Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення3.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.6 Mб
Скачать

2 Методична частина

    1. Характеристика волокна

Технічне волокно - це довгий пучок різних за формою та товщиною волокон, які склеєні між собою по довжині природними пектиновими речовинами. Кожний пучок складається з 14-24 елементарних волокон. Довжина пучка 50-250 мм, товщина -100-300 мкм. Елементарне волокно у поздовжньому вигляді - довга тонка і гладенька клітина з загостреними кінцями. У поперечному розрізі волокно має вигляд багатокутника з вузьким каналом посередині. Така структура волокна обумовлює гладкість та блиск, високу теплопровідність, високу міцність та низьке видовження [5].

В технічному волокні (комплекс – пучки) елементарні волокна скріплені серединними пластинами, які складаються з пектинових речовин, геміцелюлози та лігніну (70%). Елементарні волокна льону складаються, головним чином, з целюлози (95 – 97%) й представляють із себе окремі клітини веретеноподібної, загостреної з обох кінців форми, з закритим з обох кінців каналами. В елементарному волокні можна виділити первинну та вторинну стінки, тоді як у бавовни кутикула відсутня. Ступінь полімеризації целюлози льону вище в 1,5 рази, ніж у целюлози бавовни. Первинна стінка має товщину 0,5 мкм, вторинний – 0,5 мкм, діаметр елементарного волокна 12 – 30 мкм. В первинній і вторинній стінках, як і в бавовни, макромолекули формуються в фібрили з кутом нахилу 8 – 12 по відношенню до вісі волокна, при цьому в первинній стінці фібрили закручені в S -, а в вторинній Z- спіраль, що разом з високою СП макромолекул забезпечує дуже високу механічну міцність льону в сухому та мокрому стані. Хімічний склад льняного волокна звичайно доводять до технічних комплексних волокон і характеризується він, в порівнянні з бавовною меншою кількістю целюлози и великим вмістом домішок та, особливо геміцелюлози, лігніну та пектину. В Таблиці 1. наведені дані хімічного складу льняних технічних волокон.

Таблиця 2.1. - Хімічний склад технічного льняного волокна в % від маси.

Речовина

До намочування

Після намочування

Целюлоза

62,8

71,3

Геміцелюлоза

17,1

18,5

Пектинові речовини

4,2

2,0

Лігнін

2,8

2,2

Воскоподібні

1,4

1,7

Білкові

2,5

2,1

Зольні

1,06

0,71

Інші

15,0

12,0

Особливістю луб’яних волокон, які мали жорсткі умови технології первинної обробки, є наявність здвигів, або надломів в структурі волокон, які отримали назву парцелярних. На цих відломах відбувається старіння і руйнування волокон під час експлуатації, оскільки в цих дефектах структури волокна відбувається порушення орієнтації фібріл та зв’язку між ними. Тому, щоб досягти високого ступеню очищення і зберегти технічне волокно треба проводити підготовку багатостадійно. Характерний колір льняним волокнам надає хлорофіл, соскоподібні речовини, хромофорні структури лігніну, дубильні речовини[14,15].

2.2 Характеристика барвників

Таблиця 2.2. Характеристика барвників

Назва барвника

Формула

Активний яскраво-червоний 5 СХ

C19H10O7N6Cl2S2Na2

Активний яскраво-червоний 6СТ

Активний блакитний КХ

Активний блакитний 4З

Активний блакитний К

Активний жовтий 2КТ

Активний жовтий 6З

Активний яскраво-жовтий 5ЗХ

Активний золотаво-жовтий

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]