Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Обл_к у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

4. Технологічний процес і процедури фінансового обліку

Згідно з вимогами міжнародних і національних стандартів з бухгалтерського обліку, до функцій фінансового обліку належить суцільна реєстрація господарських фактів (операцій), що мали місце у звітному періоді, за хронологічними та системними ознаками.

Для відображення господарських операцій застосовують систему рахунків фінансового обліку. Усю сукупність рахунків мож­на поділити на дві групи:

  1. Балансові (реальні) рахунки.

  2. Номінальні (тимчасові) рахунки (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Класифікація рахунків фінансового обліку

Балансові рахунки мають залишки на кінець звітного періоду, на їх основі складається баланс підприємства. Своєю чергою, їх поділяють на такі підгрупи:

    1. Рахунки активів. На цих рахунках, які є активними, відображають наявність і зміну (рух) різноманітних активів підприємства.

    2. Рахунки зобов’язань. На цих рахунках, які є пасивними, відображають наявність та зміну заборгованості підприємства (короткострокові та довгострокові).

    3. Рахунки власного капіталу. На цих рахунках, які також є пасивними, відображають наявність і зміну власного капіталу підприємства за звітний період.

Номінальні (тимчасові) рахунки призначено для обліку витрат підприємства за їх елементами та доходів за видами. Своєю чергою, номінальні рахунки поділяють на такі підгрупи:

    1. Рахунки витрат. Це активні рахунки, які використовують для обліку, накопичення витрат за їх елементами впродовж звітного періоду. Наприкінці звітного періоду витрати з цих рахунків переносять на рахунок фінансових результатів, після чого їх закривають.

    2. Рахунки доходів. Вони є пасивними й призначені для обліку, накопичення доходів за їх видами впродовж звітного періоду. Наприкінці звітного періоду доходи з цих рахунків переносять на рахунок фінансових результатів, після цього їх закри­вають.

Для обліку господарських операцій застосовують систему облікових регістрів. Обов’язковим для ведення є Журнал реєстрації операції — регістр, призначений для хронологічного запису всіх операцій, що відбулись у звітному періоді. Записи здійснюють у журналі з кожної господарської операції або сукупності однорідних операцій.

Головна книга як обов’язковий регістр призначена для обліку операцій у системі синтетичних рахунків. Записи в Головній книзі здійснюють на основі Журналу реєстрації операцій.

Інформація Головної книги с основою для складання перевірочного балансу (або оборотної відомості), а також фінансової звітності (бухгалтерського балансу, звіту про прибутки).

Крім обов’язкових регістрів, на фірмах ведуть допоміжні журнали (регістри). Це можуть бути журнали: обліку реалізації, обліку покупок, обліку грошових надходжень, обліку грошових витрат, обліку касових операцій та ін. Кількість і зміст допоміжних журналів визначає саме підприємство залежно від його потреб.

Технологічний процес фінансового обліку передбачає такі етапи:

  1. Ідентифікація та аналіз господарських операцій.

  2. Відображення операцій у Журналі реєстрації та інших допоміжних регістрах.

  3. Розноска операцій у Головній книзі.

  4. Складання перевірочного (або оборотного) балансу за звітний період.

  5. Здійснення трансформаційних записів, зв’язаних з розмежуванням доходів / витрат між звітними періодами.

  6. Закриття номінальних рахунків з відповідними записами в Журналі реєстрації та Головній книзі.

  7. Підготовка фінансової звітності.