Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_do_kupi_1.docx
Скачиваний:
281
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
369.81 Кб
Скачать

Фактори фінансового потенціалу

Прибуток на вкладення

низький

0

1

2

3

4

5

6

високий

Фінансова залежність

незбалансована

0

1

2

3

4

5

6

збалансована

Ліквідність

незбалансована

0

1

2

3

4

5

6

збалансована

Необхідний/ наявний капітал

великий

0

1

2

3

4

5

6

невеликий

Легкість уходу з ринку

мала

0

1

2

3

4

5

6

велика

Ризик підприємства

великий

0

1

2

3

4

5

6

малий

Прибуток на вкладення - 2 бали, так як підприємство в 2011 році мало нульовий прибуток, однак початкові вкладення були досить високими - будівля виробничих площ і прилеглий склад знаходяться у власності підприємства. Фінансова залежність досить незбалансована - 1 бал. Ліквідність підприємства досить мала в зв'язку з тим, що у підприємства присутня кредиторська заборгованість. Можуть виникнути проблеми з продажем основних фондів, у тому числі з продажем основної будівлі та земельної ділянки, що знаходяться у власності (рівень цін на нерухомість досить високий). Відповідно оцінка - 1 бал. Необхідний / наявний капітал - 1 бал, так як підприємство має від’ємне значення власного капіталу. Легкість уходу з ринку залежить від чинників входу / виходу з ринку і можливих проблем ліквідації бізнесу в умовах ринку м. Олександрії, описаних вище, відповідно можна поставити 4 бали. Ризик підприємства середнім – 3 бали.

Середнє значення факторів – 2.

Після отримання загальних оцінок ключових критеріїв будуємо вектор рекомендованого стратегії розвитку підприємства в системі координат SPACE.

Початок вектора знаходиться в точці початку координат, кінець вектора - в точці з координатами:

Х = 2,63 – 4,4 = - 1,77;

У = 2 – 2,83 = - 0,83.

Рис. 3.1 SPACE-матриця для ВК ПАТ «Оболонь»

Результати аналізу SPACE-матриці показав необхідність впровадження захисної стратегії, тобто комплексу заходів, що дозволяють протидіяти конкурентам.

Проведемо аналіз за моделлю GE/McKinsey для ВК ПАТ «Оболонь»:

Так як конкурентоспроможність потенціалу підприємства, що аналізується знаходиться на середньому рівні, і привабливість галузі також є середньою, то за моделлю GE/McKinsey ВК ПАТ «Оболонь» знаходиться у сегменті «Середній бізнес/захист існуючих позицій». Це положення визначає обережну лінію поведінки: інвестувати вибірково і тільки у прибуткові і найменш ризиковані заходи.

У сучасних умовах життєво важливим для кожного підприємства є вибір стратегії, що дозволить йому найкращим чином використати свій потенціал і пристосуватися до умов зовнішнього стратегічного середовища, що постійно змінюються. Розробка системи стратегій підприємства, як правило, розпочинається з вибору його корпоративної стратегії, що визначає загальний напрямок розвитку у перспективі.

Корпоративна стратегія – це стратегія, що стосується підприємства в цілому і розробляється вищим керівництвом для реалізації місії і загальних стратегічних цілей підприємства і отримання на цій основі глобальних конкурентних переваг. Традиційно до стратегій корпоративного рівня відносяться стратегії зростання (інтенсивного зростання, стратегії стабілізації, стратегії скорочення та стратегії виживання.

Розробка і вибір корпоративної стратегії підприємства повинні ґрунтуватися на результатах всебічного стратегічного аналізу зовнішніх і внутрішніх умов функціонування підприємства (табл.3.6.)

Таблиця 3.6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]