Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_do_kupi_1.docx
Скачиваний:
281
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
369.81 Кб
Скачать

2.3. Розрахунок рівня конкурентоспроможності вк пат «Оболонь»

Як було зазначено раніше, головними конкурентами ВК ПАТ «Оболонь» є 2 підприємства. Це ПП «Пласт» та ТОВ «Харпластмас». Розглянемо загальну характеристику цих підприємств.

ПП «Пласт» займається роботою з поліетилентерефталатом. Основні види діяльності:

  •  виробництво обладнання (автоматичних ліній) для переробки відходів ПET;

  • виробництво обладнання (автоматичних ліній) для переробки корпусів акумуляторних батарей;

  • виробництво подрібнювачів та виробництво пресів для отримання паливних брикетів з відходів;

  • торгівля обладнанням для виробництва ПЕТ преформ;

  • переробка відходів (подрібнення, грануляція і т.п.);

  • збір і переробка ПЕТ відходів у чисті пластівці і вторинний гранулят;

  • виробництво ПЕТ преформ.

Підприємство існує на ринку з 1997 року. Воно одним з перших в Україні розпочало виробництво пластикових пляшок. Потім відкрило власне виробництво ПЕТ преформ. Згодом серйозно зайнялось переробкою ПЕТ відходів – цей напрямок, на сьогодні, є пріоритетним і швидко розвивається. Принциповим для ПП «Пласт» є виготовлення обладнання. Вони створили і розпочали виробництво принципово нової лінії, яка базується на останніх досягненнях і розробках в області переробки вторинного ПЕТ і не має аналогів на території пострадянського простору.

В лінії також використовуються миючі засоби європейських виробників, які не мають аналогів, що допомагають з однієї сторони повністю розділити на стадії флотації плаваючі і тонучі матеріали, і з іншої сторони повністю забрати з матеріалу, який відмивають, клей і будь-які інші забруднення. ПП «Пласт» встановило і найсучаснішу європейську систему очищення води, яка працює в закритому циклі і здатна хімічним шляхом довести забруднену воду до рівня питної.

На підприємстві встановлена і працює лінія грануляції ПЕТ. Планується впровадження зовсім нової технології повного очищення вторинного ПЕТ і доведення його параметрів до рівня первинної сировини (з використанням хімічних процесів, ідентичних SSP-технології). На сьогоднішній день ПП «Пласт» збирає, переробляє і експортує у країни ЄС щомісячно близько 350тонн вторинного ПЕТ. Ще один актуальний напрямок – виробництво пресів для отримання паливних брикетів з відходів деревини, соняшникової макухи і т.п. у перспективі планує збільшити обсяги переробки вторинного ПЕТ (до 600-700 тонн в місяць) і, відповідно, експорту грануляту, розвивати нові напрями використання вторинного ПЕТ, в тому числі виробництва вторинного лавсанового волокна, обв’язувальної стрічки, покрівельних матеріалів і інших продуктів.

Іншим конкурентом ВК ПАТ «Оболонь» є ТОВ «Харпластмас». Розглянемо детально характеристику цього підприємства.

Завод "Харпластмас" був створений у 1931 році на базі 1-го Держшкірзаводу, який випускав гагаміт (штучний ріг) та вироби з нього. З розвитком потужностей освоювався целулоїд і завод став основним постачальником виробів із целулоїду в Україні. Після реконструкції в 60-х роках завод перетворився у багатопрофільне підприємство з переробки пластику і став одним із найбільших на Україні.

Продукція: - товари народного споживання (бочки, баки, відра, горщики); - технічні вироби з пластмас (люки для колодязів, решітки зливоприйомників, стадіонні сидення).

ТОВ «Харпластмас» працює на ринку України і країн СНД вже більше 60-ти років і є одним з лідерів українського ринку переробки полімерів. На сьогоднішній день підприємство випускає близько 200 найменувань продукції, починаючи від побутових пластмасових виробів і закінчуючи технічними виробами з пластмаси. ТОВ «Харпластмас» виготовляє вироби з пластмас методом лиття під тиском, пресуванням і видуванням. Виробничі потужності та обладнання дозволяють надавати повний цикл послуг з виробництва пластмасових виробів від проектування деталі до її виготовлення і транспортування замовникові. Великий асортимент і технічна потужність заводу дозволяють реалізовувати продаж пластмасових виробів оптом і в роздріб. Продукція ТОВ «Харпластмас» користується попитом не тільки в харчовій, вугільної та хімічної промисловості, але і в торгівлі, будівництві, сільському та комунальному господарстві. За період 2004-2010 рр.. підприємством було розроблено ряд інноваційних проектів, продукти яких успішно виведені на ринок і користуються стабільним попитом.

ТОВ «Харпластмас» надає повний комплекс послуг з розробки пластмасових виробів - професійне планування і креслення, точний розрахунок вартості готової продукції, економічні показники виробництва. Для розробки кожного проекту свої ідеї втілює у життя професійна команда, до якої входять конструктори, технологи і центральна заводська лабораторія. Компанія «Харпластмас» здійснює також оренду ливарних і видувних машин для Ваших прес-форм.

Для аналізу конкурентоспроможності потенціалу ВК ПАТ «Оболонь» необхідно розрахувати певні показники, представлені в додатку 2. Результати розрахунків показників потенціалу підприємства зведемо в табл. 2.4.

Таблиця 2.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]