Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответи22.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
990.66 Кб
Скачать

37.Методи оцінки ринкових можливостей фірми.

Аналіз ринкових можливостей фірми є однією з початкових і, відповідно до цього, особливо важливою стадією встановлення ринкових можливостей фірми. Кожна фірма повинна реально оцінити свої наявні можливості та нові, які відкриваються на ринку.

Маркетингова можливість фірми - це прерогативний напрям маркетингових зусиль, на якому конкретна фірма може досягнути конкурентної переваги. Насамперед, необхідно оцінити наскільки маркетингова можливість фірми відповідає цілям і ресурсам фірми. Кожну можливість необхідно вивчити з точки зору величини і можливості ринку.

Оцінку ринкових можливостей фірми здійснюють за системою показників, яка поділяється на дві групи. Це дає змогу об'єктивно оцінити процес ринкової стратегії фірми у конкурентній боротьбі.

38.Стратегії конкурентів на ринку.

1. Стримана реакція - при впевненості у своїх клієнтах; при завершенні діяльності на даному ринку; при дефіциті засобів реагування.

2. ВИБОРЧА РЕАКЦІЯ - вибіркова відповідна реакція на поведінку конкурентів (наприклад, реакція на зниження цін, на байдужість до збільшення активності конкурентів у рекламній діяльності). Подібний підхід дозволяє вести конкурентну боротьбу на кількох напрямах або ринках одночасно.

3. ВИПАДКОВА, малопередбачуваних РЕАКЦІЯ - відповідна реакція не пов'язана прямо з економічним становищем і конкретною ситуацією у конкурентів. Як правило, подібна реакція є результатом дії причин особистого характеру чи відсутності комерційного досвіду.

При цьому можливі наступні варіанти базових стратегій:

1. "Фланговая атака» вимагає менше ресурсів і відбувається, як правило, на стиках сегментів ринку, в невеликих його частинах.

2. «Оточення» - це спроба атакувати всю або значну територію лідера, сподіваючись на «бліцкриг».

3. «Обхід» - перехід до виробництва принципово інших продуктів, освоєння зовсім нових ринків або здійснення стрибка в технології.

4. "Атака горили» - невеликі рвучкі атаки для деморалізації суперника не завжди коректними методами.

39.Основні типи конкурентних стратегій підприємств готельно-ресторанного бізнесу на ринку послуг.

Стратегія лідерства за витратами - передбачає зниження повних витрат на виробництво товару чи послуги і на цій основі зниження реалізаційних цін, що приваблює переважну більшість клієнтів (покупців, споживачів).

Стратегія широкої диференціації - спрямована на надання товарам підприємства специфічних рис, що відрізня­

ють їх від товарів конкурентів, що в свою чергу також приваблює споживачів.

Стратегія оптимальних витрат - дає можливість покупцям отримати за одні і ті ж гроші більшу цінність за ра­

хунок поєднання високої корисності, внаслідок диференціації товару, з низькою ціною.

Стратегія ринкової ніші або фокусування у свою чергу поділяється на стратегії:

сфокусована стратегія низьких витрат - орієнтується на вузьку ринкову нішу споживачів, де підприємство випереджає своїх конкурентів за рахунок більш низьких витрат виробництва;

сфокусована стратегія диференціації - орієнтується на вузьку ринкову нішу споживачів, яких підприємство забезпечує диференційованим товарами та послугами, що найбільш відповідають їх потребам та смаку.

Крім названих за Портером, виділяють ще п'ятий вид конкурентних стратегій - стратегія упередження, яка найчастіше використовується підприємствами у галузях, що знаходяться на початкових стадіях життєвого циклу, та пов'язані з формуванням стратегічного потенціалу випередження, який не завжди або важко нейтралізується конкурентами.

Т9.Основні етапи здійснення маркетингового дослідження? Мета маркетингових досліджень у сфері готельно-ресторанного бізнесу?

Маркетингова інформаційна система — це безперервно діюча система, призначена для збирання, оброблення, аналізу, оцінювання й розподілу інформації, яка необхідна для прийняття рішень із питань маркетингового планування, втілення у життя та контролю за виконанням маркетингових заходів.

Потреба в маркетинговій інформації постійно зростає, і часто відчувають брак достовірних, актуальних та вичерпаних даних. Щоб розв'язати цю проблему, на підприємстві має бути система збирання необхідної маркетингової інформації, або маркетингова інформаційна система (МІС).