Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
923.65 Кб
Скачать

4. Питання :

Чи правильно поступив суд, який допустив у виді доказу прослуховування в судовому засіданні запису на магнітофонній плівці умов викладеного договору об­міну речей між сторонами, спір з якого був предметом розгляду суду

5. Громадянин Зотов купив дині у КСП по обумовленій ціні. Через два дні після прибуття автомашини в м. Київ Зотов викликав експерта, який визначив дині до нижчого сорту, в зв'язку з чим КСП було недоплачено значні суми, обумовлені договором. Місцевий суд відхилив позов КСП, поклавши в основу рішення висновок експерта. Колгосп оскаржив це рішення суду.

Питання :

На які порушення закону необхідно зазначити в скарзі? Напи­шіть її. Напишіть також ухвалу судової палати в цивільних спра­вах апеляційного суду.

ВАРІАНТ 15

1. Державний судовий виконавець на підставі рішення суду, описав та вилучив майно Сірка (в тому числі і предмети до­машнього вжитку) для покриття недоїмки по державному податку та стягненню адміністративного штрафу.

Питання :

Чи правильно було виконано рішення суду?

2. За позовом агропідприємства до Карпичової про стягнення 400 грн. на відшкодування збитків за нестачу картоплі місцевий суд провадження по справі закрив, посилаючись на те, що представ­ник агропідприємства просив справу закрити до уточнення деяких обставин. З протоколів судового засідання вбачається, що суд не роз'яснив сторонам наслідки цієї процесуальної дії та не вияснив мотиви відмови агропідприємства від позову.

Питання :

Чи мав право суд при таких обставинах закрити провадження по справі?

3. Секретар місцевого суду разом з іншою кореспонденцією подала судді одержані три позовні заяви від швейної фабрики про стягнення з Перепелиці різного майна на певну суму надлишкової зарплати, та відшкодування матеріальних збитків у результаті нестачі матеріальних цінностей при передачі Перепе­лицею складу іншому комірникові.

Питання :

Як належить поступити судді по цих заявах?

4. Питання :

Чи правильно поступив суд, який на підтвердження договору займу між сторонами допустив письмові показання свідка

5. При розгляді позову ЖЕК про виселення Борового, основу рішення49ле49покладені показання свідків Рема. Діброви, Позняка, яких суд в судовому засіданні не допитував, а показання зроблені ними в попередніх судових засіданнях перед іншим скла­дом суду не оголошував. Крім того, інші свідки Горовий і Магуза в судовому засіданні не допитувалися, про кримінальну відпові­дальність не попереджались,49ле49ле49а49ни ставили їм питання. По справі49ле49а проведена графічна експертиза,49ле висновок експер­та не оголошувався в судовому засіданні.

Питання :

Які порушення допущені при розгляді справи?

Яку ухвалу належить постановити судовій палаті в цивільних справах апеляційного суду при встановленні таких порушень?

ВАРІАНТ 16

1. На прийом до державного судового виконавця 1 жовтня цього року прибули Кухлик і Перебийніс.

Кухлик попросила державного судового виконавця допомогти їй одержувати регулярно аліменти на виховання дочки від її батька, який працював водієм автомашини на заводі «Металоіграшка», подав­ши для цього виконавчий лист, який був виписаний судом в травні місяці ц. р.

Перебийніс подав виконавчий лист, який був виписаний в лю­тому ц. р. про стягнення з трамвайного заводу щомісячно плате­жів відшкодування за каліцтво.

Державний судовий виконавець відмовився прийняти від громадян Кухлик та Перебийноса виконавчі листи до виконання, посилаючись на те, що вони пропустили встановлений для цього строк.

Питання :

Які встановлені строки для подачі виконавчих документів?

Чи законна відмова державного судового виконавця прийняти виконавчі документи від Кухлик та Перебийноса до виконання? Куди її можна оскаржити?

Який порядок поновлення пропущеного процесуального строку на подачу виконавчого листа?

2. З платформи поїзду, навантаженого лісоматеріалами, що рухався, злетіла соснова колода і нанесла пошкодження авто­машині громадянина Макаренко, яка стояла недалеко від насипу, та йому самому.

Громадянин Макаренко заявив до бригади поїзда позов в суд про відшкодування нанесених збитків: вартості ремонту автомаши­ни. — про стягнення періодичних платежів щомісячно та однора­зово — затрати на лікування в санаторії.

Бригадир поїзду заявив клопотання про призначення по справі технічної та медичної експертизи. Суд відхилив його як безпід­ставне. Справа була призначена до слухання. При розгляді справи суддя оголосив перерву на 3 години для поїздки позивача за до­датковими доказами. На зауваження бригадира поїзду, що це суперечить закону, головуючий видалив його з залу судового засі­дання за непідкорення суду. Після перерви справа була розглянута по суті. Позов був задоволений.

Питання :

Чи дотриманий був судом процесуальний порядок розгляду справи?

3. До місцевого суду поступило по одному екземпляру 13 позовних заяв від громадян с. Верем'я про стягнення з «Спецмонтажу-6» одночасної допомоги у визначеній сумі, яка була обу­мовлена договором, укладеним ще два роки тому.

Через декілька днів до цього ж суду поступило 13 позовних заяв від «Спецмонтажу-6», де відповідачами по справі значились ті ж самі мешканці с.Верем'я, про стягнення з них авансу виданих підйомних сум в зв'язку з тим, що вони достроково залишили будівництво.

Суддя доручив студенту юридичного інституту Остапчуку, який проходив виробничу практику в суді, вивчити це питання і дати пропозицію, як необхідно поступити в цьому випадку.

Питання :

Яку пропозицію слід подати Остапчуку?