Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Обл_к у заруб_жних країнах.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

3. Облік довгострокових інвестицій в акції інших підприємств

Звертаємо увагу читачів на те, що методика обліку інвестицій в акції інших підприємств залежить від взаємовідносин між інвес­тором і компанією, в яку вкладається капітал, від рівня впливу інвестора на інвестоване підприємство (рис. 7.1). Рівень впливу, у свою чергу, залежить від частки інвестора в капіталі інвестованого підприємства.

Відсоток володіння капіталом

0 % ↔ 20 %

↔ 50 %

↔ 100 %

Рівні впливу

Незначний або істотний

Істотний

Контроль

Метод обліку інвестицій

Метод справедливої вартості (собівартості)

Метод участі в капіталі

Консолідація

Рис. 7.1. Рівні впливу та методи обліку інвестицій в акції

Метод справедливої вартості (собівартості). Цей метод обліку фінансових інвестицій застосовується тоді, коли інвестор володіє менш як 20 % простих акцій (голосів) інвестованого підприємства. При цьому він здійснює незначний вплив на операційну та фінансову політику об’єкта інвестування або не справляє жодного впливу.

Фінансові інвестиції в акції інших підприємств первісно оцінюють за собівартістю придбання. У подальшому, на дату складання балансу, вони відображаються за справедливою вартістю. При цьому суму збільшення або зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату балансу відображають у складі фінансових доходів або інших витрат відповідно. Якщо справедливу вартість фінансових інвестицій неможливо достовірно визначити на дату балансу, їх відображають за собівартістю. За методом справедливої вартості (собівартості) дивіденди за акціями відображають у складі фінансових доходів і відносять до звітного періоду в момент їх оголошення або фактичного отримання готівки.

Наприклад: Компанія «К» придбала 15.09.05 прості акції компанії «В» вар­тістю 120 000 дол., що становить 10 % її випущених акцій. 15.09.05. Придбання фінансової інвестицій у прості акції: Д «Довгострокові фінансові інвестиції (Акції)» К«Грошові кошти» 120000

1 грудня 2005 р. оголошено грошові дивіденди за простими акціями компанії «В» у розмірі 5600 дол. Д«Дивіденди до отримання» К «Фінансові доходи (Дивіденди)» 5600

30 грудня 2005 р. компанія «К» отримала гроші в розмірі оголошених дивідендів:

Д«Грошові кошти» К «Дивіденди до отримання» 5600

Наприкінці року справедлива вартість портфеля придбаних акцій компанії «К» становила 132 000 дол. (нагадаємо, що їх собівар­тість — 120 000 дол.). Як бачимо, вартість фінансових інвестицій в акції зросла на 12 000 дол. 31.12.05. Відображення збільшення балансової вартості фінансових інвестицій:

Д «Довгострокові фінансові інвестиції (Акції)» К «Фінансові доходи» 12 000

Зменшення балансової вартості фінансових інвестицій на дату балансу відображають таким бухгалтерським записом:

Д«Втрати від уцінки фінансових інвестицій» К«Довгострокові фінансові інвестиції (Акції)»

Метод участі в капіталі — це метод обліку фінансових інвес­тицій, згідно з яким балансова вартість фінансових інвестицій збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому прибутку (збитку) об’єкта інвестування за звітний період, із включенням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі. Водночас балансова вартість фінансових інвестицій зменшується на суму визнаних дивідендів від інвестованого підприємства.

