Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи22.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
990.66 Кб
Скачать

40.Схема маркетингового дослідження у сфері готельно-ресторанного бізнесу.

Стратегія маркетингу готельного бізнесу — це формування цілей, досягнення їх і розв'язання задач готельного бізнесу по кожному окремому готельно-господарському продукту, по кожному окремому ринку на певний період. Стратегія формується з метою здійснення комерційної діяльності в повній відповідності з ринковою ситуацією і можливостями готельного бізнесу.Стратегія готельного бізнесу розробляється на основі досліджень і прогнозування кон’юнктури готельного господарського ринку, вивчення покупців, вивчення

готельного продукту, конкурентів та інших елементів ринкового господарства. Найбільш поширеними стратегіями готельно господарського маркетингу є:

1) проникнення на новий готельний ринок;

2) розвиток нового готельногосподарського ринку;

3) розробка нових готельногосподарських продуктів;

4) диверсифікація готельного продукту до даного готельногосподарського ринку і споживача.

Залежно від маркетингової стратегії, формуються маркетингові програми, які орієнтовані на максимальний ефект незалежно від ризику, мінімум ризику без очікування великого ефекту, або будь-яку комбінацію цих двох підходів.

41.Методи кількісних досліджень.

У сучасному маркетингу існує досить велика кількість методів маркетингових досліджень. Дослідник має впевнено орієнтуватися в усьому арсеналі засобів маркетингових досліджень, знати, як і коли Тх використовувати. Наведемо своєрідну класифікацію існуючих методів маркетингових досліджень.

1. Залежно від того, якими методами збирають інформацію, виділяють:

— польові дослідження;

— кабінетні дослідження.

1. Залежно від того, якого типу дані слід отримати, виділяють:

— якісні дослідження;

—. кількісні дослідження.

2. Залежно від того, для кого проводиться дослідження, виділяють:

— дослідження «асі Нос» (спеціальні);

— синдикативні дослідження (універсальні).

Якісні дослідження мають нестандартизований характер і передбачають отримання даних, що пояснюють явище, Яке спостерігається. Дані мають якісний характер і не виражаються в конкретних цифрах, відповідно статистична обробка цих даних неможлива. Якісні дослідження використовуються для отримання інформації щодо розуміння мотивів поведінки споживачів, шляхів вдосконалення продукту, ідеї реклами тощо. До методів якісних досліджень належать: спостереження, глибинне інтерв’ю, фокус-група, аналіз протоколу, проекційні методи, експертні методи.

42.Дослідження попиту, тенденцій розвитку ринку.

На ринку завжди присутні чотири "господарі": попит, пропонування, ціна, конкуренція. Однак жоден з них не піддається строгому плануванню. Наприклад, попит як представлену на ринку потребу в товарах не можна планувати хоча б тому, що він включає в себе не лише матеріально-вартісні, а й духовні засади. Попит формується під впливом великої кількості факторів, частина яких не може бути виміряна на стадії розробки плану (мода, психологічні, естетичні, соціальні фактори). Він походить від людини, в поведінці якої на ринку дуже багато суб'єктивного, непередбаченого.Отже, маркетингове дослідження ринку означає насамперед визначення об'єктивних економічних тенденцій його розвитку: попиту, пропонування, ціни, стану конкуренції тощо. Це положення має велике значення. Воно застерігає від надмірного волюнтаризму, який спостерігався у нас протягом тривалого періоду і проявлявся в численних спробах відмінити дію законів економіки, адміністративними командами установлювати ціну, визначати обсяг пропонування товарів тощо.