Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВГК - 2013.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
81.32 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Херсонський національний технічний університет кафедра обліку і аудиту

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

та тематика контрольних робіт для студентів ЗФН

з дисципліни «ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ»

статус дисципліни вибіркова

напрям підготовки 6.030509 "Облік і аудит"

за професійним спрямуванням 030509 "Облік і аудит"

галузі знань 0305 "Економіка та підприємництво"

факультету економіки

Херсон 2013

Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт з дисципліни «Внутрішньогосподарський контроль» напряму підготовки 6.030509 „Облік і аудит ” для студентів заочної форми навчання /Укладачі: Т.П.Сморжанюк. - Херсон, ХНТУ, 2013- 28 с.

Затверджено на засіданні кафедри „Облік і аудит”

Протокол № 7

від 04. 02. 2013 р.

Зав. кафедрою „Облік і аудит” О.А.Сарапіна

д.е.н., професор

Відповідальний за випуск Зав. кафедрою„Облік і аудит”

д.е.н., професор О.А.Сарапіна

«На виробництві контроль як один із головних принципів управління, контроль як стадія процесу (циклу) управління і, на кінець, контроль як функція управління»

ВСТУП

Реформування форм власності в Україні та створення нового механізму господарювання викликали суттєві зміни в організації та методах здійснення контрольної діяльності. В теорії і на практиці не склалося єдиного підходу до вивчення сутті і поняття контролю. Це пов’язано, по-перше, із складністю і різноманітністю відносин і форм , об’єднаних одним поняттям контроль, по-друге, недостатньо розробленими питаннями контролю.

В умовах становлення ринкових відносин підвищується роль і значення господарського контролю. Без нього не можна забезпечити достатній розвиток методів обліку і комплексного системного аналізу, автоматизованої системи обробки інформації, теорії зворотного зв'язку, аналітичних методів прийняття рішень і відповідний рівень підготовки кадрів для управління. Багато вчених визнають існування такої галузі контролі, як господарський (економічний) контроль. Проте і сьогодні ряд теоретичних питань господарського контролю не отримали достатньої розробки, що негативно впливає на практичну організацію > господарського контролю.

Контроль є спостереження з метою перевірки. Контроль ділиться на державний і господарський, в залежності від суб’єктів контролю.

Сутність контролю полягає в тому, що суб'єкт управління здійснює перевірку з урахуванням того, як об'єкт управління викопує його вказівки. Крім того, контроль — це не просто властивість, а необхідна умова існування будь-якого виробництва, він є енергією господарською життя, яка дає імпульс соціально-економічному розвитку. Він ніби розповсюджує все позитивне, що було накопичене в економічному доспілі.

В Україні система контролю сформувалася на фундаменті командно-адміністративного устрою. В результаті чого об'єкти управління поступово стали відходити від реального контролю, а процес контролю став формальним, що передусім, позначилося на темпах розвиту економіки. В умовах ринкових відносин стали формуватися нові органи державного контролю.

Численні порушення і зловживання в державі в значній мірі є результатом дуже слабкого контролю з боку міністерств і відомств. Причина такого становища в тому, що положеннями про податкові, казначейські, митні та інші державні контрольні органи не передбачено проведення ними ревізій збереження державного майна і коштів. Тим більше таке завдання не ставиться і для аудиторських фірм, оскільки, як і підприємці аудитори піклуються лише про інтереси замовників, встановлюючи достовірність їх звітності, охороняючи від претензій податкових інспекцій.

Таким чином, постає завдання вирішення протиріч між необхідністю чіткої регламентації діяльності контролюючих органів та дублювання функцій, що виникають на цій основі. Існуюча в теперішній час роз'єднаність контролюючих органів саме і є відображенням глибокої диференціації та жорсткої структуризації в самій системі контролю. За таких умов кожен орган не викликає об'єктивної потреби в яких би то не було узгодженнях їх дій. Але так як зараз кожен орган діє ізольовано, питання про те, що вони входять в одну систему, вимагають не тільки свого обґрунтування, але й розв'язання цієї проблеми в організаційному плані, тобто розробки пропозицій по створенню інтегруючого компоненту.

Нові економічні відносини проходять через усі сфери господарської діяльності. В зв’язку з цим виникає необхідність підвищення якості підготовки спеціалістів, подальший розвиток наукових досліджень необхідно вирішувати на основі укріплення зв’язку вищої школи з практикою. В цих цілях необхідно приділити першочергову увагу розвитку особистих здібностей студентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]