Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення3.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.6 Mб
Скачать
      1. Асортимент активних барвників

Сьогодні на світовому ринку присутньо п'ять основних груп активних барвників: 1) активні барвники для холодного фарбування (діхлортріазіновиє), не придатні для друку; 2) з «теплими» (вінілсульфоновими) активними барвниками можна працювати по всіх способах, але у пресі лише для грунтових малюнків; 3) бісмонохлортріазінові, наприклад, Procion HE, використовуються лише для фарбування, вони добре вибираються і володіють дуже цікавими відтінками;

4) біфункціональні, такі, що містять одночасно дві різні активні угрупування (як правило, вінілсульфонову і монохлортріазінову), мають велике майбутнє, завдяки їх високій мірі фіксації, незначній кількості забарвлених стоків і універсальності вживання; 5) для друку і фарбування безперервним способом в світовій практиці до теперішнього часу вироблений оптимальний асортимент барвників - це монохлортріазінові фарбники, що забезпечують хорошу відмиваємість незафіксованого фарбника і чистий фон білоземельних малюнків. Існує чимала кількість різних по хімічній будові і властивостям типів активних барвників з різною будовою активних угрупувань. До найбільш поширених видів активних угрупувань відносяться похідні хлористого цианура, вінілсульфона і піримідину. В даний час існують також бі- і поліфункціональні чи активні барвники, які містять дві і більш активні угрупування. Реакційна здатність активних угрупувань зростає в ряду: моногалоїдтріазінові, ді- і трігалоїдпірімідінові, вінілсульфонові, дігалоїдтріазінові і біфункціональні.

1.Хлортриазинові: Хлортріазінові активні барвники підрозділяють на ді- і монохлортріазінові (дивитися, наприклад, формули I і II відповідно).

Рис. 1.1 – формули ді- і монохлортріазінових барвників

Перші зазвичай отримують ацилуванням азо або діазо-складовій цианурхлорідом при 5 °С і рН 3-5 з подальшим діазотуванням і азосполукою. У ряді випадків ацилюють аміноазопоєднання або їх комплекси з металами (Сr,Со), а також продукти конденсації 1-аміно-4-бромантрахинон-2-сульфокислоти (або дісульфокислоти) з діамінамі; при використанні останніх виходять барвники, що дають яскраво-блакитні забарвлення тканин з натуральних волокон. Монохлортріазінові активні барвники отримують, заміщаючи на залишок безбарвного аміну (наприклад, моно- або дісульфокислоти аніліну і його похідних) або алкоксипоєднання (наприклад, метанол) атом хлору в діхлортріазінових фарбниках або в з'єднаннях, вживаних для їх синтезу, при 20-40°С і рН 7-8. [2]

2. Вінілсульфонові: Вінілсульфонові активні барвники зазвичай містять в молекулах р-сульфоксиетілсульфонову групу, що перетворюється при фарбуванні в лужному середовищі у вінілсульфонову, яке і взаємодіє з волокном:

Спосіб здобуття вінілсульфонових активних барвників, особливо азобарвників, простий: діазотірують амін, що містить реакціоноздатну групу, і поєднують його з азоскладовою (якщо необхідно з подальшим, комплексосполученням). Складність представляє виробництво вихідних амінів, що містять сульфоксиетілсульфонову групу.

Перелік типів активних барвників, пропонованих провідними фірмами-виробниками [6]

Таблиця 1.1.Типи активних барвників

Активне угрупування

Фірма-виробник (країна)

Назва фарбників

1

2

3

Вінілсульфон

НПО КАТІОН

(Росія)

Dystar (Німеччина)

Kisco (Южна Корея)

Sumitomo (Японія)

Everlight (Тайвань)

Активні Т

Remazol

Synozol

Sumifix

Inozin V

Everzol

Дифторпиримидин/вінілсульфон

Dystar (Німеччина)

Levafix CA

Хлортриазін/вінілсульфон

Kisco (Южна Корея)

Sumitomo (Японія)

Clariant (Швейцарія)

Hunstman (Ciba)

(Швейцарія – США )

Synozol K

Synozol HF

Synozol SHF

Sumifix Supra

Sumifix Supra EXF

Inozin FS

Drimaren CL

Drimaren K

Cibacron W

Фтортриазін/вінілсульфон

Hunstman (Ciba)

(Швейцарія – США )

Cibacron C

Cibacron FN

Дифторхлорпіримидін

Clariant (Швейцарія)

Drimaren R

Drimaren X

Drimaren HF

Монохлортриазин

НПО КАТІОН

(Росія)

Hunstman (Ciba)

(Швейцарія – США )

Активні

Cibacron P

Дихлортриазин

НПО КАТИОН

(Росія)

Активні Х

Монофтортриазиновые

Hunstman (Ciba)

(Швейцарія – США )

Cibacron F

Фтортриазин/фтортриазин

Hunstman (Ciba)

(Швейцарія – США )

Cibacron LS

Біфункциональні

(монофтортриазин/ монофтортриа-

зин, вінілсульфон/вінілсульфон,

монохлортриазин/вінілсульфон)

Hunstman (Ciba)

(Швейцарія – США )

Everlight (Тайвань)

Dystar (Німеччина)

Cibacron H

Everzol ED

Remazol Ultra RGB

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]