липня 2004 р. компанія «К» повністю оплатила рахунок-фактуру. Гроші надійшли на розрахунковий рахунок компанії «Н» до банку.

20.07.04 Д «Грошові кошти» 5000 К «Рахунки до одержання» - 5000

Важливим питанням є оцінка дебіторської заборгованості для відображення її в балансі підприємства. Загальноприйнятим правилом є те, що дебіторська заборгованість має відображатись у балансі за чистою реалізаційною вартістю, тобто за реальною сумою заборгованості, яку може одержати підприємство. Інакше кажучи, чиста реалізаційна вартість — це сума дебіторської заборгованості мінус сумнівні борги, для яких створюють відповідний резерв.

Наприклад, на кінець року дебіторська заборгованість становить 21 500 дол. За оцінкою підприємства, сума сумнівної заборгованості клієнтів сягає 2500 дол. У балансі дебіторську заборгованість буде відображено так:

Рахунки до одержання (дебіторська заборгованість): 21 500

Резерв для сумнівних боргів (–) 2500

Чиста дебіторська заборгованість 19 000

Отже, до валюти балансу зараховують чисту реалізаційну вартість дебіторської заборгованості, а саме 19 000 дол.