Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
923.65 Кб
Скачать

4. Питання :

Чи правильно поступив суд, який на клопотання відповідача про призначення експертизи, до якого був пред'явлений позов про відшкодування вартості нестачею і псуванням товарів на складі, де він працював комірником, зазначив, що пояснення відповідача на усушку муки і цукру та зіпсування і знищення гризунами (мишами, крисами) інших продуктів, що значаться в описі, носять несерйозний характер і не можуть бути прийняті судом до уваги.

5. Лабанов і Грицай вклали між собою договір купівлі-продажу житлового будинку, але нотаріус, до якого вони зверну­лися за посвідченням цього договору, відмовився це зробити, по­силаючись на те, що покупець будинку Грицай не має Київської прописки. Тоді Грицай звернувся до адвоката за порадою.

Питання :

Яке належить йому дати роз'яснення? Який порядок оскарження і розгляду справ про оскарження нотаріальних дій або відмови їх вчиненні?

ВАРІАНТ 20

1. Рішенням місцевого суду на користь Попової з Мазура присуджені аліменти на утримання сина. В зв'язку з втратою виконавчого листа Попова звернулася в суд із заявою про видачу його дублікату. Суд постановив видати дублікат виконавчого листа і разом з тим, враховуючи, що син відповідача від першого шлюбу досяг повноліття, змінив розмір стягнення аліментів на користь Попової, постановив стягувати з відповідача 1/4 частин всіх видів заробітку до повноліття дитини.

Питання :

Чи правильне таке рішення суду?

2. В лютому 2001 р. Філінова закінчила Київський геологорозвіду­вальний технікум, подала заяву про зарахування її на роботу на підприємство «Промбуд», без зазначення в заяві, на яку посаду.

Адміністрація «Промбуду» зарахувала її комірником, але пра­цювала Філінова у плановому відділі статистом.

В червні Філінова з роботи була звільнена за скороченням штату.

В серпні місяці в штат «Промбуду» була введена посада інженера-плановика. Зважаючи на це, Філінова звернулась до комісії по розгляду трудових спорів «Промбуду» з клопотанням поновити її на посаді плановика.

Сторони не прийшли до згоди, і Філінова звернулась з позовом в суд до «Промбуду» про поновлення на роботі, але як на перший, так і на повторний виклик до суду не з'явилась.

Питання :

Яку постанову прийме суд? Напишіть її.

3. Питання :

Чи правильно поступив суддя, який прийняв до свого провадження позов Сергієнка до Григоренка про виселення за неможливість дальшого сумісного прожи­вання, враховуючи те, що тотожній позов суд розглядав, і Григоренку було винесено найсуворіше попередження, але він продов­жував порушувати норми співжиття.

Питання :

Що слід розуміти під тотожністю позову?

4. Фірсова і Гуляйдум вступили в зареєстрований шлюб від якого народилася дочка Марія. В зв'язку з тим, що сімейні обставини склались погано, дитина з десятимісячного віку перебувала на утриманні і вихованні батьків чоловіка — Гуляйдумових, які проживали в м. Полтаві, де і батьки дитини.

Через деякий час сумісне життя подружжя припинилось і Гуляйдум перейшов жити до батьків, а Фірсова подала позов в суд про передачу на її виховання дочки.

Питання :

Які дії мусить провести суддя для підготовки цієї справи ;к розгляду?

Визначте відповідача по справі.

5.Сінченко, який втратив ощадну книжку № 375 на пред’явника, звернувся у відділення ощадного банку з проханням видати дублікат, на що йому було відмовлено і роз’яснено, що він такий дублікат одержить тільки після того, коли подасть до відділення ощадного банку рішення суду про відновлення судом за ним права на втрачену ощадну книжку і зробить оголошення про визнання втраченої ощадної книжки № 375 недійсною.

Питання :

Чи 55равильнее роз'яснення ощадного банку. Який встановлено законом порядок відновлення прав на втрачені цінні папери на пред’явника? Як належить діяти суду, коли на його оголошення на розгляд справи з'явиться держатель цінного паперу?

ВАРІАНТ 21

1. Із зарплати робітника заводу Лисенка бухгалтерією що­місячно вираховувались аліменти на утримання дітей і відшкоду­вання збитків в розмірі 50% зарплати. При виїзді у відрядження Лисенко одержав авансову суму, але при поверненні пред'явив звіт тільки на частину, використану ним. В кінці місяця Лисенко дові­дався, що з його зарплати утримали невикористану частину підзвіт­них сум.

Вважаючи, що винний в цьому начальник цеху, Лисенко до­пустив грубий випад проти нього, в результаті чого був звільнений з роботи. Профком, куди Лисенко звернувся після того, коли її комісії по розгляду трудових спорів не була досягнута згода, поновив його на роботі з виплатою зарплати за вимушений прогул. Адміністрація відмовилась виконувати це рішення.

Питання :

Що мусить зробити Лисенко? Який порядок виконання рішення комісії по розгляду трудових спорів? Чи мала адміністрація право утримувати з зарплати Лисенка підзвітні суми? Назвіть підстави виконання і виконавчі документи. Розкажіть про порядок понов­лення виконавчих документів у випадку їх втрати.

2. В рішенні суду за позовом Ситниченка до Дрофи було сказано: «Зобов'язати Дрофу повернути Ситниченку костюм, або якусь іншу одіж вартістю 300 грн.». Протягом року Дрофа костюм Ситниченку не повернув, посилаючись в поясненні державному судо­вому виконавцеві, що йому не зрозуміло, які речі він може пере­дати Ситниченку замість костюма.

Питання :

Які заходи повинен вжити державний судовий виконавець, щоб замістити права Ситниченка? Яким вимогам повинно відповідати судове рі­шення?