Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
923.65 Кб
Скачать

1. Питання :

Чи правильні дії державного судового виконавця, який:

1) відмовив залучити на прохання стягувача до справи офіцій­ного представника боржника;

2) відмовив забезпечити виконання шляхом накладення арешту на збереження боржника, який наніс шкоду державній організації, яка виступала стягувачем по справі?

2. Паландін зареєстрував шлюб з Паландіною, від якого у них народилася дочка Катерина. Через 12 років відносини між подружжям погіршали, і Паландін порушив справу про розлучен­ня і відібрання дитини від матері. Донька в суді заявила, що вона так само любить батька, як і матір, і хоче проживати разом з ними.

Суд шлюб між подружжям розірвав, але в питанні про пере­дачу дитини на виховання батька в рішенні нічого не записав. Паландін, щоб виправити цю хибу, звернувся з заявою до суду.

Питання :

Яку постанову винесе суд?

Яке право надане стороні в процесі, коли відносно позовної вимоги, що була предметом розгляду в суді, суд не виніс рішення?

3. Автомашина підприємства «Таксі» внаслідок порушення правил вуличного руху водієм Кузнєцовим нанесла тілесні пошкод­ження Васильковій, яка переходила вулицю, повертаючись з ро­боти додому.

В довідці лікарні зазначалося, що Василькова перебувала на стаціонарному лікуванні з 10 по 30 липня цього року, куди була доставлена каретою швидкої допомоги з діагнозом: струс головно­го мозку, перелом носових кісток, вибито зуби, пошкоджено в багатьох місцях шкіру обличчя, рук, ніг.

Від роботи Василькова була звільнена з 10 до 22 липня ц. р. За цей час страхова компанія видала їй допомогу в розмірі 90% зарплати.

При виході з Інституту лікарі порекомендували Васильковій по­ряд з прийняттям ліків пройти обов'язково курс лікування в сана­торії загального типу та посилити і покращити харчування.

Лікарсько-трудовою експертною комісією Василькова була ви­знана інвалідом її групи на один рік. Районний відділ соціального захисту призначив їй пенсію.

Василькова подала до суду позовну заяву, в якій просила стягнути з відповідача щомісячну доплату різниці між зарплатою і пенсією, а також вартість пошкодженого плаття з шовкового ма­теріалу та ремонт годинника “Победа”.

Питання :

Визначте предмет, підставу, вид позову та об'єкт спірного правовідношення.

Хто повинен бути відповідачем по справі?

Напишіть позовну заяву від імені Василькової.

4. Ліспромгосп пред'явив в суд позов про стягнення з Зінченко та Грабового 315 грн. штрафу та відшкодування матеріаль­них збитків. Свої позовні вимоги ліспромгосп мотивував тим, що відповідачі провели незаконну рубку дерев у лісі. Зінченко та Грабовий заперечували проти цього, посилаючись на те, що вони удвох купили машину дров у Сидорчука, який повідомив їм, що він на законних підставах одержав їх в ліспромгоспі за виконану роботу.

Питання :

Які процесуальні дії необхідно провести судді по підготовці цієї справи до розгляду?

5. До місцевого суду звернулися з заявою Григоренко і Миколаєнко. Перший — по встановленню факту про трудовий стаж, другий — по встановленню факту закінчення в 1940 р. Київського лісогосподарчого інституту та про те, що він є племінником померлого дядька — Миколаєнка С. І.

Питання :

Чи підвідомчі розгляду суду такі справи? Які статті цивільного законодавства встановлюють підвідомчість?

ВАРІАНТ 30