Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи22.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
990.66 Кб
Скачать

11.Структура плану маркетингу.

Структура маркетинг-плану підприємства

Небезпеки розвитку:

• випуск телевізорів 6-го покоління конкурентами;

• збільшення обсягу продажу багатофункціональних комп'ютерів;

• складна переробка старих телевізорів. Можливості розвитку:

• зростання споживання дешевих телевізорів;

• випуск ігрових приставок для телевізорів 5-го покоління.Етап IV. Перелік завдань і проблем. На підставі переліку небезпек і можливостей висувають завдання і визначають проблеми з усунення небезпек і набуття можливостей.

Завдання:

• налагодити випуск ігрових приставок;

• знайти канал розподілу в країнах, що розвиваються;

• переосмислити випуск телевізорів 4-го покоління (поліпшити якість, знизити ціну).

Проблеми:

• відсутність сучасного устаткування;

• відсутність зв'язків з каналами розподілу в країнах, що розвиваються;

• наявність величезного апарату управління.

Виходячи з поставлених завдань, формують цілі маркетингу, що логічно випливають з поточної ситуації. Вони можуть бути нормативними або загально-ринковими.

Загально-ринкові цілі відображають потреби специфічних цільових ринків або можливість реального продажу зі специфічними торговими цілями.

Концепція загального ринку — це спроба змусити керівництво фірми розглядати свою організацію не як виробника товарів, а як засіб задоволення ринкових потреб.

Компанія, яка торгує милом, має усвідомлювати, що головний її товар — чистота, а не мило як таке. Цілі реального продажу мають бути конкретними, кількісно вираженими й реалістичними:

• загальний обсяг товарообігу;

• товарообіг на кожний вид товару, сегмент ринку, тип покупця;

• частка ринку загалом або на конкретний вид товару;

• темпи збільшення товарообігу загалом або на серію товару;

• брутто-прибуток загалом або на серію товару.

Нормативні цілі розподіляються за прибутковістю або оборотністю капіталовкладень. їх можна сформулювати залежно від чистого прибутку, співвідношення прибутку і витрат, зростання або корпоративної репутації.

12.Послідовність розробки плану маркетингу.

· Визначення завдань підприємства. Завдання полягають у довгостроковій орієнтації на будь-який вид діяльності та відповідне місце на ринку.

· Встановлення цілей маркетингу. Кожний підрозділ служби маркетингу підприємства повинен встановлювати свої цілі, що втілюються в кількісних і якісних показниках.

· Проведення ситуаційного аналізу, в результаті якого з'ясовують можливості та проблеми, з якими підприємство може стикнутися при виконанні визначених завдань.

· Формування плану маркетингу, що визначає, як необхідно застосовувати структуру системи "4 - Р", щоби залучити і задовольнити цільові ринки та досягнути цілей маркетингу.

· Контроль за виконанням плану передбачає порівняння планових показників з реальними результатами протягом певного періоду часу. Для цього використовуються бюджети, часові графіки, дані збуту й аналізу витрат.

Стратегічне планування - це управлінський процес утворення і підтримки стратегічної відповідності між метою Фірми, її потенційними можливостями і шансами в сфері маркетингу.

Етапами стратегічного планування е:

· програма фірми;

· завдання і мета фірми;

· портфельний аналіз напрямків діяльності фірми;

· стратегія зростання фірми.

Фірма (підприємство) існує для втілення визначених досягнень. Конкретна ціль чи програма фірми відома заздалегідь. Проте з часом, з появою нових товарів і ринків, програма фірми може змінюватись, втрачати визначеність, чи взагалі перестати відповідати умовам середовища. Тоді керівництво фірми повинно відшукати нову ціль, окреслити нову програму. Внаслідок цього виникають такі питання:

1. Чим є наше підприємство?

2. Хто наші клієнти?

3. Що є головним для наших клієнтів?

4. Яким повинно бути наше підприємство?

Стратегічний план фірми визначає:

· якими виробництвами вона буде займатися;

· перелік завдань цих виробництв.

Для кожного з цих виробництв детально розроблюється власний план діяльності. Якщо виробництво включає кілька асортиментних груп, кілька товарів, марок і ринків, то на кожну з цих позицій повинен бути розроблений також окремий план. Таким чином, поняття плану маркетингу включає в себе сукупність таких планів:

· план виробництва,

· план випуску товарів,

· план випуску марочного виробу,

· план ринкової діяльності.