Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4 Територія в МП.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
157.7 Кб
Скачать

5.4. Міжнародні протоки

Поняття міжнародних проток. Під протоками (straits) розуміються природні морські проходи, що з'єднують частини відкритого моря або моря й океани.

У великому списку проток, використовуваних для судноплавства, варто виділити протоки, використовувані для міжнародного судноплавства, або, як прийнято в міжнародному морському праві - міжнародні протоки.

Оптимальне сполучення інтересів країн, що користуються міжнародними протоками, і прибережних до них держав знайшло відбиття в частині III Конвенції 1982 р. "Протоки, використовувані для міжнародного судноплавства". Якщо протока використається для міжнародного судноплавства між одним районом відкритого моря (або виняткової економічної зони) і іншим районом відкритого моря (або виняткової економічної зони) і перекривається територіальним морем прибережної або прибережної держав, то в цьому випадку всі суда користуються правом транзитного проходу. Транзитний прохід являє собою здійснення волі судноплавства винятково з метою безперервного й швидкого транзиту через протоку.

Таке положення в умовах повсюдного розширення прибережними державами територіального моря привело до повного або часткового перекриття значного числа найважливіших міжнародних проток територіальним морем, що має досить істотне значення для інтересів торговельного мореплавання.

Конвенція 1982 р. містить також положення, що враховують інтереси держав, що межують із протоками, з питань безпеки мореплавання, рибальства, запобігання забруднення, дотримання митних, фіскальних, імміграційних і санітарних правил. Так, судна при транзитному проході повинні дотримуватись загальноприйнятих міжнародних правил, процедури й практику, що стосуються безпеки на морі, а також запобігання, скорочення й збереження під контролем забруднення із судів.

Судна при здійсненні права транзитного проходу повинні втримуватися від будь-якої діяльності в порушення принципів міжнародного права, передбачених Статутом ООН, крім тієї, котра властива звичайному порядку, якщо тільки мова не йде про форс-мажорні обставини.

Відповідно до Конвенції режим транзитного проходу не застосовується до протоки, використовуваній для міжнародного судноплавстві, якщо в цій протоці є настільки ж зручний з погляду навігаційних і гідрографічних умов шлях, що проходить у відкритому морі або у винятковій економічній зоні.

Під час транзитного проходу через протоки іноземні судна не можуть проводити які б то не були дослідження або гідрографічні зйомки без попереднього дозволу держав, що граничать із протокою.

Держави, що межують із протоками, вправі встановлювати морські коридори й пропонувати системи поділу руху судів у протоках, коли це необхідно для сприяння безпечному проходу судів. При цьому держави повинні дотримувати наступних вимог:

а) морські коридори й системи поділу рухи повинні відповідати загальноприйнятим міжнародним правилам;

б) установлення або заміна морських коридорів і систем поділу руху повинне попередньо затверджуватися;

в) установлені морські коридори й системи поділу рухи повинні бути позначені на Морських картах, опублікованих належним чином.

Положення Конвенції не зачіпають правового режиму проток, що регулюється спеціальними міжнародними конвенціями. До таких проток, зокрема, відносяться Чорноморські й Балтійські протоки.