Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
витя ПЗ курсак.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
647.84 Кб
Скачать

Зміст

1 Вступ

4

2 Загальний розділ

6

2.1 Вибір прототипу

6

2.2 Опис конструкції двигуна – прототипу та коротка технічна характеристика

6

2.3 Аналіз показників двигуна – прототипу

9

2.4 Екологічна оцінка двигунів внутрішнього згоряння

10

3 Конструкторський розділ

16

3.1 Тепловий розрахунок двигуна

16

3.2 Компановка кривошипно – шатунного механізму

31

3.3 Динамічний розрахунок двигуна

32

4 Розрахунок деталей і складальних одиниць

41

4.1 Характеристика складальної одиниці

41

4.2 Розрахунок поршня

42

4.3 Розрахунок шатунної групи

51

4.4 Вибір матеріалу та обґрунтування вибору матеріалу

59

5 Висновок до курсового проекту

61

Список використаних джерел

62

Додаток А Специфікація складального кресленика поршень-шатун

ХПТК.ХХХХХХ.011

Додаток Б Специфікація складального кресленика шатун в зборі

63

ХПТК.ХХХХХХ.011

64


1 Вступ

Сучасні високотехнологічні двигуни вже зовсім не схожі на своїх столітніх побратимів. Досягнуті досить вражаючі показники по потужності, економічності та екологічності. Сучасний ДВС вимагає до себе мінімум уваги і розрахований на ресурси в сотні тисяч, а деколи і мільйони кілометрів. Відбулося впровадження легованих покриттів в областях тертя і зносу шатунно-поршневої групи, що призвело до значного збільшення терміну служби ДВС. Але в той же час призвело і до істотного подорожчання двигуна залишаючись осередком дорогих автомобілів. Кардинальні зміни зазнала система живлення ДВС. Замість карбюратора впроваджені електронні системи розподіленого, а потім і безпосереднього вприскування палива, що дозволяють значно підвищити потужність і економічність двигуна шляхом збіднення паливно-повітряної суміші.

Основні напрямки розвитку двигунів внутрішнього згоряння відповідають загальним тенденціям розвитку машинобудування: скорочення витрати матеріалів, зниження трудомісткості і собівартості, підвищенню строків служби, застосуванню більш дешевих сортів палив і масел та зменшення їх питомої витрати, автоматизації управління і пр.

Одним з найважливіших завдань в області розвитку двигунів внутрішнього згоряння є зменшення їх питомої маси та габаритних розмірів при збереженні по можливості терміну служби. Для вирішення цього завдання існує декілька шляхів. Один з них - збільшення швидкохідності двигунів, що дозволяє отримати велику потужність при одних і тих же основних розмірах. Успіхи сучасної металургії в області створення більш міцних матеріалів, поліпшення технології виробництва та вдосконалення методів дослідження відбуваються в двигунах процесів дозволили значно підвищити швидкохідність двигунів внутрішнього згоряння і забезпечити при цьому їх досить високу довговічність.

Інший шлях підвищення потужності і зниження питомої маси поршневих двигунів внутрішнього згоряння - застосування наддуву. Нагнітання в циліндри попередньо стисненого в компресорі повітря збільшує масу повітряного заряду і кількість спалюваного палива, внаслідок чого зростає потужність двигуна. Особливо ефективним є застосування наддування, коли воно супроводжується використанням енергії відпрацьованих газів в газовій турбіні. При установці турбокомпресора потужність двигуна підвищується на 40-50% і одночасно на 3-5% знижується питома витрата топліва.долговечность.

2. Загальний розділ

    1. Вибір прототипу

Відповідно до завдання на курсове проектування:

Номінальна потужність: 58 кВт; Частота обертання колінчатого вала: 5350 хв-1; Ступінь стиснення: 8.8 ; Число циліндрів: 4; Тип двигуна: Карбюраторний

Провів вибір прототипу двигуна й вибрав двигун марки ВАЗ 2106.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]