Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Обл_к у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

3. Облік надходження та вибуття основних засобів

Для обліку руху основних засобів ведуть рахунок основних засобів, який має субрахунки за їх класифікаційними групами (будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби тощо).

У зарубіжних країнах з високорозвинутою економікою не створюють спеціальних джерел фінансування капітальних вкладень. Тому основні засоби, що надійшли під час купівлі, відображають в обліку так, як і надходження матеріалів.

Приклад: Рахунок постачальника. Придбано устаткування на суму 30 000 дол. Рахунок буде сплачено пізніше.

Проводка: Д«Устаткування» К«Розрахунки з постачальн.» «Рахунки до сплати») 30 000

Якщо практикується податок на додану вартість, то наведену вище операцію буде відображено в обліку таким записом (ПДВ — 18,6 %):

Д «Устаткування»30 000 К «Розрахунки з постач.» (або «Рахунки до сплати») 35 580

Д «Розрахунки з бюджетом (ПДВ)» 5580

Витрати на власне будівництво об’єктів попередньо обліковують на рахунку витрат «Незавершене будівництво». Наприклад, компанія збудувала цех, фактична собівартість якого становить 157 000 дол. Прийняття в експлуатацію готового об’єкта відображено таким записом (США): Д«Основні засоби» К«Незавершене будівництво» 157 000

Вибуття основних засобів відбувається здебільшого в результаті їх ліквідації внаслідок зносу або реалізації. Згідно з Міжнародними стандартами (стандарт № 16), результати вибуття основ­них засобів слід відображати у фінансових результатах діяльності підприємства — у розділі інших або надзвичайних результатів.

Прибутки чи збитки від ліквідації або реалізації основних засобів визначають як різницю між чистими надходженнями та залишковою вартістю об’єктів основних засобів. Це міжнародний стандарт. Проте техніка відображення в обліку операцій, зв’язаних з вибуттям основних засобів, у різних країнах може бути різна. Покажемо це на прикладі США та Франції.

Приклад: Фірма реалізувала верстат, первісна вартість якого 12 000 дол., нарахована амортизація — 4000 дол. Договірна ціна реалізації — 10 000 дол.

США

Д «Рахунки до одержання» 10 000 К «Прибутки від вибуття основних засобів» 2000

Д «Амортизація устаткування» 4000 К «Устаткування» 12 000

Франція

1. Списується балансова вартість реалізованого верстата:

Д «Амортизація устаткування» 4000 К «Устаткування»12 000

Д «Витрати з недоамортизованої вартості основних засобів» 8000

2. Відображається надходження доходів від реалізації верстата:

Д «Розрахунки з клієнтами» К «Доходи від вибуття основних засобів» 10 000

Різниця між сумою рахунку «Доходи від вибуття основних засобів» і рахунку «Витрати з недоамортизованої вартості основних засобів» покаже результат від реалізації (вибуття) верстата. Але цей результат буде виявлено на рахунку «Фінансові результати звітного періоду», куди переносять усі доходи й витрати звіт­ного періоду. Зазначмо, що розглянуті методики відображення вибуття основних засобів однакові для різних напрямів (ліквідація, реалізація) і для всіх підприємств, незалежно від форм власності та господарювання.

Вивчаючи тему 6, слід звернути увагу також на питання переоцінки основних засобів та інших необоротних активів, що регулюються МСБО № 16 «Основні засоби» та № 38 «Нематеріальні активи». Переоцінку об’єктів основних засобів, нематеріальних активів здійснюють, якщо їх залишкова вартість значно відрізняється від справедливої вартості на дату балансу.