Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення3.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.6 Mб
Скачать

2.3.3 Метод визначення розмірів часток барвника в розчині

Явище дифузії спостерігається в розчині в тому випадку, якщо концентрація розчиненої речовини в різних частинах його неоднакова. При цьому дифузія буде мати місце з зони з більш високою концентрацією розчиненої речовини в зону з більш низькою концентрацією. Швидкість дифузії залежить від цілого ряду умов: градієнта концентрації, температури, і поверхні, через яку іде дифузія, і визначається коефіцієнтом дифузії (D) по рівнянню:

dC/dt = - DS * dC/dx

де: dC/dt- швидкість переносу розчиненої речовини через поверхню S при градієнті концентрації dC/dx.

Чисельно коефіцієнт дифузії дорівнює кількості речовини, яка продефундировала через одиницю поверхні в одиницю часу при градієнті концентрації рівному одиниці. У тому самому розчиннику швидкість дифузії залежить, головним чином, від розміру часток розчиненої речовини.

Два розчини, між якими відбувається дифузія, розділені пористою пластинкою діаметром 3 см., товщиною 0,2 см., діаметр пір: 5-10 мікрон (фільтр Шотта № 3 і № 4 ). Внутрішнє відділення дифузійної судини заповнюють концентрованим розчином барвника і розташовують так, щоб пластина стискалась з поверхнею зовнішньої рідини. Весь прилад поміщають у термостат на 2-3 години для встановлення термічної рівноваги, а так само концентраційного градієнта в пористій пластинці. У процессі дослідження періодично відбирають проби для аналізу зовнішнього розчину доти, поки не буде досягнутий рівноважний стан. Калібрування приладу. В внутрішню і зовнішню частини приладу наливають піпеткою по 10 мл розчину, яий містить 0,1 г/л хлориду натрію (ч.д.а.). 5 мл цього ж розчину колориметрирують на приладі ФЕК-М. Прилад поміщають у термостат на 2-3 години. Після закінчення цього часу внутрішню частину приладу з пористою пластиною ставлять в іншу зовнішню судину, що містить 10 мл розчину хлориду натрію з концентрацією 10 г/л. Розчин барвника з першої зовнішньої судини досліджують у такий спосіб: заміряють його об’єм і колориметрують.

2.3.4 Технологія вибілювання

Обробка розчином гіпохлориту натрію.

Тканину просочують при температурі 20-25ºС розчином гіпохлориту натрію при модулі ванни 20-25, віджимають до приросту 100% й залишають лежати протягом 1,5 годин, після чого слідує інтенсивне промивання холодною водою і віджим.

Склад розчину гіпохлориту натрію(г/л):

Активний хлор 2,6 - 2,8

Змочувач 0,4 - 0,5

Лужність в перерахунку на їдкий натр 0,3 – 0,4

Обробка розчином перокиду водню.

Віджату тканину просочують розчином перекису водню при температурі 50-60⁰С і модулі ванни 20 – 26, віджимають до приросту 100% та віджимають запарюють протягом 1,5. Далі тканину промивають гарячою, а потім холодною водою і віджимають до приросту 100%.

Склад розчину перекису водню(г/л):

Триполіфосфат 0,3 – 0,4

Рідке скло пл. 1,44 10 – 12

Змочувач 0,4 – 0,5

Перекис водню в перерахунку на активний кисень 1,8 – 2,0

Лужність в перерахунку на їдкий натр 2,8 – 3,0

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]