Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
923.65 Кб
Скачать

4. Питання :

Чи правильно поступив суд, який відмовив в позові Петрову до Петрової про визнання права на частину житлоплощі в двокімнатній квартирі, яка необхідна позивачу для проживання з новою сім'єю, посилаючись на те, що таке визнання суперечило б принципам моралі.

Чи повинен суд при оцінці доказів керуватися моральними нормами?

5. Суд задовольнив позов Лісгоспу до заводу «Маяк» про стягнення частково суми збитків, заподіяних вирубкою двох сосен діаметром 38 і 24 см. Тоді коли згідно з таксами розмір збитків по другій групі лісів повинен складати на 10% більше, а по І-ій — на 30% більше стягненої суми. Одночасно суд наклав на заві­дуючого пансіонату, за вказівкою якого52оста проведена порубка сосен, адміністративний штраф.

Питання :

Чи є підстави для оскарження і скасування постановленного су­дом рішення по цій справі?

ВАРІАНТ 18

1. Прийнявши до провадження виконавчий лист про стягнення з Петрова на користь фабрики певної суми грошей, державний судовий виконавець встановив, то Петров виїхав на лижні змагання в інше місто. В квартирі Петрова залишились його дружина і мати. Повістку державного судового виконавця прийняла мати. В розгляді даної справи Петров приймав участь особисто. Рішення було винесено 15 вересня ц. р. Повістка була вислана судовиконавцем Петрову 28 вересня цього року.

Питання :

Чи може бути виконано рішення суду по стягненню з Петрова присудженої суми грошей в його відсутність?

2. Винокур працював на підприємстві інженером по тех­ніці безпеки. Знав справу свою і виконував її сумлінно. За його пропозицією органами державного енергетичного нагляду оштра­фували головного інженера підприємства за систематичні порушен­ня техніки безпеки проведення роботі. Директор підприємства. довідавшись про те, що Винокур не має диплома інженера, без по­годження з профкомом, звільнив його з роботи за непридатністю, мотивуючи тим, що Винокур не має відповідної освіти і не забе-печує ділянку цієї роботи.

Винокур звернувся з позовом в суд про поновлення на роботі. Суд розглянув справу і прийняв відповідну постанову.

Питання :

Яка її назва і зміст? Напишіть її.

3. Фермер С. пред'явив до Ліспромгоспу позов про по­вернення йому автопричепу та іншого знаряддя, яке було йому надано тимчасово для перевозки лісу. Суддя відмовив в прийнятті позову, мотивуючи тим, що позивач до позовної заяви не додав акт про передачу майна.

Питання :

Чи правильна відмова судді? До якого виду відноситься цей по­зов? Визначте його елементи.

4. Питання :

Чи правильно поступив суд, який по справі про відшкодування шкоди, одержаної на виробни­цтві, визнав змішану вину сторін і відповідно до цього розв'язав позов, не прийнявши до уваги вирок кримінального суду, за яким з приводу цього нещасного випадку була повністю визнана вина адміністрації і інженер по техніці безпеки організації був засуд­жений до виправно-трудових робіт.

Питання :

Чи має принципіальне значення для суду рішення і висновок інших органів держави?

5. У диспетчера фабрики індпошиву одягу Кандиби після повернення з відрядження, при здачі текстильних виробів53рави виявлена нестача одного рулону вовняної тканини, який, за його словами, був викрадений з автомашини в дорозі.

Суд позов фабрики до Кандиби задовільнив частково, стягнув суму шкоди в розмірі місячної зарплати, мотивуючи 53ра, що в діях Кандиби відсутня корислива заінтересованість, відповідач має на утриманні дружину і дитину і що єдиним джерелом для його існування є його заробітна плата.

Тоді коли з справи випливає, що дружина Кандиби працює бухгалтером торгової фірми, а відповідач за останні два роки придбав автомашину і лодку.

Питання :

Чи правильне це рішення суду? Коли ні, то як можна добитися його скасування?

Визначте повноваження апеляційної інстанції.

ВАРІАНТ 19

1. Суд, розглянувши справу за позовом КСП до Петрової про розірвання договору купівлі-продажу, в позові відмовив стягнувши з Петрової на користь КСП договірну суму. В зв'язку з тим, що відповідачка не сплатила добровільно присуджень з неї судом суму, державний судовий виконавець цього ж суду виїхав по місцю знаходження її майна до іншого району, де описав у відповідачки будинок і продав його публічно з торгів Сімошкіну.

Питання :

Чи правильно було виконане рішення суду в цій справі?

2. Шилов Н. М. на праві особистої власності володів бу­динком в м. Василькові. Після його смерті залишився син Василь — офіцер Збройних Сил України, який пооживав разом з бать­ком, і дочка Марія, яка жила з сім'єю в м. Одесі.

Через 6 місяців Шилов В. Н. одержав свідоцтво па право спадкоємства. а ще через 6 місяців Шилова М. Н. порушила справу в суді про визнання за нею права 1/2 частини спадкоємства, зали­шеного від батька.

В судове засідання відповідач Шилов В. Н. не прибув, але прийшла його дружина і повідомила, що вже 3 місяці, як він переведений командуванням Збройних Сил України в Луганську область, додавши до цього довідку військової частини.

Питання :

Яку постанову прийме суд? Напишіть Її.

3. Степанову після закінчення інституту була обіцяна робота інженером в геологічне управління «Нафторозвідка», яке виплатило необхідний аванс тієї одноразової допомоги, яка йому належить згідно закону.

Коли Степанов прибув по місцю роботи, то начальник управління повідомив, що вони не можуть його прийняти на роботу інженером, оскільки немає вільних посад, а можуть використати тільки техніком по бурінню. Степанов з цим не погодився і став вимагати, щоб управління або надало йому роботу за призначенням, або виплатило понесені збитки.

Управління подало позов до Степанова про стягнення виданого авансу в сумі 200 грн.

Степанов в письмовій заяві до суду просив стягнути з управлін­ня «Нафторозвідка» 550 грн., що складаються з вартості переїзду його і сім'ї; добових за час перебування в дорозі; з одно­разової допомоги на його самого і членів родини; з зарплати за десять днів по ставці інженера.

Питання :

Що мусить зробити суд, одержавши ці заяви?

Визначте сторони процесу. Яка правова природа заяви Сте­панова? Напишіть її.