Зменшення балансової вартості фінансових інвестицій відображається в бухгалтерському обліку тільки на суму, що не призводить до від’ємного значення вартості фінансових інвестицій. Якщо фінансові інвестиції внаслідок їх зменшення досягають нульової вартості, вони відображаються в бухгалтерському обліку за нульовою вартістю. Балансова вартість фінансових інвестицій збільшується або зменшується також на частку інвестора в сумі зміни загальної величини власного капіталу інвестованого підприємства за звітний період, крім змін за рахунок чистого прибутку (збитку). Метод участі в капіталі застосовують тоді, коли частка інвестора становить від 20 до 50 % у власному капіталі інвестованого підприємства. За цих умов інвестор має істотний вплив на об’єкт інвестування. Істотний вплив — це повноваження брати участь у прийнятті рішень з фінансової, господарської та комерційної політики інвестованого підприємства без здійснення контролю цієї політики. Для відображення фінансових інвестицій за методом обліку участі в капіталі використовують фінансові звіти асоційованих, спільних і дочірніх підприємств, які складені на ту саму дату, що й звіти інвестора. Для ілюстрації сказаного вище розглянемо приклад. Компанія «L» 2 січня 2005 р. придбала частку в розмірі 40 % у власному капіталі (прості акції) компанії «R» за 120 000 дол. Чистий прибуток компанії «R» за 2005 р. становить 100 000 дол. Наприкінці року компанія «R» оголосила та виплатила дивіденди грошима в розмірі 40 000 дол. Крім того, додатковий капітал інвестованої компанії зріс за рік за рахунок дооцінки основних засобів на 30 000 дол.Компанія «R» є асоційованим підприємством стосовно компанії «L», оскільки частка участі інвестора вища 20 %, але менша 50 %. Для обліку таких фінансових інвестицій використовують метод участі в капіталі. Придбані компанією «L» фінансові інвестиції у прості акції первісно оцінюють і відображають в обліку за фактичною собівар­тістю.2.01.05. Придбання простих

акцій компанії «R»:

Д «Довгострокові фінансові інвестиції (Прості акції)» К«Грошові кошти» 120 000

Частка компанії «L» у чистому прибутку компанії «R» за 2005 р. становить 40 000 дол. (100 000 × 40 %). Частка інвестора в дивідендах : 40 000 × 40 % = 16 000 дол.

31.12.05. Відображення в обліку частки інвестора в чистому прибутку асоційованої компанії: Д«Довгострокові фінансові інвестиції (Прості акції)» К «Доходи за інвестиціями (Фінансові доходи)» 40 000.

31.12.05. Відображення в обліку оголошених дивідендів: Д«Дивіденди до отримання» К«Довгострокові фінансові інвестиції (Прості акції)»16 000

Отримання дивідендів грошима компанія «L» оформить таким бухгалтерським записом:

Д «Грошові кошти» К «Дивіденди до отримання» 16 000

Як бачимо, балансова вартість фінансових інвестицій зросла за рахунок частки інвестора в чистому прибутку асоційованої компанії на 24 000 дол. (40 000 – 16 000). Водночас доходи за інвестиціями компанії «L» за 2005 р. становлять 40 000 дол.

Зазначимо суттєву різницю між обліком фінансових інвестицій за методом вартості (справедливої вартості, собівартості) та методом участі в капіталі. За методом вартості дохід за інвестиціями було б визнано тільки в розмірі 16 000 дол. (сума дивідендів) без жодних змін балансової вартості фінансових інвестицій. Якщо інвестоване підприємство отримало збитки за звітний період, балансова вартість фінансових інвестицій зменшується в цих збитках на частку інвестора. Цю операцію відображають в обліку таким записом: Д «Втрати за інвестиціями (Від участі в капіталі)» К «Довгострокові фінансові інвестиції (Прості акції)»

На балансову вартість фінансових інвестицій впливають також зміни загальної величини власного капіталу об’єкта інвестування (крім нерозподіленого прибутку). У нашому прикладі має місце збільшення додаткового капіталу асоційованої компанії «R» на 30 000 дол. Частка інвестора в сумі збільшення додаткового капіталу становить 12 000 дол. (30 000 × 40 %). На цю частку збільшується балансова вартість фінансових інвестицій інвестора (компанії «L»): Д«Довгострокові фінансові інвестиції (Прості акції)» К «Додатковий капітал (Дооцінка активів)» 12 000

У разі зменшення величини власного капіталу бухгалтерський запис буде таким:

Д«Додатковий капітал» К «Довгострокові фінансові інвестиції (Прості акції)»