Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
923.65 Кб
Скачать

1. Питання :

Чи правильно поступив державний судовий виконавець, який від­мовив прийняти до свого провадження:

-рішення третейського суду про стягнення з плодокомбінату на користь заготконтори вартості поставленої сільгосппродукції;

-постанову рибінспекції про стягнення з голови підприємства штрафу за забруднення річки;

2. Суд виніс рішення, яким відмовив Чуприні Л. М. в ро­зірванні шлюбу з Чуприною К. Д., а задовільнив зустрічний позов Чуприни К. Д. про вселення її з дитиною в будинок, який займає сім’я Чуприни Л. М., надавши відповідачці з дитиною одну кім­нату в будинку.

Пізніше місцевий суд іншого району, де виконувалося рішен­ня, роз'яснив державному судовому виконавцю, що відповідачка мусить бути вселена в будинок Чуприни Л. М. в кімнату на першому поверсі в 17 кв. м.

Питання :

Чи законне таке роз'яснення суду? Визначте поняття зустріч­ного позову.

3. Будинок Старостіна разом з фруктовими деревами, що були посаджені на присадибній ділянці, в зв'язку з будівництвом інституту підлягав зносу. За оцінкою комісії Старостіну належало виплатити 21900 грн., але він вважав, що оцінка вкладеної пра­ці по вирощенню дерев проведена неправильно і що йому необхід­но доплатити 500 грн., про що він і просив в позовній заяві до суду. Оскільки представник Інституту в суді, перевіривши розра­хунки, погодився переглянути своє рішення, Старостін відмовився від заявленого позову. Ця відмова була прийнята судом.

На другий день Старостін прибув до Інституту, де були перевірені розрахунки, з яких видно, що Інститут може доплатити 200 грн., в той час, коли Старостін наполягає на тому, щоб йому заплатили всю суму. Оскільки згода знову не була досягнута, Ста­ростін заявив позов, який судом був розглянутий і задоволений.

Питання :

Чи мав право суд розглянути такий позов?

4. Григоренку була надана однокімнатна квартира розміром 31 кв. м. В цьому ж році Григоренко прописав на свою площу Соловйову, з якою мав намір зареєструвати шлюб, але зареєстрував шлюб з Сонцевою і заявив до Соловйової позов про виселенні її з кімнати, посилаючись на те, що вона проживала в нього на правах піднайму, а тому самостійного права на житлоплощу не має.

Питання :

Які докази необхідно подати сторонам в суд?

Які дії належить провести судді для підготовки цієї справи до розгляду?

5. Пилипчук П. С. просив місцевий суд встановити, що він з 1961 р. по 1971 р. працював інженером на заводі «Машбуд». В підтвердження цього він додав 10 грамот, які одержував 1961 р по 1971 р. щорічно за хорошу роботу, і просив допитати Гребенка і Сивка, які в цей час з ним працювали.

Встановлення цього факту йому було необхідно для того, щоб з трудовій книжці виписаній в проектному інституті «Електромон­таж», де він працює, йому зробили відповідний запис.

Питання :

Яке рішення винесе сул по наведених справах?

ВАРІАНТ 24

1. Питання :

Чи правильно поступив державний судовий виконавець, який від­мовив прийняти до свого провадження:

1) постанову сільської Ради про стягнення з КСП «Україна» на користь колгоспу «Маяк» шкоди, заподіяної потравою по­сівів;

2) рішення суду про відібрання дитини від одного батька і пе­редачу її другому, посилаючись на те, що такі рішення викону­ються інспектором органів опіки і піклування.

2. Місцевий суд постановив рішення про стягнення з Калантай 470 грн., а з Моріца 630 грн. на відшкодування збитку, нанесеного відповідачами. В порядку виправлення описки цей же суд ухвалою зробив уточнення, що сума в 630 грн. підлягає стягненню з відповідачів Калантай та Моріца солідарно.Питання :

Чи правильні такі дії суду?

3. Внаслідок з'ясування своїх дійсних прав на спірний житловий будинок сторони знайшли можливим вирішити спір при­миренням на підставі взаємних уступок. Баранова визнавала за Шевченком право власності на 1/3 будинку, а Шевченко відмов­лявся від 2/3 спірного будинку на користь позивачки. Суд роз'яс­нив сторонам наслідки вкладеної ними мирової угоди, про що свід­чать підписи в протоколі судового засідання, і затвердив її. З на­буттям ухвали суду про завердження мирової угоди законної сили, Баранова звернулася з заявою до Голови апеляційного суду опротестувати порядком нагляду на предмет визнання її недійсною на тій підставі, що від своїх прав на її користь відмовився тільки Шевченко, а вона не змінила своїх позовних вимог.

Питання :

Чи може бути мирова угода, вкладена сторонами в судовому засіданні на підставі взаємних уступок і затверджена судом з дотриманням процесуального закону, визнана після цього недійс­ною за вимогою однієї з сторін, якщо вона не суперечить закону і не порушує чиїх-небудь прав і охоронюваних законом інтересів?

4. Суддя за позовом Голодія до Кожурини про виселення за неможливістю дальшого спільного проживання, в порядку підготовки справи до розгляду, викликав та допитав свідків Чурбенка та Заброду. Довідавшись, які факти будуть стверджувати в суді свідки, суддя викликав для цього відповідача Кожурину і повідомив її, щоб вона по цих фактах підготувала свої заперечення та підтвердив їх доказами в судовому засіданні.

Питання :

Чи законні такі дії судді?

5. До місцевого суду звернулася з заявою Хоменко про встановлення факту перебування у фактичних шлюбних відносинах з Недерським. Після тяжкого поранення на фронті під час Великої Вітчизняної війни він помер в 1948 р.

Хоменко подала до цього ж суду ще одну заяву про визнання факту перебування на її утриманні Недерського з 1944 р. До І948 р. Питання :

Яку постанову з приводу цих заяв належить прийняти суду?

ВАРІАНТ 25